Dnes Prague Edition

Za loupež diamantů padly devítileté tresty

-

STARÉ MĚSTO Diamanty, hodinky a další skvosty za několik milionů korun zmizely před více než dvěma lety při ozbrojeném přepadení luxusního klenotnict­ví v centru Prahy. Kauzu včera uzavřel senát Vrchního soudu v Praze, dvěma Rusům, Dailonisu Volkovsovi a Vladimirso­vi Čalomovsov­i, uložil devítileté tresty za loupež. Po odpykání trestu oba muže čeká vyhoštění z ČR na neurčito.

„Společensk­á škodlivost jednání obou obžalovaný­ch je vysoká, nešlo o turisty či dělníky, kteří by se dopustili excesu. Do Prahy přijeli jen proto, aby zde mohli páchat zvlášť závažnou trestnou činnost. Proto je namístě i trest vyhoštění, trest odnětí svobody je uložen na spodní hranici,“zdůvodnil rozsudek předseda senátu Viktor Mach.

Oba cizinci dopoledne 8. prosince 2016 vstoupili do luxusního klenotnict­ví v Dlouhé ulici na Starém Městě. Nejprve si zde nechali ukázat několik skvostů, poté z obchodu odešli údajně proto, aby si z bankomatu vyzvedli peníze.

Do butiku se oba cizinci opravdu po několika minutách vrátili, ne však s avizovaným­i penězi, ale s pistolí v ruce. Čalomovs zbraň namířil na prodavačku, jeho komplic vyděšené ženě zasadil tvrdý direkt do zátylku, až ztratila vědomí. „Poté ji oba společně odtáhli do zadní části prodejny, svázali jí ruce i nohy rychloupín­acími plastovými pásky a přitom ji také několikrát udeřili pěstí do hlavy,“popsal přepadení žalobce. Aby svou oběť umlčeli opravdu důkladně, tak jí ještě ústa přelepili plastovou páskou. Poté začali rabovat obchod.

Zatímco Čalomovs hlídal, jeho společník nalezenými klíči odemkl trezor, odsud vzal 43 diamantů a certifikát­y o jejich pořízení, 125 rozličných šperků osázených drahými kameny a dámské hodinky zvučných značek. Lupiči nevynechal­i ani pokladnu, z níž si odnesli 193 tisíc korun. Celková škoda dosáhla 6,7 milionu korun.

Skvosty skončily v černé tašce, se kterou Čalomovs odešel z obchodu směrem k Revoluční ulici. O pár vteřin později ho následoval Volkovs. Z Prahy i s kořistí ihned zmizeli, odjeli do Drážďan. Dopadeni byli na základě mezinárodn­ího zatykače. U soudu odmítli vypovídat, vinu popírali. „Prosím o zproštění viny pro nevinné,“pronesl Volkovs. I jeho společník se při hlavním líčení vyjádřil hodně úsporně. „Nespáchal jsem to,“hlesl Čalomovs. Rozsudek je pravomocný. (boh)

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Diamantová loupež Dailonis Volkovs (v popředí) a Vladimirs Čalomovs si odpykají devět let za přepadení klenotnict­ví.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Diamantová loupež Dailonis Volkovs (v popředí) a Vladimirs Čalomovs si odpykají devět let za přepadení klenotnict­ví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia