Dnes Prague Edition

Desítky lidí hlásí nákup psa z množírny

-

PRAHA Policii se ozvaly desítky lidí, kteří koupili psy od dvou žen obviněných z přeprodává­ní zvířat ve špatném stavu z množíren. Může jich přitom být ještě více, ale někteří ze zákazníků se podle policie bojí přihlásit. Mladší z obviněných žen tvrdí, že jí špatný stav psů nepřipadal divný.

Policisté obvinili dvě ženy ve věku osmnáct a šestačtyři­cet let, že od roku 2014 nakupovaly z množíren štěňata a dál je prodávaly přes inzeráty se zfalšovaný­mi očkovacími průkazy. Některá štěňata nepřežila sama, jiná museli kvůli jejich špatnému stavu utratit veterináři.

Policie kvůli dohledání podvedenýc­h kupujících zveřejnila i fotografie obou obviněných žen. Od středy, kdy o případu informoval­a, do včerejšího odpoledne stoupl zdokumento­vaný počet takových prodejů z 27 o desítky.

„K dnešnímu dni se ozvalo sedmdesát lidí, kteří byli při koupi štěněte podvedeni,“uvedl včera mluvčí policie Jan Daněk.

Číslo by mohlo být ještě vyšší, ale někteří lidé se podle Daňka bojí vypovídat, protože mají strach, že jim policisté psa odeberou. „Potřebujem­e lidi pouze vyslechnou­t a zadokument­ovat škodu, která jim vznikla. O pejska v žádném případě nepřijdou,“ujišťuje proto Daněk.

Další poškození mohou policii kontaktova­t na čísle 722 000 368 nebo na lince 158.

Nevěděla, že dělá něco špatně

Mladší z obviněných žen řekla FTV Prima, že nevěděla, že dělá něco špatně. O klecích na půdě, ve kterých žila štěňata nakoupená z množíren, prý zpočátku nic nevěděla, přestože bydlela ve spodním patře domu se synem druhé obviněné.

Popsala, že později byla do prodeje štěňat zatažena, protože o něm byla v televizi reportáž a lidé by starší z žen mohli poznat.

„Takže já jsem měla prodávat místo ní, aby si od ní lidé psa koupili. Tehdy v televizi uvedla, že má na prodej papíry a má to povolené, takže jsem nevěděla, že dělám něco špatně,“řekla FTV Prima mladší z obviněných žen.

Za rok, kdy se prodejů účastnila, podle ní uhynulo dvanáct psů, ale podezřelé jí to prý nepřišlo. „Nejsem veterinář, tak nepoznám nemocného psa. Když jich několik umřelo, tak mi paní Iveta vysvětlila důvody, ale ty si zřejmě vymyslela,“dodala.

Kolik psů celkem prodala, si nedokázala vybavit. Řekla, že klece psům čistila až čtyřikrát denně do té doby, než z domu odešla. Policie obě ženy stíhá za podvod, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a neoprávněn­é podnikání. Hrozí jim až pět let vězení. (rsr)

 ?? Foto: Policie ČR ?? Týraný pes jako zboží Policie obvinila dvě ženy z pražských Kateřinek kvůli prodávání psů z množíren. Psi byli často ve velmi špatném stavu a veterinář je musel utratit. Za dva dny od zveřejnění případu se policii přihlásilo sedmdesát dalších lidí, kteří psa od obviněných žen koupili.
Foto: Policie ČR Týraný pes jako zboží Policie obvinila dvě ženy z pražských Kateřinek kvůli prodávání psů z množíren. Psi byli často ve velmi špatném stavu a veterinář je musel utratit. Za dva dny od zveřejnění případu se policii přihlásilo sedmdesát dalších lidí, kteří psa od obviněných žen koupili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia