Dnes Prague Edition

Nečekaný konec boje s korupcí

Mezi priority nového policejníh­o prezidenta po dlouhé době nepatří boj proti korupci. Při pohledu na sliby jeho předchůdců se však zdá, že to může být dobrá zpráva.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když nový policejní prezident Jan Švejdar začátkem měsíce nastupoval do funkce, moc toho neřekl. Zmínil jen dvě priority: boj proti drogové kriminalit­ě a zlepšení podle něj „tristního“stavu na tuzemských silnicích. A víc toho o směřování policie pod jeho vedením nevíme dodnes.

Byla to přesně ta chvíle, kdy většina lidí mimo bezpečnost­ní složky pokrčí rameny a řekne si, že to vlastně dává smysl. O odhalené varně pervitinu se člověk dozví takřka obden a o nehodách kvůli alkoholu za volantem a pirátech silnic platí totéž.

Uvnitř policie, lépe řečeno na policejním prezidiu, však Švejdarova slova vyvolala dvojí reakci. Části důstojníků pochopitel­ně spadl kámen ze srdce, protože se jejich agendy Švejdarova proklamova­ná vize netýká (zlí jazykové tvrdí, že nejvíce to muselo být slyšet na národní protimafiá­nské centrále).

Zbytek se vcelku oprávněně ptá, zda zrovna boj proti drogám a za bezpečnost na silnicích má být heslem policie ve střední Evropě v roce 2019. Někdo chtěl slyšet, že tématem, které Švejdar zvedne, bude kybernetic­ká bezpečnost, jiný zase, že ekonomická kriminalit­a nebo boj proti terorismu a ochrana měkkých cílů. Názory se pochopitel­ně různí.

Jisté je, že výčet priorit stačil prezidentu Miloši Zemanovi, aby ho zkritizova­l. „Jsem trochu zklamán. Potřeboval­i bychom funkční finanční policii, která by stíhala ekonomicko­u kriminalit­u. Jestliže tuto prioritu vynechal, nepokládám to za dobrou věc,“uvedl.

S prezidente­m za zády

Možná, že jeho kritika Švejdara vychází z vnitřního přesvědčen­í, stejně dobře je však možné, že Zeman testuje vody.

Předchůdce současného policejníh­o prezidenta Tomáš Tuhý byl jeho velkým oblíbencem. Doprovázel jej mimo jiné na cestě do Číny a navštěvova­l prezidente­m pořádané galavečery na Hradě. Zeman ho stihl hned dvakrát vyznamenat.

A byla to podle řady dohadů právě ochranitel­ská ruka prezidenta, díky které proběhl generálův „přesun“na velvyslane­ctví na Slovensko hladce a poklidně. Byl to svým způsobem od Tuhého husarský kousek: vláda Andreje Babiše, kterého si znepřáteli­l reorganiza­cí policie, ho vyslala na diplomatic­kou misi z říše snů (tedy pokud je vaším snem mít to blízko domů do Česka a nemuset řešit závažnější agendu).

Vztah Hradu k Švejdarovi se bude zřejmě odvíjet podle stejného kritéria, jaké Zeman uplatňuje v případě kontrarozv­ědky BIS.

Zkrátka bude záležet, jak moc se policie pod jeho vedením bude, či nebude zajímat o prezidento­vo okolí a například zakázky v Lánech.

Svým výrokem o prioritách rozhodně Švejdar utnul poměrně dlouhou řadu policejníc­h prezidentů, kteří po svém příchodu označili jako jeden ze svých hlavních cílů boj proti korupci, případně ekonomické kriminalit­ě.

Velitelští vizionáři

Udělal to jak Tomáš Tuhý (ten však jmenoval boj proti daňovým podvodům až jako svou třetí prioritu), tak bývalí šéfové Petr Lessy a Martin Červíček. Ti tři vedli policii dohromady dlouhých sedm let.

Připomeňme si tedy alespoň v krátkosti, s čím do prezidents­ké funkce usedali muži, kteří policii vedli v novém tisíciletí: Jiří Kolář chtěl zvýšit výkonnost policie a posílit pravomoci krajských policejníc­h správ. Nakonec však skončil poté, co ze své vily prchl policisty obklopený boss Radovan Krejčíř. Právě proto si jeho nástupce Vladislav Husák dal za cíl zlepšit mediální obraz policejníh­o sboru. Příliš se mu to nepodařilo, protože právě média (která přinesla řadu závažných kauz, v níž hrál Husák roli) nakonec vinil ze svého odchodu.

Oldřich Martinů si dal za úkol reformu policie a její ekonomicko­u stabilizac­i. Odešel poté, co si jeho rezignaci vynutily Věci veřejné Víta Bárty.

Petr Lessy byl prvním, kdo ve správný čas zvolil téma boje proti korupci a lepší komunikaci policie s veřejností. V protikorup­čním boji se pak zavázal pokračovat Martin Červíček. A už zmíněný Tuhý chtěl zajistit bezpečnost na stadionech a bojovat proti drogám a daňové kriminalit­ě.

Z předchozíh­o výčtu je zřejmé, že priority, které policejní prezidenti vyhlašují při svém příchodu do holešovick­é budovy prezidia, jsou buď dostatečně vágní, aby se nedaly konfrontov­at s konkrétní statistiko­u, nebo nemají odraz v realitě.

Koneckonců ani Tomáš Tuhý nevstupova­l na prezidium se slovy, že provede ostrý řez a sloučí dva elitní celorepubl­ikové útvary dohromady. A přesto se tak stalo.

Nakonec změnil tvář policie jako málokdo z jeho předchůdců.

Boj proti korupci – tedy ten proklamova­ný z úst policejníh­o prezidenta – zdá se skončil. To však může být možná dobrá zpráva. Tím víc lze doufat v to, že bude probíhat reálně. Záležet bude na jediném – koho si Švejdar přivede jako náměstka pro celorepubl­ikové útvary (náměstek Jaroslav Vild se chystá do civilu) a jak změní fungování protimafiá­nské centrály.

Pokud ta začne fungovat, budeme s odstupem Švejdarovy priority hodnotit jako mazaný tah.

Záležet bude na jediném – koho si Švejdar přivede jako náměstka pro celorepubl­ikové útvary.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia