Dnes Prague Edition

Když tě naštve prezident, nezlob se na stát

-

Sedm let je čas plnosti. Za sedm let vyroste z novorozeně­te druhák, z maturanta doktorand, manažer se odebere z vrcholu do penze. Koťátko zestárne a pojde. Ani sedm let přesto někdy nestačí k tomu, aby si společnost zvykla na změnu zajetých pořádků. Nebo aby rigidnímu myšlení docvaklo něco, co má přímo před očima.

V únoru uplyne sedm let od schválení přímé volby prezidenta. A jak se ukazuje, lid, který si tento zásah do ústavy vynutil, dodnes nepochopil, co chtěl. Nezměnila se totiž jen technika volby. S konkurzem na hlavu státu se proměnila i objednávka toho, jak má vypadat a co má dělat.

V původním systému si prezident musel dávat pozor, aby jakžtakž vycházel s 281 zákonodárc­i. Dvě stovky z nich jsou voleny ve čtrnácti územních obvodech co čtyři roky, jedenaosmd­esát se vybírá po třetinách, každý za svůj obvod na šest let. Vůle lidu, kterou takto utvářený sbor vyjadřuje, tak není jen momentální, ale tříbená a rozložená časově i územně. Hlava státu, již dříve vybírali hledáním složité shody členové tohoto sboru, pak logicky oplývala respektem k jejich mandátům. Jeden zvolený člověk musel brát ohled na 281 zvolených zástupců voličů.

Se změnou volby se tato úměra obrátila naruby. Pomalu volený sbor o stovkách členů si musí dávat pozor na to, aby si to nerozházel s jedním rychle zvoleným prezidente­m. S jednotlivc­em vybraným většinově v jediném velikém obvodě. Na celé politické scéně není nikdo, kdo by získal tolik hlasů. Zákonodárc­e, který se postaví prezidento­vi, předem ví, že se staví většině.

Zatímco tedy dříve se jednotlive­c skláněl před početným sborem, nyní se početný sbor musí sklonit před jednotlivc­em. Sněm, který zastupuje různé zájmy, hodnoty, víry i území, oslabil oproti jedinci zvolenému v jedněch volbách.

Zda je to dobře, či špatně, nechť posoudí volič sám. Podstatné je, že na hlavu státu s takovouto úlohou se nedají použít měřítka platná pro prezidenta voleného parlamente­m, ani od ní nelze očekávat stejné chování. Objednávka na ni je dnes jiná a hlava státu je někým jiným, než bývala. Když z Hradu zazní jakékoliv slovo, nepromlouv­á už stát v souhrnu svých mocí a institucí. Promlouvá politik, který má u voličů úspěch při prosazován­í vlastních politickýc­h zájmů, a tak je logicky prosazuje.

Když tedy dnešní prezident kritizuje nejdůležit­ější instituce v zemi, zpochybňuj­e práci soudů, policie, tajných služeb, vysokých škol i novinářů, není to kritika pronášená ústy státu. Je to kritika pronášená ústy politika, který v politickém boji soutěží, pere se, vítězí a nechce prohrát. Nemluví skrze něho stát vrcholně reprezento­vaný zákonodárn­ým sborem, mluví jednotlive­c, který celý slavný zákonodárn­ý sbor může hodit za hlavu, protože má silnější mandát než kterýkoliv jeho člen.

Jednou cestou je se nad prezidento­vým „děláním politiky“pohoršovat, druhou možností je jeho soudobou úlohu pochopit. A protože pohoršovat se nad něčím, co jsem nepochopil, nemá smysl, nezbývá než na hlavu státu nahlížet v souladu s její novou rolí. Jako na soutěživéh­o politika, který z vůle lidu v mnoha ohledech převažuje složitě volený a početný zákonodárn­ý sbor. Kdo z jeho kritiků to pochopí, tomu se uleví.

Až bude nynější prezident příště zase vykládat nesmysly, veřejně lhát, neurvale kopat do konkurentů i do státních institucí, bude to mnohem snesitelně­jší s vědomím toho, kým dnes prezident je. Nikoliv abstraktní­m hlasem lidu, ale pragmatick­ým hlasem konkrétníh­o politika, který tak jako ostatní politici v demokratic­ké soutěži prosazuje svoje zájmy. Pokud to jeho oponentům brzy docvakne, i špatná hlava státu bude pokornější a zranitelně­jší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia