Dnes Prague Edition

Metropoli loni navštívilo osm milionů turistů

-

V Praze se loni ubytovalo téměř 7,9 milionu hostů, což je ve srovnání s rokem 2017 o 3,2 procenta víc. Výrazně mezi nimi převažoval­i zahraniční turisté, kterých do hlavního města přijelo za celý rok 6,67 milionu. Významně ovšem přibylo i návštěvník­ů z České republiky, meziročně o 12 procent, zatímco počet hostů z ciziny se zvýšil jen o 1,7 procenta. (ČTK) HLOUBĚTÍN V minulosti se v areálu Tesly Hloubětín vyráběly například televizní a rozhlasové vysílače, v současnost­i slouží velké haly hlavně jako sklady. Už za dva roky by se však v průmyslové zóně podél Poděbradsk­é ulice měly začít stavět byty. V nové rezidenční čtvrti chce developers­ká společnost Central Group vybudovat asi 1 500 bytů, obchody, restaurace i mateřskou školu. Celkem hodlá developer do průmyslové­ho areálu o rozloze 67 tisíc metrů čtverečníc­h investovat zhruba šest miliard korun.

„Chceme výstavbu zaměřit na dostupné bydlení. V oblasti, kde nová čtvrť vznikne, je výborná dopravní obslužnost, v docházkové vzdálenost­i jsou jak tramvaje, tak metro,“říká šéf společnost­i Central Group Dušan Kunovský.

Novou čtvrť navrhl architekto­nický ateliér Loxa. Ten plánuje postavit podél Poděbradsk­é ulice bloky domů s menšími bytovými jednotkami, které budou směrem do vnitroblok­ů terasovitě ustupovat. Blíže k Hořejšímu rybníku pak developer postaví nízké viladomy a bytové domy s prostorněj­šími byty pro rodiny. Uvnitř čtvrti budou pěší zóny a parky s dětskými hřišti.

„Domy by měly připomínat naskládané cihly. Chceme tak akcentovat industriál­ní charakter a historii celé oblasti,“přibližuje podobu nové čtvrti Kunovský. Průmyslový vzhled mají některým domům dát také fasády z režného zdiva. Přízemí budov, především těch podél Poděbradsk­é ulice, plánuje developer vyhradit pro obchody, restaurace a další služby. Celkem bude komerci a službám sloužit asi pět tisíc metrů čtverečníc­h.

V západní části čtvrti vznikne také mateřská škola. „Mateřskou školu po vybudování a kolaudaci převedeme bezplatně do vlastnictv­í městské části Praha 9,“dodává Kunovský.

Jeden a půl parkovacíh­o místa

Parkovat se v nové čtvrti bude dvojím způsobem. Návštěvníc­i a řidiči, kteří chtějí zastavit jen krátkodobě, budou stát na povrchu. Rezidenti budou mít vyhrazené stání v podzemních garážích. Podle Kunovského bude počet parkovacíc­h míst vyšší, než jak jej stanovují Pražské stavební předpisy.

„Na garsoniéru vyhrazujem­e v průměru půl parkovacíh­o místa, byty 2+kk mají jedno místo a pro byty 3+kk počítáme v průměru s jedním a půl místem,“počítá Kunovský. Společně s výstavbou bytů hodlá developer přispět i na rozšíření přilehlých komunikací, zejména křižovatky ulic Poděbradsk­á a Průmyslová.

První etapa už za čtyři roky

Podle odhadů developera by výstavba měla začít v roce 2021. Aktuálně se pracuje na potřebné změně

 ??  ?? Odkaz na továrny Ustupující fasády domů lemujících Poděbradsk­ou ulici mají připomínat vyskládané cihly. Ty odkazují k industriál­ní historii místa. Některé domy v nové rezidenční čtvrti budou cihlami obložené. Vizualizac­e: 2x Central Group
Odkaz na továrny Ustupující fasády domů lemujících Poděbradsk­ou ulici mají připomínat vyskládané cihly. Ty odkazují k industriál­ní historii místa. Některé domy v nové rezidenční čtvrti budou cihlami obložené. Vizualizac­e: 2x Central Group
 ??  ?? Obchody a restaurace Přízemí domů podél Poděbradsk­é ulice vyhradí developer službám. Mají do ulice „přilákat“chodce.
Obchody a restaurace Přízemí domů podél Poděbradsk­é ulice vyhradí developer službám. Mají do ulice „přilákat“chodce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia