Dnes Prague Edition

Výkop! Je tu fotbalová liga

Je mráz a sníh, ale fotbal už se probouzí. Dnes začíná jarní část ligy. Historická

- Jan Palička David Čermák

Rekordně krátká fotbalová zima je u konce, rekordně dlouhé jaro právě začíná. Na co se těšit a na co být zvědavý? MF DNES odpovídá na 10 otázek.

1 Co přinese nadstavba?

Určitě napětí, dramata, vyšší než průměrné návštěvy a zápasy nadstandar­dní úrovně. Budou mít kouzlo, zápletku s osudovým rozuzlením. Poprvé v historii neskončí liga po 30. kole, bude ještě pár týdnů pokračovat a přibude 42 utkání. Tabulka se rozdělí na tři části, přičemž ta první, šestičlenn­á, si to v dodatečné fázi rozdá o titul. Střední, čtyřčlenná pasáž nabízí speciální bonus: ten nejlepší z ní může zabojovat o Evropskou ligu. Poslední šestici čekají záchranné práce. Šestnáctý tým sestupuje, další dva nejhorší si musí přežití zajistit v baráži s druhou ligou.

2 Titul = formalita. Nebo ne?

Zdánlivě ano, protože Slavia vede ligu o čtyři body, v závěru podzimu vypadala suverénně, přes zimu neprodával­a, naopak posílila. Potřebuje však ustát přetlak, který vznikl. Na dvě místa ve středu obrany se tlačí pět vyrovnanýc­h stoperů, nabito je i v záloze a do útoku ještě klub láká čahouna Doležala z Jablonce. Kam s talentem Matouškem? S nováčky Králem a Masopustem? S drahými letními posilami Balutou a Olayinkou? Na první pohled příjemné starosti, Slavia je ovšem potřebuje vyřešit.

3 Jak Plzeň nahradí Krmenčíka?

Velmi složitě. Michael Krmenčík je bijec, tank, ranař a také pracant, v plzeňské kabině patří do jádra patriotů. Po těžkém zranění kolena na jaře hrát nebude. Už na podzim to byla velká ztráta, Plzeň nastřílela jen 29 gólů. Teď má dvě možnosti, jak díru po Krmenčíkov­i zacelit: vysokého tvrďáka Chorého a elegantněj­šího Beauguela. „Ofenzivu musíme zlepšit,“uvědomuje si kouč Pavel Vrba. Jinak ztráta na Slavii dohnat nepůjde.

4 Zvedne se Sparta?

Garance není žádná, byť si trenér Zdeněk Ščasný chválí: „Po dlouhé době mám pocit, že se dává dohromady dobrá parta.“Sparta vyhrála všechny přípravné zápasy, zamávala šesti cizincům a výrazně počeštila kabinu, což fanoušky potěšilo. Nový šéf Tomáš Rosický vytyčil zásady: víc domácích hráčů, víc odchovanců, víc sparťanské­ho srdce. Léčba bude chtít trpělivost a ideálně i zkušeného režiséra Bořka Dočkala. Kdyby jeho návrat z Číny klapl, bude mít Sparta slušný trumf a také nového kapitána. Ale dohoda je zatím daleko.

5 Překoná Kolja rekord?

Zatím jen třikrát v historii samostatné ligy se nejlepší střelec přehoupl přes dvacetigól­ovou hranici. Druláka (1996), Lokvence (2000) a Lafatu (2012) může letos napodobit Nikolaj Komličenko z Mladé Boleslavi. Po podzimu je na čísle 18, takže klidně může stanovit nový rekord. Dosud nejvíc gólů (25) zapsal David Lafata. „Když jsem do české ligy odcházel, moji blízcí se divili. A teď jsou rádi, že mi to vychází,“říká ruský bohatýr s přezdívkou Kolja.

6 Ustojí Jablonec výprodej?

Legrace to nebude, protože zasněženým městem se přehnala fotbalová kalamita. Majitel Pelta má kvůli svému dotačnímu skandálu horší vyjednávac­í pozici u sponzorů, hlavně však přišel o důležité hráče. Hanousek je ve Spartě, Masopust ve Slavii, Trávník léčí operované koleno a Lischkovi našli srdeční vadu. Co by se asi stalo, kdyby si ještě Slavia půjčila nejlepšího střelce Doležala?

7 Poslední Barošova mise?

V sedmatřice­ti už moc útočníků po ligových trávnících neběhá, ale Milana Baroše pořád něco žene. Kromě ambicí Baníku, který se hřeje na třetím místě, hlavně radost z fotbalu. „Dokud budu zdravý a bude mě to bavit, budu hrát,“vzkazuje ostravský nezmar. Takže do léta? Nebo přidá další sezonu?

8 Restartuje se Kozák?

Býval reprezenta­ntem i nejlepším střelcem Evropské ligy. Jenže v posledních letech útočníka Libora Kozáka drtily vážné zdravotní problémy. Ztratil sílu i sebevědomí, před třicítkou se chce vydrápat zpět v Liberci, kterému dal přednost před konkurenčn­ím Jabloncem. „Vyžaduju po sobě maximum. A věřím v návrat do reprezenta­ce,“vyhlásil odvážně.

9 Zlínské dilema. Kudy kam?

Pod trenérem Bílkem na podzim rozkvetl, protlačil se do první šestky. Jenže Bílka zlákal kazašský národní tým. Zlín zvolil překvapivo­u náhradu, Romana Pivarníka. Jako by zkoušel všechny možné trenérské typy: před Bílkem, který s hráči jedná kamarádsky, sázel na rasa Petrželu. Ještě předtím na hloubavého Páníka. Teď je na scéně přísný Pivarník. Uspěje?

10 Přežije Dukla?

Bude to mít pekelně těžké. Do jara vystartuje jako nejhorší tým, navíc s přetěžkým losem: dnes večer Baník, pak Sparta. Naději může Dukle dát, že přímo padá jen poslední tým tabulky. „V přípravě jsme ukázali, že mužstvo je hladovější,“věří trenér Roman Skuhravý. Už dnešek naznačí, jestli se trefil. Fotbalové jaro právě začíná!

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Souboj o titul? Na podzim fotbalisté Slavie největšího rivala Plzeň doma suverénně přehráli, příští neděli je čeká odveta.
Foto: Profimedia.cz Souboj o titul? Na podzim fotbalisté Slavie největšího rivala Plzeň doma suverénně přehráli, příští neděli je čeká odveta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia