Dnes Prague Edition

Skaut zažívá velký návrat

Za 12 let přibylo 20 tisíc skautů

- Robert Oppelt redaktor MF DNES

Před činžákem na pražské Pankráci se mačká hlouček rodičů a dětí. Za pár minut v suterénní klubovně začíná schůzka benjamínků, nejmladšíc­h skautů, věkem ještě předškolák­ů. Jednou za týden se jich tu schází zhruba dvanáct. Zájem o schůzky je obrovský. „Máme pořadník a nové děti musíme bohužel většinou odmítat,“říká jejich vedoucí Vojta.

Čeští skauti si letos budou připomínat hned dvě mimořádná výročí. Jednak je to třicet let od obnovy činnosti v roce 1989 a jednak trochu symbolické výročí nejdelšího svobodného skautování, tedy doby, po kterou mohla organizace dvakrát zakázaná komunisty a jednou nacisty svobodně působit. Což je shodou okolností také těch třicet let od roku 1989.

I když by se mohlo zdát, že organizace založená už před 1. světovou válkou nemá co nabídnout, opak je pravdou. Situace, kdy skautské oddíly nemohou přijmout další kluky a holky, se zdaleka netýká jen velkých měst, jako jsou Praha nebo Brno. Stop stav a čekací listiny pro zájemce hlásí i menší města Vyškov, Mělník nebo Klatovy. „Hlavní překážkou pro další růst oddílů je většinou nedostatek vhodných prostor, nedostatek dospělých dobrovolní­ků nebo kombinace obojího,“vysvětluje mluvčí skautů Barbora Trojak.

Navzdory obrovské konkurenci, která mezi dětskými organizace­mi panuje, se skautům mimořádně daří. Zájem přitom není jen o předškolák­y, nejnovější věkovou kategorii v Junáku, ale o Skaut obecně. „Za dvanáct let narostl počet skautů o polovinu, ze 40 na 60 tisíc,“popisuje Trojak. Junák a Skaut je totéž.

Rodiče si podle ní čím dál častěji přejí, aby jejich děti mohly navštěvova­t skautský oddíl. Důvody jsou různé. Buď už sami v dětství skautingem prošli, nebo v něm vidí alternativ­u k současné přetechniz­ované době, kdy děti tráví hodně času s telefonem nebo před obrazovkou.

Vedoucí musí být manažer

Skaut však není klasická volnočasov­ka na trávení dětského odpoledne jako florbal nebo angličtina. „Skauting není koníček na dvě hodiny. Je to něco, co vás pohltí a ovlivní na celý život,“vysvětluje Trojak.

Význam skautské výchovy, která klade důraz třeba na odpovědnos­t a kreativitu, objevili i personalis­té a hledači talentů. Údaj tom, že jste prošli Skautem, se stal ceněným v každém životopise. To, že někdo dokáže uspořádat třítýdenní letní tábor pro desítky děti, komunikova­t s jejich rodiči, postarat se o program, dopravu a zásobování, je důkazem, že ve skautském vedoucím dřímá schopný budoucí manažer.

Nedostatek vedoucích i kluboven se skauti snaží řešit. Snaží se přitáhnout do Skautu dospělé dobrovolní­ky, jak lidi s nějakou skautskou minulostí, tak lidi, kteří Skautem nikdy neprošli. Také budují a opravují klubovny, peníze na to shánějí různě, třeba prostředni­ctvím fundraisin­gu. Ostatně problém s prostory řeší skauti takříkajíc odjakživa. V roce 1934 ho řešil i legendární spisovatel a skautský vedoucí Jaroslav Foglar, který za peníze získané psaním knih koupil vyřazenou loď, jež pak sloužila jako klubovna několika skautských oddílů.

Skautský think-thank

Skauti mohou být hrdí i na jeden ze svých nejnovější­ch projektů, Skautský institut. Ten vznikl před pěti lety a sídlí na pražském Staroměsts­kém náměstí. Na jeho počátku bylo několik idejí. „Chtěli jsme vytvořit něco jako skautský think-tank,“říká jeho ředitel Miloš Říha. „Skautingem prošly tisíce lidí a my jsme jim chtěli dát prostor, kde se mohou potkávat,“vysvětluje.

„Snažíme se vytvářet prostor pro setkávání mezi skautskou kulturou a veřejností, plnit ho programem, zvát na akce veřejnost,“dodává Říha. Za pět let rozšířili svou činnost z Prahy do celé republiky. Institut má i řadu zajímavých projektů, třeba skauting pro školy, na kterém skauti spolupracu­jí s ministerst­vem školství. „Hledáme přesahy mezi formálním a neformální­m vzdělávání­m. Vzniká soubor aktivit, které budou nabídkou pro učitele,“vysvětluje Říha. Projekty institutu obohacují program skautských oddílů. „Institut propojuje oddíly s odborníky. Děti vyrazí na nějaké místo, převezmou nad ním patronát a starají se o něj,“popisuje Říha. Jde třeba o různé památky. Další projekt skautům připomíná jejich historii. Za 2. světové války padlo nebo zahynulo 750 skautů. Projekt Hrdinové 2. světové války pátrá po jejich osudech.

Celosvětov­ý skauting vznikl v roce 1907 a dnes existuje až na několik totalitníc­h výjimek prakticky ve všech státech světa. Celosvětov­ě má celkem 50 milionů členů. Jednou za čtyři roky skauti pořádají jamboree, celosvětov­é setkání. V červenci se na něj do USA chystají i čeští skauti .

Skauting není koníček na dvě hodiny. Je to něco, co vás pohltí a ovlivní na celý život.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Libich ?? Přes divokou řeku Skauting je putování na celý život a dnes je členství ve Skautu i plusem v životopisu při pohovoru. Mnohé oddíly ale vyhlásily stop stav. Mají už plno.
Foto: Martin Libich Přes divokou řeku Skauting je putování na celý život a dnes je členství ve Skautu i plusem v životopisu při pohovoru. Mnohé oddíly ale vyhlásily stop stav. Mají už plno.
 ?? Foto: Tomáš Doležel ?? Na táboře Během loňských prázdnin proběhlo po celé republice více než tisíc táborů pro víc než 30 tisíc dětí.
Foto: Tomáš Doležel Na táboře Během loňských prázdnin proběhlo po celé republice více než tisíc táborů pro víc než 30 tisíc dětí.
 ??  ?? Budíček Trubač budí skauty na táboře ve Chvalkovic­ích v červenci 1968 (vlevo). Na dalším snímku tábor z roku 1937 (vpravo).
Budíček Trubač budí skauty na táboře ve Chvalkovic­ích v červenci 1968 (vlevo). Na dalším snímku tábor z roku 1937 (vpravo).
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia