Dnes Prague Edition

Mayová ustála pokus o svržení

Místo příprav na odchod z EU zaměstnáva­jí britský parlament i vládní konzervati­vce vnitřní spory

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Britská premiérka Theresa Mayová už britské konzervati­vce do řádných voleb v roce 2022 nepovede. Řekla to před včerejším hlasováním o vyslovení nedůvěry. To včera večer ustála. Aby dál konzervati­vce vedla, si přálo 200 poslanců, 117 bylo proti.

Hlasování o vyslovení nedůvěry Mayové jako předsedkyn­i konzervati­vců vyvolali poslanci její vlastní strany. A to jen dva dny poté, co Mayová v pondělí na poslední chvíli zrušila jednání v dolní komoře parlamentu, která měla hlasovat o jejím návrhu odchodové dohody Británie z EU.

Všeobecně se předpoklád­alo, že poslanci by návrh odchodové dohodu zamítli. To by pro Mayovou znamenalo značnou ztrátu autority. Hlasování konzervati­vců o nedůvěře přesto jasně značí, že pozice Mayové ve straně je velmi vratká. Přestože už stranu do řádných voleb nepovede, nenaznačil­a, kdy hodlá rezignovat.

Je to však jen další zádrhel v celé brexitové anabázi. Tím hlavním bodem stále zůstává hlasování parlamentu o tom, zda odchodovou dohodu přijme, nebo ne. A to se oddaluje na nejzazší možný termín v polovině ledna. Bez toho se ovšem britská strana v přípravách na brexit nepohne dál.

Labouristé: Hlasujme konečně

I proto předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn požaduje, ať Mayová bez odkladu předloží svůj návrh brexitové dohody k hlasování v parlamentu.

Mayová se sice snaží získat čas a dohodu chce ještě přepracova­t, ale to EU rozhodně odmítá. Dohoda je konečná a nebude se znovu otevírat, ozývá se shodně ze všech stran. „Pro změnu dohody není absolutně žádný prostor,“potvrdil v úterý znovu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Britský parlament se dlouhodobě potácí v paralýze: žádná skupina poslanců nemá většinu a nikdo vlastně neví, co kdo přesně chce. Výrazná podpora nepanuje pro žádnou z možných variant, ať už je to podpora odchodové dohody, tvrdý brexit bez dohody, stažení žádosti o vystoupení z EU, nebo druhé referendum.

V reakci na tento stav předseda Evropského parlamentu Donald Tusk po úterním setkání s Mayovou uvedl: „Jako EU Británii rádi pomůžeme. Nevíme už ale, jak.“

Zároveň s tím, jak v Británii narůstá chaos, ovšem i EU začíná docházet trpělivost. „Ztratili jsme brexitem už příliš mnoho času. Musíme se nyní zaměřit na vlastní budoucnost,“řekl například Manfred Weber, vlivný německý politik a předseda konzervati­vní frakce v Evropském parlamentu. „S touhle hrou už končíme,“dodal.

Kdo po Mayové?

Když po prohrané kampani referenda, které sám vyvolal, rezignoval tehdejší premiér David Cameron, zůstal ve funkci ještě další tři týdny. Stejné to dřív nebo později bude s Mayovou. Premiér odstupuje až v době, kdy má nového nástupce, který navíc dokáže zajistit většinu v dolní komoře parlamentu.

Otázka je, kdo by Mayovou výhledově mohl nahradit. Jména, která jsou ve hře, vypadají jako nouzový seznam náhradníků složený především z ministrů, kteří ještě v Mayové vládě zbyli, případně z problemati­ckých osob typu bývalého ministra Borise Johnsona.

Včera šlo jen o hlasování v rámci konzervati­vní strany ohledně jejího vedení, nikoli o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. To by museli vyvolat labouristé jako nejsilnějš­í opoziční strana, ale ti se k tomu prozatím příliš nemají. Vědí totiž, že v případě předčasnýc­h voleb by nemuseli dopadnout tak dobře, jak by si představov­ali. Pokud ještě počkají, jejich šance budou vyšší.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Hlasování ustála! Premiérka v dolní komoře parlamentu obhajuje své rozhodnutí zatím nepředloži­t poslancům návrh odchodové dohody z EU. Řekla také, že konzervati­vce do řádných voleb v roce 2022 už nepovede.
Foto: ČTK Hlasování ustála! Premiérka v dolní komoře parlamentu obhajuje své rozhodnutí zatím nepředloži­t poslancům návrh odchodové dohody z EU. Řekla také, že konzervati­vce do řádných voleb v roce 2022 už nepovede.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia