Dnes Prague Edition

Nestal se ministrem, žaluje stát

Kvůli stíhání prý přišel o funkce. Exposlanec za to chce šest milionů.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Býval vojákem, policejním důstojníke­m, velitelem městské policie v Mostě, a když se Bronislav Schwarz v říjnu 2013 stal poslancem za ANO, dělal si díky svým zkušenoste­m naděje na vládní funkce. Jenže je nezískal a dodnes to přikládá trestnímu stíhání, které se proti němu vedlo dlouhé roky a o němž celou dobu říkal, že je zmanipulov­ané. Nakonec byl osvobozen a nyní žaluje stát. Chce odškodnění šest milionů korun.

„Nežádám nic jiného než spravedlno­st,“prohlásil včera u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Dosáhnout spravedlno­sti mu včera měli pomoct poslanci za vládní ANO Jaroslav Faltýnek, Roman Kubíček a předseda Sněmovny Radek Vondráček, které Schwarz povolal k soudu, aby dosvědčili, že měl v roce 2013 skutečně příslib nějaké politické funkce.

Schwarz sice tehdy kandidoval za hnutí Severočeši.cz, ale na kandidátce ANO, proto se stal po volbách místopředs­edou poslanecké­ho klubu právě ANO.

Nároky na funkce

„Já bych byl opatrný ve slibování funkcí, na to jsme citliví,“začal Vondráček svou výpověď. „Všechno je to o dohodách poslanecký­ch klubů. Nikomu nic garantovat nemůžete, ale když máte dobrého kandidáta, prosadí se,“řekl.

Nicméně dodal, že ANO jako vládní strana měla nárok na řadu funkcí, a Schwarz byl vzhledem ke zkušenoste­m z policie a armády „logickou volbou v bezpečnost­ní oblasti“.

Jenže právě bezpečnost­ní funkci stíhaný Schwarz podle něj dostat nemohl. „Není politicky prozíravé, abychom dávali někoho stíhaného do takové funkce, nechtěli jsme dát opozici zbraň do ruky,“dodal.

Také Jaroslav Faltýnek prohlásil, že Schwarz mohl dostat vládní post, což však stíhání zmařilo. „Bylo na něj pohlíženo jinak,“řekl. A zmínil zkušenost z vyšetřovac­í komise ke kauze Opencard, jíž Schwarz předsedal – poslanec za ČSSD Jan Chvojka prý nechtěl sedět v jedné komisi s trestně stíhaným předsedou a raději z ní odstoupil.

„Trestní stíhání je stigma a záleží na síle jedince, jak to zvládne,“podotkl a připomněl kauzu Čapí hnízdo, kvůli níž si dvakrát na vlastní kůži prožil, jaké to je být vydán Sněmovnou k trestnímu stíhání.

Poslanec Roman Kubíček řekl, že Schwarz jako bývalý voják a policista mohl dostat funkci také „v oblasti obrany“.

Magdalena Hubálková, jež u soudu zastupuje žalované ministerst­vo spravedlno­sti, se zeptala, zda Schwarz dostane funkci v nynější vládě – když už není stíhaný. Faltýnek odpověděl neurčitě, že „v rámci hnutí ANO o tom probíhá diskuse“.

Imunita mu vydržela jen měsíc

Schwarzovy potíže začaly v lednu 2006, kdy podle obvinění velel protidrogo­vému zásahu v jednom z bytů v Mostě, kam prý vešel bez povolení. Schwarz to označuje za nesmysly. Tvrdí, že byl jen požádán o asistenci při kontrole bytů, které měly být prázdné. V jednom se pak našla varna drog.

„Postup řešila policejní inspekce a třikrát ho odložila,“upozorňuje Schwarz.

Přesto byl 14. listopadu 2008 obviněn ze zneužití pravomoci a omezování domovní svobody a v roce 2010 obžalován. Jeden soud ho viny zprostil, odvolací to vrátil zpět. Zvolením do Sněmovny Schwarz v říjnu 2013 získal imunitu, o měsíc později však byl vydán k trestnímu stíhání, které se vleklo až do února 2015, kdy ho soud pravomocně osvobodil.

Schwarz tvrdí, že stíhání bylo pomstou některých jeho nadřízenýc­h u policie, s nimiž měl spory. „Dodnes ti lidé jsou u policie, někteří ještě na vyšších místech, proto nebudu říkat, o koho jde,“dodal.

Odškodnění žádá nejen kvůli tomu, že přišel o možnost získat politické funkce, ale také kvůli nepřiměřen­é délce trestního stíhání a nákladům na advokáta.

Dnes je Schwarz už jen zastupitel­em a radním v Lomu u Mostu, kde je jeho manželka Kateřina starostkou. Jestli dostane milionové odškodnění, rozhodne soud na konci ledna 2019.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Exposlanec za ANO Bronislav Schwarz.
Foto: Petr Topič, MAFRA Exposlanec za ANO Bronislav Schwarz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia