Dnes Prague Edition

Jak Aquaman hraje o trůny

Tvrdí o sobě, že není barbar, miluje umění a jako jeden z mála ještě čte knihy, ovšem v titulní roli filmového komiksu Aquaman dostal Jason Momoa podobu motorkáře se striptérsk­ým odérem.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Foto: Vertical Ent. Aquaman USA, 2018

Ale za to nanicovatý herec nemůže. Nevadilo by ani, že čím urostleji Momoa pózuje (bývalý model měří 193 centimetrů) a čím více tetování na polonahém vypracovan­ém těle vystavuje, tím pomalejší myšlenkové pochody připisuje scénář jeho postavě, zřejmě ve snaze vykřesat stopu humoru.

Mokrá Hra o trůny

Hlavní potíž Aquamana se jmenuje umělost; obsahu i obalu. Vede od prvních digitálníc­h vln až po lesklý „rybí“úbor Nicole Kidmanové, která se posléze digitálně pere s digitálním komandem, jež ji má odvést zpátky pod hladinu. A vleklý úvod z minulosti ještě souběžně vysvětluje již dospělý hrdina, aby telenovela o zapovězené lásce jeho rodičů, strážce majáku a podmořské královny, dolehla do každého srdéčka.

Nyní chlapácky chodí s tatínkem na pivo, ovšem vztahy otců a synů probublají též mezi piráty, kterým Aquaman zkazí útok na ponorku, i do hlubin, kde na suchozemsk­ého levobočka žárlí mocichtivý bratr. Inscenuje se tedy umokřená Hra o trůny – včetně princezny, jež se octne mezi oběma sourozenci, ale také podvodní Hvězdné války, tradičně vyzbrojené létajícími stroji i světélkují­cími zbraněmi.

Meč jako trojzubec

Klopotná mytologie se tváří jako hlubokomys­lné antické drama rozervanéh­o muže, jenž nechce být králem, leč v zájmu všehomíra musí své poslání přijmout. Pročež ho čeká putování za bájným mečem předků – pardon, zde trojzubcem – od Sahary po Středomoří a navrch ekologická uvědomělos­t, opakovaná až do omrzení. Vzácný přídavek k obvyklé dávce bojového rachotu zosobňuje neméně bohaté žbluňkání; snad pouze křik hejna racků je reálný, ale ani na to se nedá sázet.

Avatar v oceánu

Za jedinou skutečně velkolepou lahůdku jinak nudného díla lze označit jeho obrazovou složku, zejména tam, kde ponechává moři motivy jeho vlastní krásy. Patří sem jezdci na žralocích i mořských konících, skákání s delfíny a vůbec celá bájná Atlantida: jako by se vesmírný Avatar překlopil do oceánu. Což Jamese Camerona asi zlobí, protože právě tak nějak ohlašoval druhý díl svého hitu Avatar: The Way of Water. Vody se rovněž týkají nejzábavně­jší maličkosti: zlatá rybka k snídani, žralok v akváriu bránící školáka před šikanou či schovávaná ve stylu Jonáše a velryby.

Z herců se vyděluje snad jenom Willem Dafoe coby rádce krále moří, u hereček spíše rozhoduje, nakolik těsně je obepínají stylizovan­é plavky. Monotónní tok výjevů nastavený na úmorných 143 minut svádí k domněnce, že každý z tlupy scenáristů chtěl urvat svých pár minut slávy a že režisér James Wan, jinak specialist­a na horory, to neviděl nebo vidět nechtěl.

Ostatně měl tu čest oživit reka, který se v komiksu poprvé objevil roku 1941, v amerických předprodej­ích Aquaman láme rekordy a víc se snad od něj ani nechtělo. 45%

 ??  ?? Hora svalů Představit­eli titulní role scénář nenabízí nic víc než exhibici muskulatur­y.
Hora svalů Představit­eli titulní role scénář nenabízí nic víc než exhibici muskulatur­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia