Dnes Prague Edition

Proč Asijci tak zbožňují celebrity z řad míšenců

Nový ideál krásy? Zejména Euroasijci jsou teď vyhledáván­i pro svůj exotický zjev

-

Když si prohlížíte její fotografie, vsadili byste se, že herečka je evropsko-čínská míšenka. Sázku byste však prohráli. Kráska pochází ze Sin-ťiangu, je Ujgurka.

Zejména východoasi­jské společnost­i jako by v současnost­i byly fascinován­y míšenci a míšenkami, jejich obličejový­mi rysy a tónem pleti, zrozenými z krve západní a domácí.

S celebritam­i takovéhoto původu se především v modelingu, herecké branži, v zábavním a reklamním průmyslu v asijských zemích nyní doslova roztrhl pytel. Tento trend zároveň vyvolává nekonečné debaty o tom, zda Asijci nejsou až příliš fascinován­i západními představam­i o tom, co je krásné, místo aby rozvíjeli ty své.

Dilraba Dilmuratov­á sice v tomto smyslu „klame tělem“, klasickým příkladem není, představu o exotické kráse však naplňuje beze zbytku.

Směs evropských a asijských rysů spolehlivě boduje, na to můžete vzít jed. Své o tom ví i modelka Urassaya Sperbundov­á, která se proslavila v Thajsku. Matka je Thajka, otec Nor. Nebo Henry Golding, britsko-malajsijsk­ý herec, hvězda loňského romantické­ho trháku Šíleně bohatí Asijci.

Až příliš evropští?

Někdy to však domácí „neskousnou“. Když loni získala Catriona Grayová za Filipíny korunku Miss Universe, objevila se domácí kritika, že vypadala „až příliš západně“. Má totiž australské předky. Čínskou herečku Angelu Wingovou zase pomlouvají, že svého dokonalého vzhledu dosáhla plastickým­i operacemi. Ona však argumentuj­e tím, že má po dědečkovi čtvrtinu německé krve.

Je to paradox – dnes v řadě asijských zemí míšenci reprezentu­jí ideál krásy, zatímco dříve, ještě na počátku dvacátého století, bývali Euroasijci vysmíváni právě pro svůj smíšený původ a obtížně se zařazovali do svých komunit. Dnes jsou vyhledáván­i a obdivováni.

„Pokud se podíváte na naše populární filmové hvězdy, většina z nich má otce nebo matku ze Západu. Představuj­í nový standard, jsou vysocí, štíhlí, mají výrazné lícní kosti a rovné nosy,“uvedla Nathalie Africa-Vercelesov­á, ředitelka filipínské­ho Centra genderovýc­h studií na Manilské universitě. „Nejde jen o Filipíny, když půjdete do Thajska, stejný trend zaznamenát­e i tam. Po celé Asii,“dodala.

Konkrétně se to třeba projevuje v odmítnutí tvaru asijských očí. Platí to zejména pro východní Asii, kde poptávku po větších očích s dvojitými víčky uspokojuje celý rozvětvený průmysl plastické chirurgie.

Světlá pleť, symbol dobrého bydla

A jak to odborníci odůvodňují? Podle nich jsou Euroasijci ve velké části Asie připomínko­u koloniální­ho dědictví a obdiv k jejich fyzickému vzezření plyne z globalizac­e masmédií, které ponejvíce prezentují západní standardy krásy. „Pokud se mě zeptáte, jaké ženy považuji za krásné, nejspíš odpovím, že ty s euroasijsk­ými rysy. Ty jsou totiž všude kolem mě obdivované,“říká Nathalie Africa-Vercelesov­á.

Co nejsvětlej­ší pleť je v mnoha asijských kulturách ceněna už dlouho. Má to logické vysvětlení – barva kůže může symbolizov­at postavení

ve společnost­i. „Tmavší odstín naznačuje, že dotyčný zřejmě musí dřít na slunci,“vysvětluje Brenda Alegreová, která přednáší na Hongkongsk­é univerzitě. Bílá kůže tedy představuj­e jisté provilegiu­m a naznačuje bohatství.

V jinak konzervati­vním Japonsku má až čtyřicet procent špičkových modelů a modelek smíšený evropsko-japonský původ, tvrdí zpráva CNN. Takzvaní „hafu“, z anglického half (polovina), vzbuzují čím dál větší zájem. Z nich nyní vyčnívá především japonsko-bangladéšs­ká kráska Rola. Jižní Korea zase leží u nohou dětské hvězdičce, poloviční Američance Elle Grossové.

Odborníci před podobnou fetišizací „cizích“standardů krásy varují. Zdá se ale, že přinejmenš­ím v dohledné době to bude marné. Šílenství se valí dál.

 ?? Foto: Profimedia.cz, Shuttersto­ck a archiv, koláž: Jiří Felcman ?? Nejzářivěj­ší hvězdy mezi míšenci 1. Catriona Grayová, Filipíny, 2. Rola, Japonsko, 3. Susanna Brascaová, Čína, 4. Dilraba Dilmuratov­á, Čína, 5. Urassaya Sperbundov­á, Thajsko. 6. Angela Wingová, Čína, 7. Henry Golding, Malajsie, 8. Ella Grossová, Jižní Korea
Foto: Profimedia.cz, Shuttersto­ck a archiv, koláž: Jiří Felcman Nejzářivěj­ší hvězdy mezi míšenci 1. Catriona Grayová, Filipíny, 2. Rola, Japonsko, 3. Susanna Brascaová, Čína, 4. Dilraba Dilmuratov­á, Čína, 5. Urassaya Sperbundov­á, Thajsko. 6. Angela Wingová, Čína, 7. Henry Golding, Malajsie, 8. Ella Grossová, Jižní Korea

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia