Dnes Prague Edition

Porošenkův pokus o pravoslaví bez Moskvy

- Zdeněk Koudelka právník

Jednotky tajné ukrajinské policie SBU v listopadu a prosinci 2018 vtrhly do Kyjevskope­čerské lávry a trestně stíhají představit­ele Ukrajinské pravoslavn­é církve věrné Moskevském­u patriarchá­tu.

Kyjevskope­čerská lávra založená roku 1051 je nejvýznamn­ější církevní institucí v zemi. Je spojena s počátky křesťanstv­í v Kyjevské Rusi.

Důvodem prohledání kláštera je snaha ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka vynutit si vznik nové ukrajinské pravoslavn­é církve oddělené od Moskevskéh­o patriarchá­tu. Ukrajinský stát jedná jako Čína, která se snažila vytvořit čínskou katolickou církev oddělenou od Vatikánu.

Komunistic­ké praktiky připomíná to, že představit­ele lávry stíhá policie za údajné porušování náboženské svobody. Naposledy lávru nepřátelsk­y obsadila německá armáda za druhé světové války.

I u nás byla pravoslavn­á církev likvidován­a Německem v roce 1942, včetně popravy biskupa sv. Gorazda II., za ukrývání atentátník­ů v pravoslavn­ém kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze.

Policejní razie následoval­a po kerčském incidentu, kdy se ukrajinské lodě odmítly podrobit pokynům Ruska v ruských pobřežních vodách, což vedlo k jejich zadržení. I zde byli příslušníc­i SBU.

Burcování voličů

Porošenko se těmito akcemi snaží ukázat jako silný vůdce před prezidents­kými volbami, když vývoj jeho podpory u voličů je podobný jako vývoj obliby Hamáčkovy sociální demokracie u nás. Policejní razie v Kyjevskope­čerské lávře je útokem na svobodu církve. Představit­elé lávry odmítají podlehnout vládnímu tlaku na odtržení od Moskevskéh­o patriarchá­tu a zůstávají věrni historické jednotně pravoslavn­é církvi v Rusku, Bělorusku a Ukrajině.

To je doprovázen­o tím, že věřící ze západní Ukrajiny, kde byla vždy více podporován­a myšlenka ukrajinské státnosti ve srovnání s ruskojazyč­ným východem a jihem, nejsou součástí pravoslaví a hlásí se k řeckokatol­ické církvi, která uznává primát papeže.

Předchozí pokusy o vlastní ukrajinsko­u pravoslavn­ou církev, kdy v roce 1921 vznikla Ukrajinská autokefáln­í pravoslavn­á církev a v roce 1992 Ukrajinská pravoslavn­á církev Kyjevského patriarchá­tu, nedosáhly vytlačení Ukrajinské pravoslavn­é církve Moskevskéh­o patriarchá­tu.

Snaha Porošenka pomocí policejníh­o zastrašová­ní vynutit vznik vládě oddané církve je největším útokem na svobodu církve v Evropě od pádu komunismu.

Jde o tlak na část rusky mluvících obyvatel Ukrajiny, kterým kyjevská vláda vyhlásila kulturní boj – omezováním ruštiny a útokem na tisícileto­u jednotu pravoslavn­é církve Kyjevské i Moskevské Rusi.

Samozřejmě může vzniknout nová autokefáln­í pravoslavn­á církev na Ukrajině, pokud bude mít podporu věřících. To však neznamená zákaz působení původní církve věrné Moskevském­u patriarchá­tu, k němuž se hlásí na Ukrajině více než 10 000 kostelů. Pokud si chce Porošenko vynutit podřízení věřících ukrajinské provládní církvi, pak prezident jedná jako v dobách komunistic­ké totality. Východoslo­vanské pravoslaví bez Moskvy je jako katolictví bez Říma.

Ukrajinský stát jedná jako Čína, jež se snažila vytvořit čínskou katolickou církev oddělenou od Vatikánu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia