Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz Nejslavněj­ší vítězství

Česká senzace v Lize mistrů. Fotbalová Plzeň uhrála 7 bodů a pokračuje v Evropské lize.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ikdyby to nedokázali, stejně by jim plzeňský stadion tleskal vestoje. Děkoval by, protože viděl něco neobyčejné­ho, netradiční­ho, statečného.

Ale takhle to bylo lepší. Daleko lepší.

Fotbalová Viktoria vygradoval­a svůj zázrak v Lize mistrů.

Zázrak číslo 1 prožila na konci listopadu, kdy senzačně zvítězila 2:1 na hřišti CSKA Moskva, čímž se zachránila v boji o třetí místo ve skupině.

Zázrak číslo 2 nastal včera, kdy se všechno zdálo ztracené. Plzeň povstala znovu a stejným výsledkem porazila taky AS Řím.

„Hoši, děkujem,“zpívala nabitá aréna a hráči po heroickém výkonu tančili vítězný kankán.

Děkovačka nebrala konce, protože Plzeň díky vítězství přestoupil­a do jarní fáze Evropské ligy, což se při pohledu na okolnosti jeví téměř neuvěřitel­ně. „Je to neskutečný zážitek. Na to budu vzpomínat do konce života,“dojatě vyprávěl záložník Jan Kovařík.

Ano, trenér Pavel Vrba to znovu dokázal.

Už potřetí!

Zase dokázal s Viktorií Plzeň, což je stále outsider ve špičkovém evropském fotbale, vydolovat třetí místo ve skupině Ligy mistrů. Obdivuhodn­é!

Poprvé v historii u toho Plzeň získala 7 bodů, což znamená téměř 100 milionů korun za výsledky.

Plus 400 milionů za samotný vstup do Ligy mistrů.

Plus 13 milionů za přestup mezi 32 nejlepších týmů Evropské ligy.

Upřímně, čert vem peníze, tohle je úspěch, který se nemusí dlouho opakovat. Plzeň se musela ve skupině logicky cítit jako odpadlík. Dostala pět gólů v Římě a rovněž doma od Realu Madrid. Když už si myslela, že se vzepřela osudu, dozvěděla se včera před osmou večer, že je v průběžné tabulce poslední.

Slovutný Real Madrid, obhájce Ligy mistrů, se totiž ztrapňoval doma s moskevským CSKA. Hrál šíleně a nakonec schytal nálož 0:3.

„Věděli jsme to. Byli jsme překvapení, zklamaní, naštvaní. O to víc jsme teď pyšní, že jsme si to uhráli sami,“uvedl záložník Jan Kopic.

Vzhledem k madridském­u kolapsu musela Plzeň vyhrát. Remíza nestačila.

Po pauze to byl strhující výkon, kterému se musel poklonit taky český útočník Patrik Schick, který nastoupil v základní sestavě římského soupeře.

V 62. minutě se po pravé straně rozběhl Kopic, v rychlosti se podíval, kam by mohl nacentrova­t a udělal to bravurně. Balon projel pokutovým územím a Kovařík ho z pár kroků uklidil.

Kovařík už se možná viděl, že vstřelil životní gól a rozhodl bitvu, tak se pověsil do sítě a nechtěl na zem. Omyl.

Plzeňská euforie trvala šest minut, protože ve skluzu propadl zkušený obránce Limberský a AS Řím vyrovnal. Milimetrov­ou akci zakončil turecký šikula Cengiz Ünder střelou, která se otřela o tyč – 1:1.

„To nás nemohlo zabrzdit,“smál se Kopic po zápase.

To už mohla být Plzeň nad věcí, protože se ještě dočkala pohádkovéh­o rozuzlení. Po konci utkání pak veteráni Petržela, Limberský a Hubník přepadli někdejšího kapitána Horvátha, který v rohu hřiště glosoval zápas u televizníh­o stolku.

Skočili mu na záda a křičeli: „Jo, je to domááá! Bombáááá.“

Někdy bychom o Plzni mohli tvrdit, že je přestárlá, že jí chybí perspektiv­a a nenasytnos­t, ovšem nejdůležit­ější zápasy povětšinou zvládá.

FC Viktoria Plzeň 2:1 AS Řím

Branky: 62. Kovařík (1:0), 68. Ünder (1:1), 72. Chorý (2:1).

Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Anglie). ŽK: Limberský - Kluivert, Pellegrini.

ČK: 90.+2 Pellegrini.

Diváků: 11 217. Poločas: 0:0.

Plzeň: Hruška 1.5 - Havel 2, Hejda 2, Hubník 1.5, Limberský 3.5 - Hrošovský 1, Procházka 2.5 - Kopic 1.5 (71. Petržela), Čermák 1 (81. Hořava), Kovařík 1 - Chorý 1 (86. Řezníček). Trenér Vrba.

AS Řím: Mirante - Santon (75. Florenzi), Marcano, Manolas, Kolarov - Cristante, N’Zonzi (79. Lu. Pellegrini) - Ünder, Kluivert, Pastore (59. Zaniolo) - Schick. Trenér Di Francesco. (vp) střely na branku střely mimo rohy hodnocení

5:4 7:4 4:3 1.5:4

„Ještě nepatříme do starého železa,“připomněl David Limberský.

Nakonec se Viktoria dostala taky z římské šlamastyky.

V 74. minutě to pomohl zařídit perfektně hrající záložník Hrošovský. Od pravé lajny poslal luxusní padesátime­trový pas, který si Kovařík zpracoval na hrudi a pálil. Nádhera, jenže napoprvé nic. Brankář Mirante pohotově vyrazil, ale útočný golem Chorý se při dorážce tygřím skokem položil do hlavičky a skóroval. Svým prvním gólem v Lize mistrů přesunul Plzeň do pondělního losování Evropské ligy.

„Jakmile o víkendu skončí podzimní liga, budeme dlouho slavit. Tohle je největší moment mojí kariéry,“neskrýval Tomáš Chorý.

Zatímco na Plzeň padaly sněhové vločky, hráči nepřestáva­li juchat. A divíte se snad?

Plzni málokdo věřil, že by mohla ve skupině s Realem Madrid, AS Řím a CSKA Moskva uspět. Tím spíš, že měla po čtyřech zápasech jediný bod! „Je to obrovský výsledek. Zvlášť s ohledem na to, jak hrál v posledním utkání Real. Zápas proti Římu zůstane v mém srdci a doufám, že jsme ještě neřekli poslední slovo,“prohlásil trenér Pavel Vrba.

Dnes večer by do jarní fáze Evropské ligy mohl postoupit ještě jeden domácí klub. Pokud Slavia doma neprohraje se Zenitem Petrohrad, může český fotbal slavit ještě víc.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Dal gól a pak skončil v síti Šťastný Jan Kovařík (na snímku) těsně po své úvodní trefě. Ta ještě na výhru nestačila, ale Plzeň si šla za postupem do jarní fáze Evropské ligy a zařídil ji Tomáš Chorý.
Foto: Michal Šula, MAFRA Dal gól a pak skončil v síti Šťastný Jan Kovařík (na snímku) těsně po své úvodní trefě. Ta ještě na výhru nestačila, ale Plzeň si šla za postupem do jarní fáze Evropské ligy a zařídil ji Tomáš Chorý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia