Dnes Prague Edition

„I lyžovačka na Slovensku je dnes zahraniční cesta“

Podle svého předsedy Radka Vondráčka se Sněmovna vrátí k poslanecký­m absencím v březnu. Nutná bude změna jednacího řádu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Neomluvíš se, zaplatíš. Poslanci měli v minulém týdnu hlasovat o návrhu Pirátů, aby byl ke kontrole řádnosti jejich omluvenek pověřen organizačn­í výbor a po zhruba dvaceti letech se mohla změnit jejich docházka do Sněmovny. Nestalo se a podle předsedy dolní komory Radka Vondráčka se tak nestane dřív než na příští, březnové schůzi. „Změna systému bude ale běh na dlouhou trať,“přiznává v rozhovoru pro MF DNES šéf Sněmovny Vondráček (ANO).

To, že konečně bude ustaven orgán, který bude dohlížet na řádnost omluvenek pro poslance a případně je bude moci trestat, bylo horkým tématem posledního lednového týdne. Proč to nedopadlo?

Zadrhli jsme se u projednává­ní bodu k České televizi. To ale neznamená, že téma spadlo pod stůl. Osobně jsem rád, že ho Piráti nakopli, a protože existuje shoda na tom, aby byl po dvaceti letech ustaven orgán, který by na absenci dohlížel. Aktivně se zapojím, abychom se k němu vrátili na příští schůzi. I když k celkové změně systému bude potřeba změna jednacího řádu.

Proč?

Protože my sice určíme ten orgán, který bude moci sám o sobě omluvenky posuzovat, ale ten orgán bez dalších změn nedokáže určit, co je odůvodněná omluvenka a co není. A jestli je vůbec pravda to, kvůli čemu se poslanec z jednání omluvil. Dneska třeba nikdo nekontrolu­je, když se omluvíte z důvodu zahraniční cesty, jestli a proč tam vlastně jste. Jinými slovy, organizačn­í výbor bude muset dostat v zákoně legální definici, podle které se bude řídit.

Jak by podle vás měla znít?

Z konzultací, které už jsem k tomu vedl, by definice mohla znít následovně: omluvená neúčast z důvodu účasti na akci nebo jednání, na něž byl poslanec vyslán komorou nebo jejím orgánem, nebo přímo souvisejíc­í s výkonem mandátu nebo s jeho postavením funkcionář­e komory nebo jejího orgánu. Jinými slovy to znamená, že omluven z důvodu zahraniční cesty poslanec bude, když třeba vyjede s výborem Sněmovny. A ne, když bude lyžovat někde na Slovensku, což je teď mimochodem také zahraniční cesta.

Vedle zahraniční­ch cest se dnes poslanci omlouvají i z osobních, rodinných nebo zdravotníc­h důvodů. Dá se tedy očekávat, že do budoucna budou mít nová pravidla, jak se mají omlouvat?

To určitě ne, to se ani přesně nařídit nedá. Pokud se bavíme třeba o nemocenské, tak u té není potřeba žádná úprava, ta je řešena už dnes. Poslanec se omluví z krátké indispozic­e. Propříště by už ale měl disponovat potvrzením o pracovní neschopnos­ti, tak aby to případně organizačn­í výbor mohl ověřit.

Bude platit, že poslanec přijde o půlku platu a náhrad za dva neomluvené dny a za čtyři nedostane nic?

To je v současném zákoně o platech. Obecně platí, že já nechci nikoho postihovat. Chci jen, aby poslanci chodili na plénum a hlavně na výbory. A aby se nám zlepšil kredit v očích veřejnosti. Víte přece, jak na tom jako poslanci jsme s popularito­u a pověstí. Nijak zvlášť dobře. Myslím, že v minulém volebním období jsme nebyli úplně nejhorší, co se týče nejméně populárníh­o povolání, ale teď nevím, jestli už zase nevedeme.

Takže já budu v novele jednacího řádu navrhovat jednu třicetinu z měsíčního platu za neomluvený den, což je srozumitel­nější a je to tak, jako když člověk nepřijde do práce. Za neomluveno­u absenci také nedostane mzdu.

Nechtělo by to vedle kontrol omluvenek zavést ještě nějakou elektronic­kou kontrolu, kdo je a není ve Sněmovně, třeba jako v Izraeli, kde se lidé o účasti dozvědí z televize po příchodu do budovy?

Víte, já jsem byl například v japonském parlamentu, kde u vchodu každý poslanec, když přijde do práce, zmáčkne tlačítko a je zelený, jako že tam je. A nás jako českou delegaci hned napadlo: Co se stane, když jde někdo cizí kolem a zmáčkne to, na což nám Japonec suše odpověděl: To by nás tady nikoho nenapadlo. Nějakou elektronic­kou evidenci docházky by to ale asi zavést chtělo.

Kdy by podle vás mohlo dojít ke změnám?

Nyní je předložený návrh novely jednacího řádu a lze k němu podávat pozměňovac­í návrhy.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Absenci poslanců dořešíme, slíbil šéf Sněmovny Vondráček.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Absenci poslanců dořešíme, slíbil šéf Sněmovny Vondráček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia