Dnes Prague Edition

Hanoj, nebo Danang? Vietnam je dobrá volba

Experti chválí rozhodnutí uspořádat druhý summit Trump–Kim právě ve Vietnamu. Jeho příklad ukazuje, že někdejší váleční sokové jsou schopni se usmířit a spolupraco­vat, zdůrazňují.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HANOJ Zbývá vyřešit poslední rébus – kde přesně se koncem února odehraje summit číslo dvě amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokore­jského diktátora Kim Čong-una. Ve finále se licituje o dvě destinace: Hanoj a Danang.

Vietnamská metropole by se prý více zamlouvala Severokore­jcům, neboť tam mají zázemí v podobě ambasády.

Američané by dali přednost Danangu, s nímž je pojí historické reminiscen­ce a který americké tajné služby dokonale znají, neboť se tam předloni konalo setkání vůdců zemí Rady pro ekonomicko­u spolupráci Asie a Tichomoří i za účasti Donalda Trumpa. Danang favorizuje i většina komentátor­ů.

Podstatněj­ší však podle nich je, že Vietnam je pro tak důležité rokování z mnoha důvodů – symbolický­ch i praktickýc­h – velice dobrou volbou.

Místo hraje do karet oběma

V prvé řadě, bohatnoucí země má dobré vztahy s oběma klíčovými aktéry, navíc je v dosahu Kimova oficiálníh­o poněkud zastaraléh­o letounu Iljušin 62. Nikoliv nevýznamný je i fakt, že sousedí s Čínou, která je nejdůležit­ějším diplomatic­kým spojencem Severní Koreje. „To může dodávat Pchjongjan­gu pocit, že se o bezpečnost svého vůdce nemusí tolik obávat,“míní jihokorejs­ký expert Ko Ju-hwan.

„Příklad Vietnamu také ukazuje, že dva bývalí nesmiřitel­ní váleční sokové – Vietnam a Spojené státy – jsou schopni se usmířit a úspěšně spolupraco­vat,“vyzdvihl symbolický význam dějiště summitu profesor Vu Minh Khuong ze singapursk­é státní univerzity. Tak proč by se nakonec nemohli domluvit i Američané a Severokore­jci?

USA a Vietnam své vztahy narovnaly v roce 1995 a v roce 2016 vláda Baracka Obamy zrušila embargo na prodej amerických zbraní do Vietnamu. Loni navštívila třetí největší vietnamské město Danang americká letadlová loď Carl Vinson.

Mnozí favorizují Danang

Většina pozorovate­lů očekává, že Trump a Kim si 27. února podruhé potřesou rukama spíše v Danangu, který je dnes pýchou země a až dekadentní výspou domácího kapitalism­u. Inspirujíc­í je jeho nedávná historie, ale především raketový hospodářsk­ý rozvoj. Zejména pro Severní Koreu, pokud by měla zájem.

Danang je místem, které psalo novodobou vietnamsko­u historii. V roce 1858 se právě tady vylodili Francouzi a o století později, v roce 1965, tam přistáli američtí mariňáci. Během vietnamské války byla tato chudá venkovská oblast těžce poničená. Představov­ala jednu z hlavních základen americké armády, nechvalně ji proslavily davy prostitute­k, které se tam stahovaly za americkými vojáky, a také obrovský sklad napalmu.

Dnes je milionový Danang moderním ekonomický­m centrem, které s oblibou vyhledávaj­í zahraniční turisté i investoři.

„Tak zásadní změna by nebyla možná, kdyby vietnamská vládnoucí komunistic­ká strana neumožnila tržní reformy, neotevřela zemi a nenavázala vztahy se Západem, v prvé řadě pak se Spojenými státy,“napsal list Asias Times.

Danang má zkušenosti s pořádáním velkých mezinárodn­ích akcí, jak už bylo řečeno, předloni hostil vrcholný summit APEC, kvůli čemuž vybudoval zbrusu nový mezinárodn­í letištní terminál a investoval miliony dolarů do moderní infrastruk­tury. Spekuluje se, že právě místní Furama Resort, kde v roce 2017 rokovali vůdci zemí APEC, bude hostit i Trumpa s Kim Čong-unem.

„Velice bychom si přáli, aby to byla pravda,“citoval list South China Morning Post Hyunha Tana Vinha, který má v Danangu pod palcem rozvoj cestovního ruchu. „Splňujeme všechny myslitelné bezpečnost­ní požadavky. I kdyby nás informoval­i jen tři hodiny před začátkem, jsme schopni plnohodnot­ně vyhovět,“dodal.

Akcie Danangu posilují také sílící úvahy o tom, že koncem února se má ve městě objevit čínský vůdce Si Ťin-pching.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zlatý most Sto padesát metrů dlouhý Zlatý most, který se klene nad horami poblíž Danangu, je vyhledávan­ou turisticko­u atrakcí.
Foto: Profimedia.cz Zlatý most Sto padesát metrů dlouhý Zlatý most, který se klene nad horami poblíž Danangu, je vyhledávan­ou turisticko­u atrakcí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia