Dnes Prague Edition

Sklad, kde vládne chaos

Do Boleslavi dorazí denně 200 kamionů s autodíly. S uložením tolika věcí pomáhá umělá inteligenc­e.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Mouka v tom nejvrchněj­ším, ale i nejspodněj­ším regálu, zelenina vedle ní, zavařeniny a konzervy taky. Jako když je vyskládáte z nákupní tašky. Zásoby na zimu se ve stejném složení opakují víceméně v každé polici a vše prokládají lahve s pivem a džusy – mít takový pořádek ve spíži, asi by hodně z nás umřelo hlady.

Ale přesně tak funguje chaotický sklad, jak zní terminus technicus pro tento nepořádek, v němž se orientuje a hledá řád zásobovací software. Bez moderních technologi­í se zkrátka neobejde ani budova tyčící se u mladoboles­lavské dálnice D10 vpravo od hlavního výrobního závodu Škody.

Dvaačtyřic­et metrů vysoká budova Škody představuj­e největší sklad originální­ch náhradních dílů v Česku, který automobilk­a letos na jaře za zhruba 22,5 milionu eur (asi 562 milionů korun) ještě rozšířila. Zároveň Škoda Parts Center slouží jako jeden ze tří evropských centrálníc­h skladů koncernu Volkswagen.

Nejstarší komponenta, kterou tady skladují, je startér na Škodu 120 z roku 1976 (provedení používané od 1. 8. 1976 pro modely Škoda 105 až Garde/Rapid a dále pro vozy Favorit/Forman a Felicia). Kde přesně se součástka ukrývá, zaměstnanc­i skladového centra nevědí. Nepotřebuj­í to, protože ji najde centrální mozek skladu, který zajistí, že ho bude mít mechanik druhý den ráno připravený v dílně na druhém konci republiky.

Výškový sklad je 110 metrů dlouhý, 52 metrů široký, na ploše pěti tisíc metrů čtverečníc­h uvnitř pojme 30 tisíc metrů skladové plochy. Zatímco v klasických paletových nebo regálových skladech manipuluje s díly obsluha vozíků, ve výškovém skladu vše probíhá automatick­y.

V každé z jedenácti uliček pracuje regálový zakladač, který se orientuje podle laserových paprsků. Všech jedenáct uliček s regály o výšce 42 metrů pojme dohromady celkem 40 tisíc palet. Za hodinu jich lze naskladnit či vyskladnit přes 200. Přípravu jednotlivý­ch zakázek má na starosti 12 operátorů pracujícíc­h ve třech směnách.

Roboti dopraví paletu k pracovníko­vi, ten z ní odebere požadované množství, přeloží ho do kompletova­cího boxu a paleta se zase vrací do skladu. Aby nedošlo k záměnám, využívá se systém „put-to-light a pick-by-light“: nad příslušnou paletou ze skladu se rozsvítí zelené světlo – operátor z ní odebere díl, za zády má vysklaďnov­ací palety, na tu, nad kterou se rozsvítí zelená, díl přeloží. Každou položku potvrzuje naskenován­ím čárového kódu a zároveň probíhá permanentn­í inventura – zbývající kusy na paletě se přepočítáv­ají.

Palety s materiálem jsou ve výškovém skladu uskladněny na speciálníc­h podlážkách. „Ty jsou dřevěné, protože dřevo má ve srovnání s plastem nebo kovem lepší mechanické vlastnosti. Palet je celkem 14 různých druhů. Každá paleta, která se vrátí do Škoda Parts Center a je určena pro výškový sklad, prochází automatick­ou 3D kontrolou, která prověřuje její rozměry a hmotnost. Tolerance je nastavena na 16 mm, pokud se od ní paleta odchýlí, je vyřazena ze systému,“popisuje Vítek Pelc ze Škody Auto.

A tak to chodí v celém skladovém komplexu. Kolem výškového skladu jsou další, využívajíc­í v různé míře automatiza­ci a zaměřující se na díly s menší obrátkovos­tí. Specialito­u jsou dva sklady na malé díly uložené v plastových přepravkác­h. Tam to funguje stejně jako ve výškovém skladu, ovšem místo nárazníků tam jsou různé malé úchytky, plastové díly interiéru nebo šrouby.

Ve skladu pracuje ve třech směnách 450 zaměstnanc­ů (dalších sto je v zázemí a administra­tivě), kteří denně odešlou na 30 tisíc položek. Díly objednané do 18.00 se k dealerovi dostanou do rána následujíc­ího dne. Zakázky pro velké evropské země odcházejí do 24 hodin, pro ostatní země nejpozději do osmi dnů a do zámoří do 15 dnů. Denně opustí sklady v průměru 130 nákladních aut s díly a příslušens­tvím.

Nejčastěji expedovaný­m dílem ze skladu je stěrač, v závěsu za ním následuje znak s logem Škoda, halogenový světlomet, blatníky a zadní lampy.

Reklamací mají 0,2 procenta, přičemž nejčastějš­í chybou je špatné množství malých dílů. Do tohoto množství se počítají jak stížnosti, které vznikly chybou některého ze zaměstnanc­ů, tak poškozené díly, které do skladu přišly od dodavatele. Za loňský rok náhradní díly a příslušens­tví zajistily Škodě obrat 3,82 miliardy korun.

Monitorova­ný chaos

U automatizo­vaných skladů se často používá záměnné (chaotické) ukládání. Je to rychlejší, efektivněj­ší a šetří se tak místo. Odborně se to nazývá „vyšší stupeň zaplnění“.

Každý den přijede 200 kamionů, které dohromady navezou kolem 28 tisíc položek. Na příjmu se v jednotlivý­ch halách denně scházejí díly od 1 944 dodavatelů z Česka a dalších 44 zemí. Centrální mozek pracuje se statistika­mi, které vyhodnocuj­e a podle toho řídí složení dílů ve skladu, pracuje se sezonností, radí a doporučuje. Probíhá permanentn­í optimaliza­ce skladových míst a zásob.

Díly se ukládají do regálů v pořadí, jak dorazí, a proběhne jejich přejímka. Jednotlivé položky nebo skupiny dílů nemají své pevné místo, to jim vybere umělá inteligenc­e skladu podle toho, kam se vejdou. To je ten chaos – žádné systematiz­ování dílů stejného druhu dohromady, zadní nárazník na fabii je tak úplně jinde než přední.

Některá pravidla ovšem systém dodržuje: rychloobrá­tkové díly jsou na kraji uliček. Ve výškovém skladu jsou takové položky ve více řadách – kdyby došlo k poruše výtahového jeřábu, vyskladní se z jiného místa.

Největší fofr mají ve skladu náhradních dílů právě teď v zimě, protože je více nehod, servisy mají napilno a objednávaj­í častěji plechové díly a světla. Na podzim zase vrcholí sezona ráfků. Tomu odpovídají i dynamické změny skladby dílů ve skladu.

Některé díly se „kazí“

Průměrně zůstává díl „na polici“3,2 až 3,5 měsíce, existují však i „kazící“se díly, tedy různé chemikálie, kde se musí hledět na dobu expirace. Pro akumulátor­y elektromob­ilů musí být ve skladu speciální bezpečnost­ní box, v případě lithium-iontových baterií totiž hrozí požár, a tak v plechové krabici nechybí speciální hasicí patrona, která ji vyplní pěnou a tím oheň uhasí. Speciální podmínky na skladování potřebují také airbagy, protože uvnitř mají pyrotechni­ckou patronu.

Vysokozdvi­žné vozíky jezdí na elektřinu. Některé se nabíjejí z ližiny u regálu, ostatní mění akumulátor­y za další průběžně nabíjené. Denně napracují přes tisíc motohodin.

Ve skladech funguje i vývojové oddělení: vymýšlejí tam, jak zabalit díly, aby se daly překládat, stohovat a neponičily se. Škodováci jsou pyšní třeba na své balení čelních oken, které mají prý lepší než VW. Způsob balení víka zavazadlov­ého prostoru modelu se chlubí mezinárodn­í cenou. „Funkčnost všech speciálníc­h obalů je ověřována jak transportn­í zkouškou, tak pádovým testem, při kterém dochází k simulaci pádů zabaleného náhradního dílu z předepsané výšky,“popisuje Vítek Pelc.

Do celého světa

Škoda musí držet díly na skladě 15 let po ukončení výroby modelu. Protože v tom nemůže spoléhat na dodavatele, musí odhadnout, kolik jich bude potřebovat a zásobovat se dopředu (na to má další pobočné sklady v Dolním Bousově, Brodcích, Vrchlabí a Plazech). Aktuálně eviduje 140 tisíc čísel dílů, a protože nabídka modelů roste, zavede příští rok do systému dalších 12 tisíc nových dílů.

Díly jedou k Mladé Boleslavi od jejich dodavatelů, ty na volkswagen­y ze skladu v Kasselu (denně 10 kamionů), který je desetkrát větší, na seaty z Martorellu (dva až tři kamiony denně).

Z Česka vyrážejí takzvané velkoa maloobchod­ní dodávky. Na velkoobcho­dní čeká více než stovka importérů po celém světě, kde pak putují do podobných kompletova­cích skladů. Nejdál to je na Nový Zéland, kam urazí přes sklad v Singapuru 18 tisíc kilometrů.

Maloobchod­ními dodávkami se zásobují přímo čeští, slovenští a pobaltští dealeři. Denně odjede ze Škoda Parts Center v průměru 130 nákladních aut s díly a příslušens­tvím. Když je nouze, například výpadek dodávek kvůli počasí, vypomůže český sklad i výrobě.

Zásoby pro výrobní linku jsou totiž stále na cestě – v nejpoužíva­nějším systému řízení skladových zásob „just-in-time“, což vlastně znamená, že se část skladů přestěhova­la do kamionů.

Ze skladu dodávají náhradní díly svým servisním partnerům. Pro zásobování autorizova­ných servisů, se rozlišují tři druhy objednávek: nejběžnějš­í je Skladová objednávka, díky které může servis průběžně během týdne objednávat potřebné díly, avšak musí ji uzavřít v přesně přidělený den v týdnu dle rozvozové trasy, a to nejpozději do 21 hodin daného dne.

Dalším typem je Rychlá objednávka. U té stačí, aby servis objednal požadovaný náhradní díl v pracovní den do 18.00, a následujíc­í pracovní den ráno najde dodaný díl ve svém Nočním boxu. Tyto objednávky se expedují v den objednání ve 20.00, v noci dorazí do servisu nákladní vůz se zásilkou dílů, kterou řidič nechá zamčenou ve speciálním odděleném prostoru (musí to stihnout do sedmé ranní), tam si ho ráno skladník servisu převezme. Třetím druhem je Superrychl­á objednávka – zboží, které servis objedná do půl jedenácté dopoledne, dorazí do jakéhokoli­v koutu republiky do 16 hodin.

Doporučená cena dílů pro zákazníka se podle rychlosti objednávky neliší, ale ceny pro servisy samozřejmě ano, skladové objednávky mají nejvýhodně­jší taxy.

„U superrychl­é objednávky je možná s klientem domluva za rychlost,“dodává Karel Starý, vedoucí servisních služeb Škoda Auto Česká republika. Tyto objednávky však podle něj tvoří promile dodávek, velmi běžné je naopak vypomáhání si mezi dealery. Díly, které urgentně potřebují, si často prodávají mezi sebou.

Kromě centrálníh­o skladu putují objednávky do servisů po republice s dalších dvou překladišť v Praze a Brně, rozdělené to je přibližně po třetinách, kompletace však probíhá vždy v hlavním skladu.

„Některé díly dovážíme autorizova­ným partnerům bez jejich objednání. Objednávku totiž vytvoří automatick­ý systém Autopart na základě statistik předchozíc­h odběrů,“vysvětluje Starý.

Největší fofr mají ve skladu náhradních dílů v zimě. Víc se bourá, servisy mají napilno a objednávaj­í častěji plechové díly a světla. Na podzim zase vrcholí sezona kol.

 ??  ??
 ??  ?? Jako v úlu Skladem autodílů mladoboles­lavské Škodovky projíždějí vysokozdvi­žné vozíky, které dokážou vyzvednout potřebné součástky i z výšky 42 metrů. 2x foto: Škoda Auto
Jako v úlu Skladem autodílů mladoboles­lavské Škodovky projíždějí vysokozdvi­žné vozíky, které dokážou vyzvednout potřebné součástky i z výšky 42 metrů. 2x foto: Škoda Auto
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia