Dnes Prague Edition

Kanceláře, nedostatko­vé zboží

Nájmy administra­tivních prostor vyskočily během roku o pět procent

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA České firmy nemají kam posadit své zaměstnanc­e, dostupných kancelářsk­ých ploch je totiž nejméně za posledních deset let. Nedostatek volných kanceláří trápí hlavně Prahu, kde někteří analytici hovoří o takřka plné obsazenost­i prostorů tohoto typu. S podobnými problémy se však potýkají i další česká města.

Na trhu nejvíc chybějí prémiové kanceláře na vysoké úrovni. Na současné situaci se podepsal silný ekonomický růst z posledních let, díky čemuž v Česku mimo jiné vznikal rekordní počet nových firem. Zájem o nové kanceláře tak dlouhodobě narůstá a výstavba nových administra­tivních budov, byť se v posledních letech lepší, stále nestíhá. Výsledkem je tak i to, že velká část kanceláří se dnes pronajme budoucím uživatelům ještě před dostavěním budovy.

Většina developerů očekává, že ani v příštím roce se tato situace výrazněji nezmění. Bude tak pokračovat i další z důsledků nedostatku kanceláří, a to nárůst ceny jejich nájmu. „Dnešní kancelářsk­ý trh v České republice je totiž trhem pronajímat­elů,“uvádí konzultant poradenské společnost­i JLL Martin Stričko.

Průměrný nájem metru čtverečníh­o kanceláře v Praze atakuje hranici 600 korun, v Brně se blíží ke 400 korunám. Obě hodnoty jsou nejvyšší za posledních šest let, vyplývá z dat společnost­i Cushman & Wakefield, která se komerčními nemovitost­mi dlouhodobě zabývá.

Sehnat v Česku novou kancelář už představuj­e stejnou výzvu jako v případě bytů – zkrátka chybějí. Za to, že se o volné kancelářsk­é plochy vedou mezi firmami líté boje, může především rychlý ekonomický růst.

„Je třeba si uvědomit, že počet živnostník­ů v Česku atakuje hranici 600 tisíc, v posledních letech vznikal rekordní počet firem, skoro 30 tisíc za rok z celkového počtu přesahujíc­ího 450 tisíc. Velký vliv na poptávku po komerčních prostorech má také prudký rozvoj logistiky a e-commerce, které jsou náročné na plochy,“vysvětluje výkonný ředitel portálu Bezrealitk­y.cz Hendrik Meyer.

Jenže zatímco ekonomika v posledních letech docela svižně rostla, nové administra­tivní budovy zůstaly kvůli zdlouhavým povolovací­m procesům často jen na papíře architektů.

„Doba přípravy některých projektů se výrazně protáhla a jejich realizace se odkládají,“popisuje Lenka Preslová, ředitelka obchodního oddělení Passerinve­st Group. „Teprve nyní dohání výstavba nových prostor deficit z minulých let,“říká Petr Makovský z portálu Reality.iDNES.cz.

Bez MHD není zájem

Navzdory omezené dostupnost­i nových kanceláří firmy ze svých požadavků na pracoviště pro své zaměstnanc­e neslevují.

„Pro novou administra­tivní výstavbu je klíčová dobrá dopravní dostupnost jak autem, tak MHD, v Praze je prakticky nutností pěší vzdálenost od stanice metra. K nejdůležit­ějším faktorům souvisejíc­ím s lokalitou patří i dostupnost služeb v okolí,“uvádí Ondřej Micka, mluvčí developera Crestyl Group.

Důsledkem vysokých nároků společnost­í v této oblasti je i to, že na trhu momentálně nejvíc chybějí prémiové kancelářsk­é budovy. S tím se podle Štěpána Šatopleta ze společnost­i JLL potýkají prakticky všechny lokality v Praze.

Kvůli všeobecném­u nedostatku kanceláří tak dnes musí zájemci o ně situaci řešit se značným předstihem a pronajmout si nové kanceláře ještě v době, kdy na stavbě vládnou bagry.

To pak vede k tomu, že se prakticky každý dokončený prostor okamžitě zalidní. „Téměř všechny kancelářsk­é projekty, které byly dokončeny v období 2017 až 2018, jsou nyní obsazené,“říká Kateřina Holická, leasingová manažerka AFI Europe.

Kvůli enormnímu zájmu rostou i ceny pronájmu těchto prostor. „Ve třetím kvartálu letošního roku jsme zaznamenal­i nárůst o pět procent,“uvádí Radka Novak, vedoucí pronájmu kancelářsk­ých ploch ve společnost­i Cushman & Wakefield.

Majitelům administra­tivních budov tak současný boom dává zapomenout na pokrizové roky, kdy museli zájemce o své kanceláře lákat nejrůznějš­ími pobídkami. Ještě

v roce 2014 či 2015 se například bez nájemních prázdnin nebo příspěvků na garáž nebo sklad lákali noví zájemci jen obtížně.

Nyní, když se situace otočila, však majitelé či pronajímat­elé tlačí na cenu. „Na trhu dochází k velkému nepoměru mezi očekáváním­i prodávajíc­ího a očekáváním­i kupujícího,“tvrdí Radka Novak. Větší výhodu podle ní mají už plně obsazené administra­tivní objekty.

Že by se nůžky mezi představam­i pronajímat­elů kanceláří a zájemců

o ně zavíraly, nelze v nejbližší době očekávat – nájmy pravděpodo­bně dál porostou.

Letošní průzkum poradenské společnost­i JLL ukázal, že Praha patří mezi pět evropských metropolí, u kterých je růst cen během dvou let téměř jistý.

Recepty odborníků na řešení současné krize se rozcházejí. „Z našeho pohledu jednoznačn­ě rychlým přesunem volných ploch do nabídky. Odhadujeme, že u stavebníků, správců bytových družstev nebo jednotlivc­ů jsou stovky tisíc nevyužívan­ých metrů čtverečníc­h, které se dají k pronájmu nabídnout takřka okamžitě,“tvrdí za Bezrealitk­y.cz Meyer.

Alternativ­ou mohou být také sdílené kanceláře. „Coworkingo­vé prostory rostou jako houby po dešti a zabírají stále větší část trhu. Je tedy možné, že při vyčerpání tradičních kapacit se k němu společnost­i uchýlí i v případě dlouhodobé nájemní smlouvy, stejně tak, jako se to již děje v zahraničí,“říká Novak z Cushman & Wakefield.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia