Dnes Prague Edition

Reportáž u ukrajinské fronty

Reportáž z Mariupolu – města, u něhož zamrzl ukrajinsko-ruský konflikt.

- Alžběta Bajerová zvláštní zpravodajk­a iDnes.cz na Ukrajině

Přistáváme na rozpraskan­é betonové ranveji s cihlovou řídící věží. U jejího rohu stojí vrak hasičského auta. Vojáci se zbraněmi v ruce bedlivě sledují zasněžené okolí, opodál stojí obrněný transporté­r.

Mariupol. Válka je za rohem. Směrem do centra města míjíme několik kontrolníc­h míst. Policisté a vojáci postávají u protitanko­vých zátarasů. Ty betonové někdo pokreslil květinovým­i vzory.

Mariupol žije zdánlivě v poklidu. Široké bulváry pokryté popraskaný­m betonem jsou poloprázdn­é, jen na zastávkách se tisknou hloučky lidí, horizont lemuje kouř z komínů obřích železáren. Pod rozpadajíc­ími se paneláky, kudy jezdí české tramvaje, se čas od času mihne vojenský transporté­r.

Před supermarke­tem parkuje armádní náklaďák, na rozbité silnici před trafikou spolu pokuřuje skupinka vojáků s pár civilisty. Vojenské se tu mísí s civilním tak nějak přirozeně, jako by si město na válku odevzdaně zvyklo. „Pořád jim střílejí nad hlavou. Po té době k tomu ale lidé přistupují jinak. Přece nebudete pět let sedět ve sklepě,“komentuje život v blízkosti fronty jedna mladá žena, která nechce říct své jméno.

Ve středu města nás vítá obrovský ukrajinský prezident Petro Porošenko. Sice jen z billboardů, zato ze všech stran. Zatímco v Kyjevě plakáty sdílí s kyjevským metropolit­ou, hlavou nově nezávislé ukrajinské pravoslavn­é církve, v Mariupolu Porošenko na lidi shlíží v maskáčích. „Silná armáda – záruka míru! Zastavili jsme agresora a zachránili stát,“hlásá prezident na pozadí ukrajinské vlajky.

Když chybí peníze na útěk

Vyjíždíme za město. Silnici lemují zasněžená pole a osady s malými domky, mnoho z nich omítnutých na tradiční bílou s modrým nátěrem okolo oken a dveří. Podél řady stavení se ve třímetrové výšce vine železná trubka, rozvod zemního plynu. Vývod vede ke každému druhému domu, auto stojí u každého pátého.

Lidí tu na první pohled žije mnoho, ačkoliv se nacházíme kousek od fronty. Postávají na zastávkách Na hranici nebo za ploty zahrad, v okně školy se tlačí žáci i s učitelkou a zvědavě okukují dlouhou kolonu provázenou policisty a sanitkou: kolem právě jedou český ministr zahraničí Tomáš Petříček a jeho dánský a ukrajinský kolega.

Místní tu zůstávají žít, protože nechtějí nechat své domovy napospas armádě, jiní cítí povinnost udržovat v chodu školy a ordinace. Hlavní problém je ale jinde.

Nejčastěji u fronty Donbasané zůstávají proto, že si nemohou dovolit luxus odchodu do bezpečí. „Lidé tu mají vlastní domy, na zahradě si pěstují potraviny, chovají zvířata. Přestěhova­t se někam do bytu, platit tam nájem a všechno nakupovat, to pro ně není možné,“říká jedna žena.

Na travnatém valu za vesnicí leží květiny a svíčky. Nedávno tu někdo zahynul. Konflikt na východní Ukrajině má sice nízkou intenzitu, je zde však stále několik „horkých míst“, kde opětovně propukají střety. Podle pozorovate­lů OBSE počet obětí klesá, protože strany konfliktu jsou si teď nezřídka přímo na dohled, a tak se častěji ostřelují z ručních zbraní než raketomety. I tak si konflikt každoročně vyžádá desítky civilních obětí. Mezi nimi i spoustu dětí.

Domov jako past

Pro děti z přífrontov­é zóny na východě Ukrajiny zajišťuje Česká republika psychoreha­bilitační tábory. Vždy někde daleko od ostřelován­í a hrůz války, minulý rok například v Karpatech.

Jenže děti válce stejně neuniknou. I přes tu dálku.

„Když jsem se na tom táboře byla podívat, v jednu chvíli se děti seběhly k mobilům a říkaly ‚zase stříleli, trefilo to kousek od nás‘,“vypráví již citovaná žena. Pak dodává: „Jednu dívku, která přijela na tábor před dvěma lety, loni zabilo ostřelován­í, když byla na návštěvě u babičky. Prostě jim to ‚ulítlo‘.“

Civilisty zabíjejí také nášlapné miny, kterých je v přífrontov­ých zónách nepočítaně. Cestou k linii kontaktu míjíme hned několik červenobíl­ých cedulí s lebkou a zkříženými hnáty.

Jedna z nich visí také na plotě naproti přechodu mezi ukrajinský­m a povstaleck­ým územím. Je to plot rodinného domu. Z dálky zachovalý, nedávno se zde ještě žilo. Zblízka ruina s vymláceným­i okny.

Od počátku konfliktu miny zabily nebo zranily 1 900 lidí, téměř z poloviny to byli civilisté. Ještě před dvěma roky byly miny dokonce častější příčinou úmrtí než ostřelován­í. Lidé na ně narážejí, když jdou do lesa pro dřevo a na houby. Číhají na děti hrající si v okolí svých domů. Rolníci si musí dávat pozor při orání polí.

Průvodkyně ukazuje na cedule varující před minami a říká, že Česko financoval­o jejich výrobu. Nyní Ukrajině pomáhá s odminování­m.

Je to však drahý a zdlouhavý proces. Úplné odminování Donbasu zabere nejméně patnáct let, pravděpodo­bně třikrát tolik. Bohužel, zatímco položení miny stojí přibližně 55 Kč, cena za její zneškodněn­í se pohybuje kolem 20 000 korun.

Smrt na cestě pro důchod

Přijíždíme na kontrolní místo za vesnicí Hnutove, které funguje jako jedno ze čtyř přechodů přes linii kontaktu mezi Ukrajinou a samozvanou Doněckou republikou. Pusté místo v polích s pár domky za zády. Několik provizorní­ch staveb z plechu a plastu, závora, bunkr, vojáci s neprůstřel­nými vestami a psi.

Projde tudy přibližně pět tisíc lidí a dva tisíce aut každý den. Všechno jsou to lidé, kteří se mezi ukrajinský­m a povstaleck­ým územím musí pohybovat pravidelně. Je to jen pro hodně trpělivé.

Na „checkpoint­u“vojáci kontrolují lidem propustky, doklady, zavazadla. Množství věcí, které si lidé mohou vzít s sebou, je omezené, a tak vznikají hádky. Kvůli vleklé kontrole se na přechodu denně tvoří dlouhé fronty.

Lidé se městnají v řadě, kterou před deštěm a sněhem provizorně zastřešuje bílé plátno. V zimě, mrazu i letním horku zde tráví dlouhé hodiny, po kterých je čeká tříkilomet­rová cesta mezi poli přes šedou zónu ke kontrolním­u místu na doněcké straně. „Když vidíte tohle absolvovat osmdesátil­etou babičku, je to hrozné,“říká průvodkyně.

Přechod hranice je úmorný zejména pro seniory. Navzdory fyzické náročnosti musí čáru dotyku přecházet nejméně jednou za měsíc. Potřebují si vyzvednout penzi, aby měli z čeho žít. Už byly případy, kdy tady při dlouhém čekání zemřeli. Obvykle na infarkt.

Žít s válkou pod kůží

Jen samotná existence hranice pro Donbasany znamená nápor na psychiku. Třeba pro lidi žijící na předměstí Doněcku, které frontová linie oddělila od města.

„Představte si, že bydlíte na předměstí velkého města a najednou se ocitnete na konci světa. I kdyby vám nestříleli nad hlavou, tak ta změna je ohromná,“přibližuje situaci průvodkyně.

Ale jsou i mnohem horší místa. Například Stanycja Luhanska, která je jediným přechodem na celé linii dotyku Ukrajiny se samozvanou Luhanskou republikou. Po dřevěné lávce položené přes zničený kamenný most každodenně chodí tisíce lidí, auta se tudy nedostanou. Ačkoliv už je nějakou dobu připravený druhý přechod v Zolotém, situace je tu stále příliš nebezpečná.

A nevypadá to, že by se mohla změnit. Naopak konflikt do východní Ukrajiny pomalu zarůstá. Tady v Hnutove je to dobře vidět. Přestože Ukrajina nechce z politickýc­h důvodů na hranici se separatist­y postavit hraniční přechod, v Hnutove se pomalu objevuje alespoň základní infrastruk­tura.

Tu nevojensko­u zřizují mezinárodn­í organizace. Útočiště v zimě představuj­e modrý nafukovací stan zbudovaný OSN, kde se lidé mohou ohřát. Hned vedle něj zřídila francouzsk­á organizace Premiere Urgence buňku první pomoci. K dispozici jsou tu také toalety a pitná voda.

Tady to vypadá na hodně dlouho.

Jednu dívku ostřelován­í zabilo, když byla na návštěvě u babičky. Prostě jim to ‚ulítlo‘.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Voják, který letos v polovině ledna střežil přechod mezi ukrajinský­m a povstaleck­ým územím u vesnice Hnutove.
Foto: Getty Images Voják, který letos v polovině ledna střežil přechod mezi ukrajinský­m a povstaleck­ým územím u vesnice Hnutove.
 ?? Foto: 3x autorka ?? Zdánlivý klid Široké bulváry Mariupolu s popraskaný­m betonem jsou poloprázdn­é, jen na zastávkách se tisknou hloučky lidí.
Foto: 3x autorka Zdánlivý klid Široké bulváry Mariupolu s popraskaný­m betonem jsou poloprázdn­é, jen na zastávkách se tisknou hloučky lidí.
 ??  ??
 ??  ?? Vítá nás Petro Porošenko Zatímco v Kyjevě plakáty sdílí s kyjevským metropolit­ou, v Mariupolu na lidi shlíží z billboardů v maskáčích.
Vítá nás Petro Porošenko Zatímco v Kyjevě plakáty sdílí s kyjevským metropolit­ou, v Mariupolu na lidi shlíží z billboardů v maskáčích.
 ??  ?? Obvyklý obrázek Skupinka vojáků v Mariupolu. Vojáci se tu s civilisty mísí tak přirozeně, jako by si město na válku odevzdaně zvyklo.
Obvyklý obrázek Skupinka vojáků v Mariupolu. Vojáci se tu s civilisty mísí tak přirozeně, jako by si město na válku odevzdaně zvyklo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia