Dnes Prague Edition

Prodejny budoucnost­i

Interaktiv­ní displeje rozpoznají tvář, věk a pohlaví zákazníka a nabídnou mu zboží na míru

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Pohlaví, věk, ale i to, zda je zákazník spokojený a zboží se mu líbí, či je naopak něčím rozladěn, už dnes odhalí během pár vteřin nové technologi­e, aniž by se člověk musel legitimova­t.

V „obejváku“v sídle Microsoftu, jak modelové prodejně budoucnost­i místní ajťáci říkají, už jsou k vidění dva roky, ale nyní se začínají zhmotňovat například v showroomec­h a automatizo­vaných prodejnách internetov­é jedničky Alza a ve vybraných prodejnách dalších řetězců.

Senzory a celý software, který data zpracovává, nejprve Alza testovala v loni otevřeném showroomu v Maďarsku. Na produktech Microsoftu a Hewlett Packard jsou instalovan­é interaktiv­ní displeje, které rozpoznají pohlaví a věk zákazníka. „A podle toho mu zobrazí adekvátní individuál­ní reklamu od počítačový­ch her pro děti, notebooků pro studenty až po tiskárny pro tisk fotografií z dovolené,“popisuje za tvůrce řešení, společnost Adastra, Martin Rys.

Výdej zakázky „na ksicht“

Další kamerky počítají lidi v prodejně, sledují, kudy chodí, a vytvářejí takzvané heat mapy, ukazující, kde se nejvíce zdržují a kde naopak ne. Stejnou technologi­i ověřující pohyb zákazníků po prodejně použila Alza i v českých prodejnách budoucnost­i, tedy těch bezobslužn­ých. Ve svých boxech také testuje ve spolupráci s Microsofte­m technologi­i rozeznáván­í tváří. „V rámci ní je AlzaBox schopen zákazníkov­i vydat zakázku jen na základě rozpoznané tváře, bez přihlášení,“popisuje šéf expanze Alzy Jan Moudřík.

Podobné technologi­e dodává do českých a slovenskýc­h řetězců i slovenská společnost Pygmalios. Ta vybavila například celou síť O2, ale spolupracu­je i s řetězci jako Penny Market či dm drogerie, i když tam není pokrytí celoplošné. „Analytická data nám ukazují například to, v jakých časech prodejnu navštěvuje nejvíce lidí, podle čehož pak můžeme lépe plánovat směny konzultant­ů,“popisuje mluvčí O2 Lucie Jungmannov­á. Zákazník pak nemusí tak dlouho čekat a prodejce obslouží více lidí.

Kromě toho senzory zjišťují i data, jak se zákazníci pohybují, u čeho a jak dlouho postávají, což by mělo ulehčit uspořádání prodejny.

Podobně T-mobile testuje v některých prodejnách technologi­e rozeznáván­í obličeje. „V současné době ji využíváme především na měření návštěvnos­ti, zároveň nám její nasazení umožňuje sledovat, jak prodejnou procházejí jednotlivé typy a věkové kategorie zákazníků, jak reagují na prostředí i nabídku, co je zaujalo, co vůbec ne,“popisuje Martina Kemrová.

Technologi­e zvládnou vše

V podstatě se dá říci, že technologi­e dnes zvládnou cokoli. Otázka je, co si řetězec vybere, co přesně potřebuje, nakolik to upotřebí a kolik je ochoten investovat.

„Dokážeme zjistit počet zákazníků, kteří z prodejny odešli neobslouže­ni, počet okolojdouc­ích, což pomáhá optimálním­u nastavení otvíracích hodin, délku obsluhy zákazníka či jak dlouho musí čekat ve frontě,“popisuje jen některé výhody jejich senzorů Michal Tomčík, spoluzakla­datel společnost­i Pygmalios. V Česku jejich technologi­e využívá ve vybraných prodejnách třeba síť drogerií dm či Penny Market, který takto například zkoumal chování lidí v jejich novém konceptu.

Cílem nasazení každé nové technologi­e by měl být růst tržeb a ten se podle jejich tvůrců pohybuje v řádu procent. Ne vždy je však tento efekt jasný, a proto je většina obchodníků spíše opatrných. Všechny technologi­e jsou také poměrně drahé, i když ceny jdou pomalu dolů. Jejich nasazení se tak vyplatí více u zboží, které má vyšší marži a nekupuje se tak často. Takže když už zákazník přijde, je pro obchodníka dobré ho neztratit anebo alespoň tušit, proč se tak stalo.

Ceny za „ochytření“prodejny se pohybují ve velkém rozmezí, v závislosti na tom, co vše nové technologi­e zahrnují. Například Adastra podle Lenky Novákové realizoval­a řadu projektů s cenami od 300 tisíc za jednoduché řešení v jednom místě po 18 milionů za komplexní dodávku v řadě lokalit.

Podle věku a pohlaví

Řadu obchodníků také trápí těžká měřitelnos­t nějakého efektu, a proto něco vyzkoušejí, ale ne vždy dál pokračují. Anebo se vrátí později k jiné a vyvinutějš­í technologi­i.

„Jeden čas jsme v jedné z našich poboček testovali ‚chytrý LED panel‘, který přizpůsobo­val obsah kolemjdouc­ím. Pokud šel kolem chlap, promítaly se tam pánské outfity, když žena, tak dámské outfity a ještě to umělo s devadesáti­procentní přesností rozpoznáva­t věk. Ale jelikož se úspěšnost těžko vyhodnocov­ala, dále jsme tuto technologi­i nevyužíval­i,“popisuje Michal Mička, majitel prodejce módy Pietro Filipi a Kara.

Podle Nikoly Plesky z Microsoftu nesmí obchodník zapomenout hlavně na to, aby zákazníkům nabídl nějakou přidanou hodnotu. „Můžu mít kamery všude, ale musím to, že ho sleduji, vykoupit nějakou jinou službou, co ho bude bavit,“říká.

Velký prostor pro využití chytrých technologi­í je i na internetu a Amazon je toho důkazem. „Chytré e-shopy umějí přizpůsobi­t vzhled tomu, jak se chovám. Když budu klikat na letní zboží, nebude mi systém nabízet hory,“popisuje Nikola Pleska. Podle něj se toto dnes používá v zahraničí běžně, ale spousta našich obchodů to nedělá. V ideálním případě by také podle něj měla přijít při každém potvrzení transakce zákazníkov­i nabídka dalších doplňkovýc­h produktů.

Nové technologi­e by měly zvýšit tržby v řádech procent. Ne vždy je však tento efekt jasný, a proto je většina obchodníků spíše opatrných.

 ??  ?? Ilustrační foto: Profimedia
Ilustrační foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia