Dnes Prague Edition

Bruslí vskutku rychle

Sáblíková získala už 18. světový titul

- Reportér MF DNES v Německu

Tomáš Macek

Startovala v posledním páru na zhoršující se dráze. Musela útočit na famózní čas Nizozemky de Jongové. Po kilometru za ní zaostávala o 0,8 sekundy.

Ale když Martina Sáblíková proťala v čase 3:58,91 cíl, uviděla na tabuli u svého jména jedničku a vymrštila ruce nad hlavu v bezbřehé radosti.

„Zažívala jsem neuvěřitel­né emoce,“líčila. „Nevěřila jsem, že ještě někdy taková forma přijde, že takové vítězství ještě zažiju.“

Po třech letech a nesčetných komplikací­ch je zpět na trůnu královny trati 3000 metrů. Stala se poosmnácté mistryní světa! Má 25. medaili ze světových šampionátů.

Devátého března 2007 vybojovala v Salt Lake City titul s pořadovým číslem jedna. „Ale nepřipadám si ani teď jako kdovíjaká hvězda,“skromně říká po třinácti letech.

Ovšem je hvězdou, v rámci svého sportu jednou z největších v historii. Včera se počtem zlatých medailí vyrovnala Ireen Wüstové. Pouze legendární Němka Gunda Niemannová má o jednu více.

Vysněný ovál v Česku stále nestojí. Přesto, tolik se toho od Salt Lake City 2007 změnilo. Tehdy doprovázel dvoučlenný český tým jen Petr Novák coby vedoucí týmu, kouč, masér, brusič či řidič v jedné osobě.

Nyní se v Inzellu o Sáblíkovou a čtyřčlenno­u reprezenta­ci stará nejen Novák, ale i čtyři další členové realizační­ho týmu: masérka, lékař, fyzioterap­eut a manažer.

„Bránil jsem se přibírání lidí. Ale už bych na to sám nestačil,“uznává 70letý matador Novák.

V minulosti vyzkoušel různé maséry i lékaře, údajně však stále nemohl najít ty pravé. „Až teď se složení týmu ustálilo. Dřív mi dost vadilo, když se nedařilo a najednou do toho někteří lidé začali Martině kecat a snažili se jí radit: Měla bys radši dělat tohle a odpočívat takhle. To nesnesu.“

Tvrdí, že své trenérské know-how vedoucí k úspěchům stále nikomu neprozradi­l. „Lidé z realizační­ho týmu se proto musí ode mě učit, jak s Martinou pracovat.“

Eliška Dřímalová, loni reprezenta­ntka a nyní masérka, s nimi putuje celou sezonu. Sáblíková si libuje: „Každý den si připadám, jako bych byla někde v lázních. Cítím se honosně, že se najednou někdo o mě takhle moc stará.“

Novákova stáj má nyní v Česku takřka monopol na špičkové rychlobrus­laře. Situace se diametráln­ě změnila od doby, kdy si Sáblíková před 13 lety postěžoval­a: „Ve Žďáru nás z asfaltové dráhy vyhazují lidé z druhého klubu. Pořád nám dělají problémy. Ta závist je hrozná věc.“

V roce 2007 se také svěřovala: „Pořád jsem hodně dětská.“Tehdy bydlela v bytě 3+1 s rodiči a bratrem a snila o vlastním domku. Později jej získala a opět opustila v Oseku, vrátila se do menšího apartmánu ve Žďáru, odkud se nyní znovu stěhuje do vlastního domku.

Dospěla, upravila si životní hodnoty, začala přemýšlet o založení rodiny. „Ale až po Pekingu 2022.“

Série zranění a nemocí přiměla nejen Nováka mnohem bedlivěji střežit její zdraví. „Stůjte tak tři metry od závodníků, po Česku teď běhají nemoci,“žádal v Inzellu své pomocníky i české novináře, kterých sem dorazilo celkem jedenáct.

Kouč ujišťuje, že se připravují podle stále stejného systému. Ovšem musí brát v potaz mezitím již 31leté tělo Sáblíkové. „Otrnulo mi, že mě teď po dlouhé době zase nic nebolí,“přiznala. „Takže bych si nejradši přidávala v tréninku zase víc a víc. Naštěstí mám u sebe lidi, kteří mi připomínaj­í, ať si odpočinu.“

Titíž lidé současně pozorují, že je před významnými starty rok od roku nervóznějš­í. „Uklidni se,“nabádala ji o devět let mladší Nikola Zdráhalová. Sáblíková usoudila: „Jo, čím jsem starší, tím víc řeším každý detail. Když je potom něco jen trošičku jinak, než mělo být, bývám na lidi nepříjemná.“

Nicméně jde o zdravou předzávodn­í nervozitu. „Naučil jsem se, jak ji využít a Martinu nahecovat,“řekl Novák. Včera před startem Sáblíkové sdělil: „Máš na zlato.“Přestože viselo pod magickými čtyřmi minutami na čase 3:59,41.

Pak jela, o půl sekundy vyhrála a jásala: „Mám splněno.“

Ireen Wüstová, tentokrát až pátá, šla kolem, blahopřála a řekla jí: „Byl to ale bláznivý den, co?“

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Šampionka Martina Sáblíková slaví s českou vlajkou: získala 18. zlato z mistrovstv­í světa a závod na 3 000 metrů vyhrála popáté v historii.
Foto: ČTK Šampionka Martina Sáblíková slaví s českou vlajkou: získala 18. zlato z mistrovstv­í světa a závod na 3 000 metrů vyhrála popáté v historii.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia