Dnes Prague Edition

Diamo mění ředitele ostravskéh­o závodu

-

OSTRAVA Po patnácti letech skončil ve své funkci ředitel odštěpného závodu Odra státního podniku Diamo Josef Havelka (foto).

„Dosavadní ředitel odštěpného závodu Josef Havelka už nepůsobí v této funkci, a to na základě vlastní žádosti. Ve státním podniku zůstává na jiné pracovní pozici,“potvrdila informaci MF DNES mediální zástupkyně Diama Jana Dronská.

Podle zdrojů redakce byl dobrovolný odchod z funkce překvapení­m nejen pro zaměstnanc­e Diama. Josef Havelka však na dotazy MF DNES reagovat nechtěl.

„Do funkce ředitele odštěpného závodu Odra nastoupil Petr Kříž, který do té doby působil jako náměstek pro výrobu na odštěpném závodě GEAM v Dolní Rožínce,“řekla Jana Dronská.

Josef Havelka se mimo jiné stavěl za dodržení smlouvy se společnost­í Ave CZ, která měla do konce letošního roku z Ostravy vyvézt veškeré kaly z ropných lagun někdejší společnost­i Ostramo. To však firma nestihne, z celkových 90 tisíc tun zde stále zůstává 70 tisíc tun.

Společnost Ave CZ požádala o změnu smlouvy, o prodloužen­í termínu. Chce, aby kaly mohly v Ostravě zůstat do konce roku 2020.

Z toho má obavy ostravský primátor Tomáš Macura. „O tom, že by důvodem konce ředitele mohl být postoj k lagunám, jsem také slyšel, ale zda to je pravda nevím,“řekl ostravský primátor. „Každopádně Ostrava trvá na dodržení smlouvy. Víme, co se v minulosti na lagunách dělo, takže by se klidně mohlo stát, že by tady třeba taky ty kaly mohly zůstat ležet i po roce 2020. Tomu se chceme vyhnout.“

Pokud se smlouva neprodlouž­í, Ave CZ slíbila, že kaly odveze v nejbližšíc­h měsících do meziskladu v Čáslavi. (sta)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia