Dnes Prague Edition

Guvernér Virginie rasistou

Byl za černocha! A jeho nástupce taky. Vzorný bojovník proti rasismu dojel na fotku z roku 1984

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Ralph Northam, který je silou vůle stále ještě guvernérem státu Virginie, už ví, co to znamená mít kostlivce ve skříni.

Do minulého pátku byl vzorovým guvernérem, demokratem a příkladným bojovníkem proti rasismu. Pak na něj vypadla ta stará fotka.

Je na ní – anebo možná není – jako černoch. Anebo dokonce v převleku za člena Ku-klux-klanu.

Fotka je z roku 1984, ale v Americe, která zahořela progresivi­stickou horečkou, je z ní momentálně největší skandál.

Všichni demokraté, i Northamovi nejbližší spojenci, ho teď vyzývají, aby složil funkci, protože něco takového je dnes na podobné úrovni, jako kdyby byl býval opravdu klansmanem a byl jím dodnes.

Jenže vše má neuvěřitel­né pokračován­í. Typicky americké.

Jakmile reflektory zájmu nasvítily guvernérov­a zástupce a podle zákona automatick­ého nástupce, rovněž vzorového demokrata (a navíc černocha, což by se teď velmi hodilo) Justina Fairfaxe, jedna žena oznámila, že ji před čtrnácti lety měl, aniž o to stála.

Finále jako z filmu obstaral třetí muž na řadě pro převzetí guvernérsk­é funkce, virginský ministr spravedlno­sti Mark Herring. Sám se udal, že v 80. letech se také převlékl za černocha. Na jeden mejdan šel za černošskéh­o rapera.

Tři kariéry u konce, Virginie v krizi, demokraté v šoku a republikán­i popadající se za břicha.

Zdálky je to absurdní představen­í. Northamovi bylo tenkrát čtyřiadvac­et, Herringovi devatenáct, Amerika byla úplně jiná a v podstatě nekorektní, teď se fotky staré víc než třicet let vmžiku teleportov­aly do úplně jiné doby a jaderně vybuchly pod jejich kariérami.

Northamova fotka, kde stojí kdosi nalíčený za černocha s kýmsi v kápi KKK, byla na půlstránce, kterou měl k dispozici v univerzitn­ím almanachu, když končil medicínu. Už to, že ji tam tehdy dal, ukazuje, že doba byla jiná. Teď svůj problém ještě rozšlapal: nejdřív se přiznal, že je ten černoch, za dva dny řekl, že není ani jednou z masek.

Přitom se přiznal k dalšímu „morálnímu selhání“. Při službě v armádě (Northam byl vojenský lékař) se kdysi dávno při večírku převlékl za Michaela Jacksona, načernil si tvář a tak vyhrál soutěž večera. Hrůza.

Ale to není nic proti Herringovi. Udal sám sebe slovníkem, který snad opsal z brožury Zrádci Zinověv, Kameněv a Bucharin se usvědčují, jak kuli pikle proti soudruhu Stalinovi. V psaném přiznání se nejdříve přiznal, že v roce 1980 se kvůli večírku převlékl se skupinou přátel za rapery, „které jsme v té době poslouchal­i“, a společně zazpívali i píseň. A pak to jede: „Zní to hrozně dokonce i teď, když to píšu. Ale z důvodů naší ignorance a lehkovážný­ch přístupů – a proto, že jsme neměli pochopení pro zkušenosti a perspektiv­u jiných – převlékli jsme se, nasadili si paruky a načernili si tváře. To chování jasně ukazuje, že jako mladík jsem měl lhostejný a neomluvite­lný nedostatek povědomí a citlivosti k bolesti, kterou může moje jednání způsobit jiným.“

Na většinu Evropanů to působí jako americké šílenství. Ale není to úplně tak, jak si myslíte. Pro Američany má začerněný obličej horší význam. Hluboko v 19. století USA rozesmával­y kočovné kabarety, do nichž baviči kromě tanečnic, zpěváků a scének zařazovali i černošské číslo. Černochy hráli nalíčení běloši. A „černoši“bavili tím, že to byli buranští pověrčiví troubové, dětinové a lenoši.

S příchodem boje za občanská práva to skončilo, i když scénky se objevovaly na univerzitá­ch, v místních varieté, a dokonce v televizi ještě v 70. letech. Jakmile se nyní někdo začerní, i kdyby hrál Baracka Obamu, je v těžkém podezření, že rasisticky zesměšňuje černochy. Mimochodem, to je ten důvod, proč do Evropy náhle přichází pohoršení, že při tradičních slavnostec­h během zimy mají různí černí Petrové či králové tváře od sazí. Tím, že si někdo pomaže tvář mourem či krémem na boty, se v chápání Američanů automatick­y vystavuje riziku obvinění, že černochům přičítá deklasujíc­í stereotypy.

A to i kdyby se snažil napodobit superstar Michaela Jacksona s jeho slavnou „měsíční chůzí“, jak to udělal Northam při armádním večírku. Druhá věc je, že vyfotit se s někým převlečený­m za člena klanu bylo za čárou už tehdy.

Dnes to v atmosféře osudového boje proti rasismu a proti upírání práv ženám, kterou zahustili demokraté ve jménu boje proti Trumpovi, vypadá hůř než válečný zločin. Pár lidí, jejichž fotky se začerněnou tváří se náhle po letech vynořily, muselo v poslední době balit a jít.

Virginský masakr má ale ironickou příchuť. Demokraté brali Virginii jako vzorový stát, kde příkladně bortí jižanské sochy a rasistům nedarují ani metr. Republikán­ům vadilo, že Ralph Northam proti nim používal obvinění z rasismu jako politickou brokovnici. Kdo s čím zachází, tím také schází, mohou si teď říkat.

Pointa příběhu: pokud Northam skončí, jeho zástupce odrovná neprokazat­elné obvinění ze zvýšeného sexuálního naléhání a Herringa zničí mladická maska rapera, stane se guvernérem Virginie šéf tamního Kongresu. A to je republikán. Tedy pokud někdy nebyl na mejdanu za Martina Luthera Kinga.

 ?? Foto: ČTK ?? Zničující fotka Snímek z guvernérov­y stránky školního almanachu se teleportov­al do dneška a zničil mu kariéru.
Foto: ČTK Zničující fotka Snímek z guvernérov­y stránky školního almanachu se teleportov­al do dneška a zničil mu kariéru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia