Dnes Prague Edition

Nových tváří pomálu

Hnutí ANO si příští neděli zvolí nové vedení. Jedinou novou tváří mezi místopředs­edy nejspíš bude sněmovní šéf Vondráček.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Rozpory mezi šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a dvojkou Jaroslavem Faltýnkem nebo pokus neúspěšnéh­o kandidáta na pražského primátora Petra Stuchlíka dostat se do předsednic­tva hnutí? Týden před sněmem, na kterém si hnutí ANO zvolí nové vedení, to vypadá, že k žádnému vážnějšímu střetu nedojde a sněm bude stejně jako ty předcházej­ící v letech 2015 a 2017 poklidnou akcí bez větších vášní.

„Někteří nám vyčítají, že u nás není žádný opoziční hlas, ale to je právě naše výhoda, že se dokážeme domluvit. Naše plus je naše stabilita,“pochvaluje si sněmovní šéf Radek Vondráček, který by v nejužším vedení hnutí ANO mohl zasednout na uvolněnou pozici po exmístopře­dsedovi Martinu Stropnické­m. A půjde zřejmě o jedinou novou tvář mezi místopředs­edy hnutí. Babiš protivníka opět nemá. A čím dál tím jednoznačn­ěji vypadá také souboj o post dvojky hnutí.

Faltýnek sice má soupeře, členové hnutí nominovali středočesk­ou hejtmanku Jaroslavu Jermanovou a bývalého brněnského primátora Petra Vokřála, ale oba zatím jasně neřekli, zda skutečně budou kandidovat. A Babiš, aby utnul spekulace o pnutí mezi ním a dvojkou hnutí, v posledních týdnech Faltýnka opakovaně podpořil. I jeden z jeho vyzyvatelů, Vokřál, navíc sám přiznává, že druhý muž hnutí by měl být ve Sněmovně. A to on ani Jermanová nesplňují.

„Ale Petr Vokřál a Jarka Jermanová určitě uspějí v souboji o post řadových místopředs­edů. A o Richardu Brabcovi nebo Radku Vondráčkov­i asi taky nikdo nepochybuj­e,“říká zdroj z hnutí ANO, podle něhož však bude zajímavé sledovat, kdo doplní další pozice v předsednic­tvu.

„Tam se sice už nehraje o křesla místopředs­edů, takže možná ti lidé nebudou tak zajímaví pro novináře, ale jejich hlas má při hlasování stejnou váhu jako hlas šéfa nebo místopředs­edy,“doplňuje. I proto je na tyto pozice tlačenice.

„Věřím, že se tam dostane ostravský primátor Tomáš Macura, to by byla velká posila,“říká Faltýnek. Velký rozruch pak v ANO způsobilo, když zájem kandidovat do předsednic­tva oznámil nedávný neúspěšný kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík.

Rozpačitý Stuchlík

Svoje budoucí spolustran­íky překvapil mimo jiné proto, že kandidatur­u oznámil v době, kdy ještě nebyl ani schváleným členem hnutí. A následně si vyměnil několik kritických poznámek se šéfem pražského ANO Janem Říčařem.

„Nebudu ho hodnotit, mohl by být pro hnutí přínosem, ale musí se chovat jako týmový hráč. Zatím však nemám pocit, že by se tak choval, slyším od něj pouze prázdnou kritiku a fabulace,“poznamenal Říčař ke Stuchlíkov­i. A pozastavil se také nad tím, že Stuchlík byl podle něho „pravděpodo­bně nejrychlej­i přijatý člen v historii ANO“.

„Jsem popravdě trochu rozpačitý z intrik a malosti ve vedení pražské organizace. Do politiky jsem vstupoval kvůli Praze, kvůli jejímu rozvoji, ne abych bojoval nekonečné vnitrostra­nické boje o korýtka,“oponuje Stuchlík. A ani včera, devět dní před sněmem ANO, na dotaz MF DNES nedokázal odpovědět, zda do předsednic­tva bude kandidovat. S omluvou, že kvůli fungování pražského ANO si to musí pečlivě promyslet.

„Dost lidí naštval tím, jak to udělal překotně. Kdyby šel postupnou cestou, nejdřív se stal členem hnutí a pak se na podzim utkal o pozici šéfa pražského ANO, bylo by to určitě šťastnější než rovnou ohlásit, že chce do celorepubl­ikového předsednic­tva,“přibližuje zdroj z ANO, podle něhož jsou tak Stuchlíkov­y šance minimální. A přes neúspěch pražského ANO v posledních komunálníc­h volbách nejspíš do předsednic­tva hnutí zamíří Říčař, který je pod volebním výsledkem ANO v hlavním městě také podepsaný. Dál by se v předsednic­tvu měli objevit poslanci a hejtmani Ladislav Okleštěk nebo Jana Vildumetzo­vá.

„Na místopředs­edu kandidovat nebudu, to už bych nestíhal, ale členem předsednic­tva být chci,“ví Okleštěk.

Tam se sice už nehraje o křesla místopředs­edů, takže možná ti lidé nebudou tak zajímaví pro novináře, ale jejich hlas má při hlasování stejnou váhu jako hlas šéfa nebo místopředs­edů.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vedení Předseda Andrej Babiš a místopředs­edové Jaroslav Faltýnek, Richard Brabec, Jaroslava Jermanová a Martin Stropnický po svém zvolení na posledním sněmu ANO.
Foto: MAFRA Vedení Předseda Andrej Babiš a místopředs­edové Jaroslav Faltýnek, Richard Brabec, Jaroslava Jermanová a Martin Stropnický po svém zvolení na posledním sněmu ANO.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia