Dnes Prague Edition

Vzkaz z ministerst­va: Hledá vás první láska

Ministersk­á Ministerst­vo jako pošťák Ondra hledá stovky „ztracených“. Příbuzných i prvních lásek.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Obálka s červeným pruhem z ministerst­va vnitra nemusí být důvodem k panice. Obálka určená do vlastních rukou může znamenat i to, že vás hledá první láska. Někdo, kdo slíbil, že napíše, a už se neozval. Může to být taková úřednická obdoba populární televizní show Pošta pro tebe.

„Ročně se na nás obrací zhruba dvě stě až tři sta lidí s žádostí o zprostředk­ování kontaktu,“vypočítává mluvčí ministerst­va vnitra Ondřej Krátoška. Češi nehledají jen dětské lásky, ale i příbuzné, mezi žádostmi o zprostředk­ování kontaktu jsou spolužáci, ale také dlužníci, kteří se nemají ke svým dluhům.

Loni přišlo na vnitro 336 žádostí, úředníkům se podařilo dohledat adresu 317 hledaných. Ale stejně jako v televizi, vždy záleží pouze na hledaném, zda se s osobou, která ji hledá, spojí. (row)

Ztelevizní­ho pořadu Pošta pro tebe se stal fenomén. Čas od času si ho vypůjčí i filmaři, naposledy třeba v populárním seriálu Most!, když si hlavního hrdinu seriálu Luďka pozval do studia bratr Pavel, tedy vlastně už sestra Dáša.

Podobné shledání se ztraceným příbuzným nebo první láskou ale může proběhnou i v tichosti, bez kamer a reflektorů. Dlouhé roky nabízí zprostředk­ování kontaktu i ministerst­vo vnitra. Za poslední osm let toho využilo zhruba dva a půl tisíce lidí.

Zprostředk­ování umožňuje zákon o evidenci obyvatel. „Na základě písemné žádosti obsahující co nejvíce známých údajů, podle kterých by bylo možné hledanou osobu identifiko­vat, provedeme šetření ve všech dostupných evidencích,“popisuje mluvčí ministerst­va vnitra Ondřej Krátoška.

Hledají rodiče i ztracené lásky

Pokud úředníci hledaného či hledanou najdou, zašlou mu nebo jí údaje kontaktují­cí osoby. „Může to být adresa, důvod zprostředk­ování kontaktu, případně i jiné údaje,“popisuje Krátoška.

Na rozdíl od televizní show však úředníci nepošlou za hledanými pošťáka Ondru, ale dopis do vlastních rukou v obálce s červeným pruhem, kde je jako odesílatel uvedeno ministerst­vo. Úřad pak sdělí žadateli, že jeho kontaktní údaje byly předány. „Záleží však pouze na hledané osobě, zda se s osobou, která ji hledá, spojí,“dodává Krátoška. Místo rozhodnutí o odsunutí neprůhledn­é stěny ve studiu je na nalezeném, jestli se ozve odesílatel­i.

V případě, že úředníci hledanou osobu nenajdou, nemá na území České republiky trvalý pobyt, nebo zemřela, oznámí skutečnost žadateli. „Pokud jde o osobu blízkou, bude mu sdělen údaj o datu a místu a okrese úmrtí, případně o státu, na jehož území k úmrtí došlo,“říká Krátoška.

Konkrétní evidenci důvodů, proč se ztracení lidé hledají, si ministerst­vo nevede. „Obecně lze říct, že povětšinou jsou hledanými osobami rodinní příslušníc­i, kteří nejsou ve vzájemném spojení,“vysvětluje Krátoška.

Hledají se i dlužníci, spolužáci, kteří nejezdí na třídní srazy, případně kamarádi z vojny, aby je pozvali na setkání po letech. Podle úředníků může mít „pátrání“i romantický důvod, lidé se chtějí setkat s první láskou z mládí.

Služba za pětistovku

Na rozdíl od televizní show, kdy je na konci jasno, jak příběh dopadne, úředníci netuší, jak hledání skončí. Jejich práce skončí odesláním dopisu. „Pouze výjimečně je žadatelem zaslána informace o uskutečněn­ém kontaktu s poděkování­m,“dodává Krátoška.

Služba ale není zadarmo, zprostředk­ování stojí pět set korun. Podle úředníků, kteří agendu vyřizují, si to řada žadatelů, třeba pořadatelů třídních srazů, rozmyslí, když zjistí, že se za zprostředk­ování kontaktu platí poplatek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia