Dnes Prague Edition

„Král pedofilů“dostal devět let vězení

-

PRAHA Asi nejvíce se zapsal do paměti u soudu větou, že „není zneužití jako zneužití“.

Učitel tance Petr Dostál, který se v září 2018 přiznal k tomu, že zneužíval holčičky v předškolní­m věku a měl s jednou z nich dvouletý sexuální vztah, byl včera odsouzen k devíti letům vězení.

Matce dívky, která o zneužívání své dcery věděla, dal soud tříletou podmínku. Pokud by během pěti let spáchala trestný čin, půjde do vězení.

„Působil mnoho let v mateřských školách. Byl velmi úspěšný, milovaný holčičkami i chlapečky, učitelky i rodiče si ho vážili. Vytvořil kolem sebe aureolu vynikající­ho učitele, který učí malé děti bezprostře­dnosti,“popsala Dostála předsedkyn­ě senátu pražského městského soudu Monika Křikavová.

Upozornila na to, že obžalovaný u soudu sice projevil lítost, tu však střídaly jeho až agresivní slovní projevy, v nichž vinu svaloval na své svěřenkyně. „Oběť není nikdy vinna. Dítě nemá nikdy za žádných okolností odpovědnos­t, má ji dospělý,“zdůraznila soudkyně Křikavová.

Petr Dostál, který si v soukromí říkal „Plyšáček“, ve čtvrtek u soudu uvedl, že celou situaci nese velmi špatně. Uvedl, že se kvůli projednává­ní případu a pocitům viny zhoršil jeho zdravotní stav.

Přestože vyjádřil lítost nad tím, co dívky nyní prožívají, trval na tom, že trauma jim nezpůsobil on, ale policisté, státní zastupitel­ství a média. „Co jsme komu udělali? Ve srovnání s tím, co se děje ve světě, tak co je na tom, že si jedna žákyně užívala s učitelem?“tázal se při své závěrečné řeči.

Jedinou polehčujíc­í okolnost viděla státní zástupkyně Jana Murínová v tom, že svých činů lituje a že spolupraco­val s policií.

Podle státní zástupkyně Dostál v letech 2015 a 2016 zneužil ve svých tanečních kroužcích deset holčiček v sedmi různých pražských školkách, jedenáctou pak na letním tanečním soustředěn­í u Strakonic. Zatímco ostatní děti tancovaly, lákal vyhlédnuté dívky na židli, kterou záměrně postavil stranou a na kterou předem zaměřil skrytou kameru. Dívky pak podle obžaloby líbal, hladil, držel za hýždě a prováděl kopulační pohyby. Pornografi­cké nahrávky si uchovával.

U tří holčiček pak zašel ještě dál. Dvěma prý ve svém pokoji na tanečním soustředěn­í prováděl orální sex. Se třetí údajně chodil do restaurací, kde vystupoval­i jako zamilovaný pár, drželi se za ruce a líbali. Dostál dívenku oslovoval „královno“, zatímco ona jeho „králi“.

Dívku si prý muž s vědomím její matky nejméně dva roky pravidelně vodil k sobě domů, kde ji sexuálně zneužíval. Matka loni v září přiznala, že Dostálovi dceru svěřovala i třikrát týdně. Policie Dostála zadržela loni v dubnu. Jeho nevhodného chování k malé dívce si všimla žena v restauraci. Dostálovo počínání si natočila na mobilní telefon.—

Eva Müllerová

 ?? Foto: Peter Antalík, MAFRA ?? Odsouzen Petr Dostál si odsedí devět let.
Foto: Peter Antalík, MAFRA Odsouzen Petr Dostál si odsedí devět let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia