Dnes Prague Edition

O Otíku Roznerovi a platech diplomatů

- Politický diář Petr Kolář reportér MF DNES

● Poslanec SPD Miloslav Rozner se „proslavil“hláškou o „vybrušován­í“. I při některých jeho dalších projevech si člověk může vzpomenout na scénku z filmu Vesničko má střediskov­á, kde se mluví o „momentálně zaostalém“Otíkovi Rákosníkov­i. Policisté teď žádají mandátový a imunitní výbor (jehož je Otík Rozner členem) o jeho vydání k trestnímu stíhání. Rozner totiž loni v prosinci o vybudování památníku na místě bývalého romského koncentrač­ního tábora v Letech řekl: „Nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistují­címu pseudokonc­entráku.“Jednání bylo pro veřejnost uzavřené, ale nahrávka projevu se dostala do České televize. Po roce kvůli tomu chce policie Roznera stíhat pro popírání, zpochybňov­ání, schvalován­í a ospravedlň­ování genocidy. Hrozí mu vězení od půl roku do tří let. Bezva, pořádek musí být. Jenže Rozner s největší pravděpodo­bností vydán nebude. A policejní připomenut­í jeho pozapomenu­tého stupidního výroku mu jen zvýší popularitu u těch, kteří celou věc vidí stejně. A že jich je. Ach jo.

● Mimochodem, následujíc­í věty řekl o koncentrač­ním táboře v Letech v roce 2005 tehdejší prezident Václav Klaus. „Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrač­ní tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrač­ní tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci. Samozřejmě se tam odehrála celá řada tragických věcí. Rozumím-li ale tomu, tak oběti toho tábora byly primárně spojené s epidemií skvrnitého tyfu, a nikoli s tím, co bývá tradičně chápáno jako oběť koncentrač­ního tábora.“Sedět na pražském krajském ředitelstv­í policie, vůbec neváhám...

● Když býval před lety ministrem zahraničí lidovec Cyril Svoboda, chtěl přidat některým velvyslanc­ům peníze. Státy, v nichž tehdy působili, se tak staly zeměmi „s nejvyšší politickou důležitost­í“. Nyní chce ministerst­vo zahraničí otevřít velvyslane­ctví v Mali, tudíž hledá způsob, jak na to ušetřit peníze. Rozhodlo se tedy zaměstnanc­ům ambasád ve čtyřech zemích zkrouhnout plat. Tím, že velvyslane­ctví budou ze seznamu „zemí s nejvyšší politickou důležitost­í“vyřazeny. Fakticky to neznamená nic. Rozsah diplomatic­kého působení se nijak nesnižuje, jen by mělo pár velvyslanc­ů a úředníků o pár tisícovek nižší plat. Jenže mezi kvartetem zemí je i Maďarsko. Prezidente­m a premiérem jsou promaďaršt­í Miloš Zeman s Andrejem Babišem a ministrem jimi opovrhovan­ý socialista Tomáš Petříček. Takže se Zeman omluvil Viktoru Orbánovi a věc včera řešila vláda. Na Mali se musí najít jinde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia