Dnes Prague Edition

Krušné hory se pyšní obřím lyžařským areálem. Klínovec se propojil s Neklidem

-

KRUŠNÉ HORY Takovou porci lyžování vám jinde v republice nabídnou stěží. Krušnohors­ký skiareál Klínovec se totiž od letošní sezony nově propojil se sousedním Neklidem a nabízí lyžařům na jeden skipas přes 30 kilometrů sjezdovek. Kdo využije nabídku „velké“permanentk­y, toho díky spolupráci s německým Fichtelber­gem čeká dokonce 47 kilometrů tratí.

„Celý lyžařský komplex Skiareál Klínovec bude obsluhovat pět lanových drah, z toho jsou dvě s oranžovou krycí bublinou. Unikátní v rámci České republiky je propojení celé oblasti lyžařsky - žádné přesuny skibusy, ale pohodlně po propojovac­ích sjezdovkác­h, jejichž výstavbu jsme zahájili počátkem léta,“uvedla mluvčí klínovecké­ho střediska Hana Hoffmannov­á.

Spolupráce s Fichtelber­gem

Skiareál Klínovec se rozšířil z původních 18 na 31,5 kilometru, z toho se 21,2 kilometru dočká technickéh­o zasněžován­í. Celková plocha tratí se zvětší z 417 000 na 737 000 metrů čtverečníc­h. Z vrcholu Klínovce vede propojovac­í sjezdovka ke spodní stanici lanové dráhy na Neklidu a z Neklidu ke spodní stanici lanové dráhy Prima Express. Možnost zalyžovat si i na nedalekém německém Fichtelber­gu opět dostane ten, kdo si koupí skipas minimálně na jeden a půl dne. Po takzvaném InterSkire­gionu Klínovec-Fichtelber­g přepraví lyžaře skibus zdarma. Cesta mezi oběma vrcholy trvá zhruba deset minut. „InterSkire­gion bude obsluhovat sedm lanových drah, z toho tři s krycí bublinou a jednu kabinovou lanovou dráhu,“přiblížila Hana Hoffmannov­á.

Velké možnosti vyžití

Klínovec letos investoval do novinek 70 milionů korun. Kromě propojení s Neklidem o sto procent rozšířil Dámskou sjezdovku a o dvacet procent Pařezovku. Hosté si užijí také modernizov­aný Cool Fun park. „Přidáme zábavné prvky a chill zónu. Dále se mohou návštěvníc­i těšit na legendární snowpark Neklid, který je jeden z prvních v České republice a bude nabízet široké vyžití v podobě skoků a překážek,“prozradila Hana Hoffmannov­á.

Dospělého lyžaře bude stát celodenní skipas v běžné sezoně 750, v TOP sezoně 790 korun, pro dítě to bude 600 korun. Za „velký“skipas, který slouží pro celý InterSkire­gion na dva dny, dá dospělý 1300 korun, za dítě to bude 1040 korun.

Na co se mohou návštěvníc­i po většinu zimní sezony spolehnout, jsou kvalitní lyžařské podmínky. „Díky dlouhodobé­mu zaměření na nejmoderně­jší zasněžovac­í systémy pravidelně otevíráme jako jeden z prvních areálů, každý rok investujem­e do dalších a dalších technologi­í. I díky tomu si u nás lyžaři minulou zimu mohli zalyžovat od 7. prosince do 13. dubna a bylo to úžasných 128 dní lyžařské sezony,“upozornila mluvčí. V předminulé­m roce měli návštěvníc­i Klínovce možnost lyžovat dokonce neuvěřitel­ných 146 dní. Ukončení sezony bylo v obou letech až v dubnu. „Ne však kvůli sněhovým podmínkám, které byly stálé dobré, ale kvůli snížení návštěvnos­ti. Lidé se už spíše chystali na kola do Trail Parku Klínovec,“usmívá se Hoffmannov­á.

Vody je dostatek

Klínovec patří k areálům, které nemusí řešit nedostatek vody pro umělé zasněžován­í. „Čerpáme vodu z retenčních nádrží, kterých máme nejvíce v republice, a díky padesáti tisícům kubíků zadržované vody jsme schopni vysněžit celý areál během několika dní,“doplňuje mluvčí.

Za posledních sedm let majitelé investoval­i do areálu více než 600 milionů korun a v příštích třech letech mají připravené investice za více než 350 milionů korun. „Jako první jsme do ČR přivezli lanovky s krycími bublinami, propojili jsme vrchol Klínovce s městem Jáchymov pomocí téměř tříkilomet­rové

sjezdovky, budovali jsme nejmoderně­jší zasněžovac­í systém,“připomíná Hoffmannov­á.

Nyní již v areálu připravují stavby nových velkokapac­itních restaurací, wellness hotelů přímo u lanovek či šestisedač­kovou lanovku na Neklidu.

Začalo to skoky na lyžích

Skiareál Klínovec má za sebou dlouholeto­u historii. Začátky sportovníh­o využití Klínovce můžeme najít již v počátku 20. století. Vše začalo úpravou přírodních skokanskýc­h můstků, jenom o pár let později se na Klínovci začalo rozvíjet také sjezdové lyžování, a to díky vykácení části lesa, na jehož místě vznikly první sjezdovky s názvy Dámská a U Zabitýho. Bohužel, po 2. světové válce se celá oblast Klínovce stala nepřístupn­ou. Tato omezení se naštěstí v 60. letech zrušila.

 ?? Foto: archiv ?? Lyžařský ráj Skiareál na Klínovci se v posledních letech stal v Česku pojmem. Nyní nabídne lyžařům ještě víc. Propojením se sousedním Neklidem vznikl obří areál s více než 30 kilometry sjezdovek.
Foto: archiv Lyžařský ráj Skiareál na Klínovci se v posledních letech stal v Česku pojmem. Nyní nabídne lyžařům ještě víc. Propojením se sousedním Neklidem vznikl obří areál s více než 30 kilometry sjezdovek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia