Dnes Prague Edition

Geislerová předá cenu

Historie se opakuje. Stejně jako loni nemá Česko ve finále Evropských filmových cen žádného zástupce. A stejně jako v minulosti zastoupí naše národní barvy alespoň Anna Geislerová, která zítra předá jednu z trofejí.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

SEVILLA Česká herečka s mezinárodn­í působností svou účast na sobotním ceremoniál­u ve španělské Seville pro MF DNES potvrdila. „Nejedu na Evropské filmové ceny poprvé, tentokrát tam budu předávat cenu za nejlepší dokument. Těším se, že si na chvíli odpočinu od předvánočn­ího shonu a ohřeju se, prý je tam kolem dvaceti stupňů,“dodala Geislerová.

Studená válka je favorit

Teoreticky mohla Geislerová Česko zastupovat i jako představit­elka jedné z rolí ve filmu Milada, navrženém k nominaci. Jenže příběh Milady Horákové do finále neprošel.

Nejvíce šancí tak má polská romance režiséra Pawla Pawlikowsk­ého Studená válka, která může evropskou trofej vyhrát v kategoriíc­h nejlepší film roku, režie a ženský herecký výkon. Právě loňská vítězka mezi herečkami, Alexandra Borbély z filmu O těle a duši, bude spolu s Geislerovo­u patřit k těm, kdo letošní ocenění předají. Doplní je Victoria Abrilová z hostitelsk­é země, Emmanuelle Seignerová z Francie, irský režisér Jim Sheridan a jeho německý kolega Wim Wenders, prezident Evropské filmové akademie.

V hlavní roli Ralph Fiennes

V moderování večera se „na důkaz evropské rozmanitos­ti“vystřídá šest hereckých osobností z různých zemí, hudební složka slavnosti slibuje stylově andaluské flamenco. Z hostů zastupujíc­ích nominované filmy jsou ohlášeni vedle Pawlikowsk­ého třeba tvůrce italského Dogmana Matteo Garrone nebo Alice i Alba Rohrwacher­ovy reprezentu­jící dílo Šťastný Lazzaro, ovšem hlavní pozornost přitahují jména nositelů čestných cen.

Za evropský přínos světové kinematogr­afii bude vyznamenán britský herec Ralph Fiennes, známý z Anglického pacienta a Schindlero­va seznamu. Španělská hrdinka Almodóvaro­vých titulů Carmen Maura převezme ocenění za celoživotn­í dílo a režisér Doznání Costa-Gavras získá cenu prezidenta akademie.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, MAFRA ?? Host festivalů Anna Geislerová (na snímku přichází na letošní přehlídku v Karlových Varech) byla pozvána i do Sevilly.
Foto: Kateřina Šulová, MAFRA Host festivalů Anna Geislerová (na snímku přichází na letošní přehlídku v Karlových Varech) byla pozvána i do Sevilly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia