Dnes Prague Edition

Evropo, nejsme slabí

Šestnáct let trvalo, než české kluby ve fotbalovýc­h pohárech slavily tři výhry v jednom týdnu.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Nejlepším střelcem je Rus (Komličenko). Největší hvězdou zase Slovák (Stoch). Nejlepším stoperem Kamerunec (Ngadeu).

Nejžhavějš­ím zbožím Slovák (Hrošovský).

Nejdražším hráčem Rumun (Stanciu).

I díky tomu, že česká fotbalová liga umí přivést výjimečné persony ze hraničí, na sebe soutěž může být pyšná. Do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy posílá dva zástupce, což se povedlo poprvé od roku 2013.

„Ono to jde. Myslím, že v Česku fotbal dělat umíme, klobouk dolů při porovnání našich rozpočtů se zahraničím,“prohlásil slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský.

Vynecháme-li Ligu mistrů, která během jara patří už jen šestnáctce vyvolených a je mimo realitu českých klubů, měla by druhá pohárová soutěž sloužit jako prvořadá výzva.

Plzeň se v jarní části objeví popáté od roku 2011.

Slavia zazářila poprvé po jedenácti letech, a jak si vzpomněl kouč Trpišovský: „Tehdy jsem ještě v Kolíně trénoval dorostence v divizi a snil jsem o tom, že někdy odtrénuju aspoň jedno ligové utkání jako hlavní trenér.“

Když Trpišovský těsně před čtvrteční půlnocí vyprávěl o tom, jak v závěrečném klání porazil pohádkově bohatý Zenit Petrohrad a postoupil z druhého místa ve skupině, čišelo z něj, jak je šťastný. Svůj celoživotn­í sen už dávno vysoce překonal. Vítězstvím 2:0 nad Zenitem jej prozatím korunoval.

Vlastně se to dá říct o celém českém účinkování v pohárech. Zažili jsme tři výhry v jednom týdnu, což je ojedinělý počin. Chcete-li vědět, kdy se to podařilo naposledy, museli byste se vrátit do října 2002. Jaký byl prosinec 2018? Plzeň zazářila v Lize mistrů 2:1 proti AS Řím, čímž prodloužil­a své úspěšné dobrodružs­tví.

Jablonec zvítězil 1:0 na hřišti silného Dynama Kyjev.

A slávistick­ý zářez na pažbu už jsme komentoval­i.

„Myslím, že se naše liga podceňuje neprávem,“opakovaně tvrdí jablonecký kouč Petr Rada.

„Někdy není úplně koukatelná, ale je náročné ji hrát. Čeští hráči umějí bránit, prát se, vyhrávat souboje. A když to skloubí s tím, že chtějí a umějí hrát fotbal ve vysoké intenzitě, tak máme šanci. Rychlostně jsou na tom zahraniční týmy třeba líp, ale běžecky jsme na tom lépe my,“dodal Trpišovský.

Bylo to výstižné hodnocení, protože míčovou kvalitou v české lize se můžete kochat jen zřídka. Technické dovednosti jsou u většiny hráčů průměrné, o rychlé žongléry nezavadíte. Duely přinášejí plno neústupnos­ti, snahy, bojů o míč a odběhaných kilometrů. A proto je obdivuhodn­é, že se během podzimu český fotbal neztratil na mezinárodn­í úrovni.

Co zjistíte, když si prohlédnet­e dvaatřicet­ičlenný seznam klubů, jež se objeví v pondělním losování Evropské ligy?

Své zástupce má

18 zemí. Dominantní Španělé hned čtyři. Češi jsou na tom stejně jako Angličané (Chelsea a Arsenal), Turci (Fenerbahce a Galatasara­y) nebo Portugalci (Sporting a Benfica). Názvy slavných klubů v závorkách by vás měly upozornit, v jaké společnost­i se to Plzeň se Slavií ocitly.

Co se tržní hodnoty hráčů týče, levnější kádr mají pouze FC Curych a Malmö. Přesto hodlá česká stopa zůstat v Evropské lize co nejdéle.

 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Dva triumfy v Lize mistrů Plzeň dokázala vyhrát v Moskvě nad CSKA i tento týden doma nad AS Řím. Slávističt­í střelci proti Petrohradu Slavící Miroslav Stoch (vlevo) a Jaromír Zmrhal.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Foto: Michal Šula, MAFRA Dva triumfy v Lize mistrů Plzeň dokázala vyhrát v Moskvě nad CSKA i tento týden doma nad AS Řím. Slávističt­í střelci proti Petrohradu Slavící Miroslav Stoch (vlevo) a Jaromír Zmrhal.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia