Dnes Prague Edition

Kvůli suchu praskají domy. Stojí na jílu

-

BRNO Kvůli extrémnímu suchu se začínají rozpadat budovy v Brně. V tamní fakultní nemocnici například jsou na konci životnosti hned dvě. Potíže má i Centrum Kociánka v Králově Poli. I když budovy leží v různých částech města, jedno mají společné – stojí na jílu a ten v posledních horkých a bezdešťový­ch letech sesychá.

„Týká se to naší ústavní lékárny v bohunickém areálu a biochemick­é laboratoře a patologie v Dětské nemocnici v Černých Polích. U druhé budovy je situace kritická, takže ještě v tomto měsíci začínáme s opravami,“uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Oprava laboratoře přijde na 12 až 14 milionů. „Tu zaplatíme ze svého. Sháním 150 milionů na novou lékárnu, kdy to bude, ale nevím,“doplnil.

Stejný problém řeší letos i Centrum pro postižené Kociánka v Brně – Králově Poli. Tam popraskal přístavek u zhruba 90 let staré budovy základní a mateřské školy. „Už ho opravujeme a doufáme, že se to stihneme do začátku příštího školního roku. Mám obavu i o další budovu, kde máme týdenní stacionář,“popsal ředitel centra Tomáš Komárek.

Brněnský statik Marek Dostál, který přístavek u školy nechal uzavřít, potvrzuje, že případy se množí v posledních dvou letech na různých místech Brna, hlavně u rodinných domků, které nemají dost hluboké základy. „Teď jsem řešil stejnou věc u domku v Brně-Ořešíně,“upřesnil Dostál.

Podle brněnského geologa a geotechnik­a Ivana Poula může problém praskání budov opravdu souviset s poklesem spodních vod. „Může to nastat v případě, že budovy stojí na podloží, které je obvykle nasycené vodou – v rovinách, kolem rybníků a řek. V Brně to jsou oblasti kolem řek například v Maloměřicí­ch, Zábrdovicí­ch, Horních Heršpic, Komárova nebo Bystrce,“popsal Poul.

Základy musí hlouběji

Další možností je, že je konstrukce domu založena na mořských jílech z období neogenu, což platí například pro oblasti Černých Polí, Bohunic, Starého Lískovce nebo Medlánek. Stavitelům nezbude než přizpůsobi­t stavby podloží.

„Pokud leží na jílu, který může vysychat, potřebuje hlubší základy, například 1,2, nebo lépe 1,4 metru. U spraší, pokud je hladina podzemní vody hluboko, mohou být základy mělčí, klasických 80 centimetrů,“poznamenal Poul. (pro)

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Praskající zdi ve fakultní nemocnici.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Praskající zdi ve fakultní nemocnici.
 ??  ?? Statika
Statika

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia