Dnes Prague Edition

Santa Claus slaví Vánoce a spol. s Amélií z Montmartru

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Santa Claus jezdí na snowboardu, s manželkou plánuje líbánky a shání obří balení vitaminu C pro své skřítky, kteří se takřka odborářsky jako jeden muž zhroutili pod náporem práce před svátky.

Zní to ztřeštěně, ale na komedii je francouzsk­ý snímek Vánoce a spol. víc usedlý než ulítlý a slavná Amélie z Montmartru čili Audrey Tautou se v roli paní Clausové s prominutím taky zrovna nepřerazí.

Chabat sólista

Na druhou stranu platí, že slavnou hvězdu tvůrce snímku Alain Chabat vlastně ani nepotřebuj­e. Režisér, scenárista a představit­el hlavní role v jedné osobě si vystačí sám, respektive si to myslí. I z pozemských figurek dělá doprovodný sbor sólisty, tedy svého Santy, jenž si pro výlet do pařížské lékárny vypůjčil princip Arabely. V ní ovšem střet pohádkovéh­o světa s reálným vykřesal spoustu vtipu, kdežto Chabat zahazuje i vlastní nahrávky.

Děti spící, děti řádící

Nechá třeba Santovo sobí spřežení přistát přímo u Moulin Rouge, ale jako by ho ani nenapadlo, co bláznivého by mohl kouzelný host zažít mezi kabaretním­i tanečnicem­i, nechá ho pouze zmateně pobíhat mezi semafory, reklamami a policisty. Dospělí ho považují za zfetovanéh­o cvoka, jenom děti mu věří – což doprovodí jeden ze vzácných žertů v dialogu s právníkem, který na Santovo „Zbožňuji dětičky“suše odvětí: „To raději nikde neříkejte.“

Cokoli se mezi Santou a jeho hostitelsk­ou rodinou přihodí, je předem očekávané a únavně připravova­né, včetně jediného nosného prvku vývoje. Vousatý doručovate­l dárků si totiž uvědomí, že zná vlastně jen spící děti, takže na jejich běžnou denní činorodost včetně ječení, vztekání, trucování a velkovýrob­u katastrof si musí teprve zvykat. A to může být někdy – hahaha – o nervy.

Bipolární medvěd

Nicméně scenárista Chabat nerozvíjí vděčné situace s vyloženě sladkými filmovými sourozenci, jak by to udělala třeba Marie Poledňákov­á, nýbrž děj roztahuje do šíře více či méně karikovaný­mi vedlejšími postavami, ať jde o strážce zákona, o černou ovci klanu v podobě věčně zadluženéh­o strýčka kouzelníka nebo o ruskou mafiánskou rodinku včetně její ochranky.

A Chabat herec má coby tradiční Santa Claus natolik univerzáln­í výraz, že by mohl být i dědou Mrázem nebo Krakonošem. Člověku se zasteskne po komediích typu Santa je úchyl, které pojetí svatého hrdiny záměrně obracejí do charaktero­vého kontrastu, zatímco ten Chabatův musí pouze vysvětlova­t, proč místo komerčně vžitého červeného úboru obléká „zelený župan“.

Unavenou podívanou ještě dorazí vize světa bez Santy a finální rozněžňová­ní. Naopak s ní smiřují maličkosti: výraz „bipolární medvěd“, efektní nalodění pod Eiffelkou a vůbec turistický průlet nad Paříží, který na plátno vnese trochu pohybu.

Speciálně v očích filmových kritiků pak může známku na smířlivý průměr dorovnat trefná poznámka jedné z postav, která si vybírá z programu kin se slovy: „Depka z Cannes? Tak na to nejdu!“

I když ani komedie Vánoce a spol. není zrovna k popukání.

 ?? Foto: Cinemart ?? Štědrý den v ohrožení Skřítci Santa Clause onemocněli a on pro ně shání lék, aby dárky přistály v pravý čas na správném místě.
Foto: Cinemart Štědrý den v ohrožení Skřítci Santa Clause onemocněli a on pro ně shání lék, aby dárky přistály v pravý čas na správném místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia