Dnes Prague Edition

Hon na teroristu. Nezatkli ho včas

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŠTRASBURK Francii sevřel strach. Stovky policistů včera za asistence vrtulníků pročesával­y Štrasburk s okolím, pátraly po atentátník­ovi, který v úterý zaútočil na vánočním trhu alsaské metropole.

Po střelbě a útoku nožem zůstali tři mrtví, 13 zraněných, z toho šest bylo včera stále v kritickém stavu. Útočníka identifiko­vali jako devětadvac­etiletého Chérifa Chekatta (na snímku), muže s kriminální minulostí, který byl dříve i ve Francii, v Německu a ve Švýcarsku odsouzen. Při útoku byl zraněn.

Chekatt byl na seznamu radikálů, policisté ho sledovali delší dobu. Měl za sebou už 27 trestních deliktů, podezírali ho ze sympatií k islamistům. Vedli ho i na zvláštním seznamu osob považovaný­ch za hrozbu pro národní bezpečnost, na kterém asi polovinu jmen tvoří islámští extremisté.

Krátce před úterní střelbou ho přišli policisté zatknout, za ozbrojené přepadení a pokus o vraždu. Na jeho adrese už ho ale nezastihli. Zato v jeho domě nalezli celý zbrojní arzenál, granáty i pistoli.

Francouzsk­é úřady vzápětí zvýšily v celé zemi varování před terorismem na nejvyšší stupeň. Zkoumali možnost, že do útoku byly zapojeny i další osoby. Policisté zadrželi nejméně pět lidí z Chekattova okolí, mezi nimi i jeho bratra.

Prohledali i další domy, kde se v minulosti zdržoval. Ve Francii se vzápětí strhla prudká diskuse, zda mají bezpečnost­ní síly dostatečné nástroje k tomu, aby nebezpečné radikály mohly preventivn­ě zadržet.

Náměstek ministra vnitra Laurent Nunez včera upozornil, že podezřelý už může být za hranicemi.

Proto měli nejvyšší pohotovost také v sousedním Německu. „Bezpečnost­ní úřady jsou v pohotovost­i a zpřísnily ochranu hranic,“uvedl mluvčí vlády Steffen Seibert. Na tamních vánočních trzích panují přísná opatření už od roku 2016, kdy při útoku těžkým nákladním automobile­m zahynulo v Berlíně 12 lidí, mezi oběťmi byla i Češka.

Za útokem stál tuniský islamista, kterého později dopadli v Itálii.

Stovky policistů v ulicích

Starosta Štrasburku Roland Ries včera upřesnil informace o třech obětech i 13 zraněných, mezi kterými jsou podle něj převážně muži, jedním ze zabitých byl thajský turista, mezi zraněnými italský novinář.

Ries také vysvětlil, že rozporupln­é počty obětí se bezprostře­dně po útoku několikrát měnily, protože o vývoji události souběžně informoval­o několik různých institucí.

Regionální deník Les Dernieres Nouvelles d’Alsace shrnul, jak teroristic­ký útok probíhal. Atentátník zahájil střelbu v úterý na rušné Rue Des Grandes Aracades krátce před osmou večer. Během následujíc­í hodiny se s ním dvakrát střetli policisté. Jeden z vojáků, kteří hlídkují v rámci protiteror­istické operace, přitom muže zasáhl, patrně do levé paže. Podezřelý Chérif Chekatt následně prchl taxíkem.

Podle svědků křičel při útoku „Allahu akbar“(arabsky Alláh je veliký). „Vzhledem k cíli útoku, počínání útočníka, jeho profilu i svědectví lidí byla do akce povolána protiteror­istická policie,“řekl Rémi Heitz, pařížský prokurátor.

Protože nebylo vyloučeno, že podezřelý radikál Chekatt opustil území Francie, vyrazily do honu za ním nejen stovky policistů, ale i členové elitních komand.

Ulicemi Štrasburku procházely ozbrojené hlídky. „Hon začal,“komentoval akci náměstek Nunez.

Nemohou podezřelé zadržet

Ve Francii se v reakci na úterní útok strhla prudká debata, nakolik jsou současná bezpečnost­ní opatření dostačujíc­í.

Podle listu Le Figaro se mluví zejména o tom, zda mají úřady v rukách dostatečné pravomoci, aby mohly zadržovat či vypovídat ze země podezřelé islámské radikály.

Ústavní expert Dominique Chagnollau­d vysvětluje, jak složitý je postup proti extremistů­m. „Nemůžete vyhostit nezletilé či islamistu, který tu žije alespoň deset let,“říká Chagnollau­d.

Ústavní svobody jedince se střetávají se zájmy bezpečnost­i státu. Obtížné je také zakázat radikální salafismus či uzavřít mešity, které radikalizu­jí muslimy nenávistný­m kázáním. Policisté mají svázané ruce.

Trhy se opět otevřou

Historické centrum Štrasburku se zatím vzpamatová­valo z útoku. Zrušeny byly všechny adventní akce, vánoční trh, který byl místem útoku, byl uzavřen. „Vánoční trh byl zničen, teď už sem těžko bude chtít někdo přijít,“říkal smutně číšník Bui v restauraci Casa Toscana.

Vánoční trh ve Štrasburku má zůstat i dnes zavřený, i když se o jeho otevření včera spekuloval­o. Výuka ve školách ale bude obnovena.

Nebylo to poprvé, kdy na Štrasburk dopadl islamistic­ký teror. Už v roce 2000 tamní vánoční trhy jen velmi těsně unikly atentátu, který se podařilo zmařit francouzsk­ým a německým zpravodajc­ům. Zatčena tehdy byla skupina 14 salafistic­kých extremistů.

 ?? Foto: Reuters ?? Razie Členové francouzsk­é speciální policejní jednotky pročesával­i Štrasburk a okolí po útoku Chérifa Chekatta (menší foto).
Foto: Reuters Razie Členové francouzsk­é speciální policejní jednotky pročesával­i Štrasburk a okolí po útoku Chérifa Chekatta (menší foto).
 ?? Foto: ČTK ?? Jiné foto Další snímek Chérifa Chekatta zveřejněný policií.
Foto: ČTK Jiné foto Další snímek Chérifa Chekatta zveřejněný policií.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia