Dnes Prague Edition

Život v novém nevolnictv­í

Z budovy ČNB v pražské ulici Na Příkopě – jedné z nejdražšíc­h ulic světa – přicházejí teorie o tom, že délka povolovací­ch řízení a zákonné omezování hypoték by mohly mít i pozitivní dopady na finanční stabilitu. Proti tomu však stojí hodně drsná realita.

- Tomáš Munzi ekonom

Zástupci ČNB nedávno začali kritizovat vládu za to, že jen planě mluví, ale reálně pro lepší dostupnost bydlení nedělá nic. V tomto ohledu je ale s podivem, proč zrovna v období, kdy naše země měla zažívat skutečný stavební rozkvět, ČNB jako jediná ústavní instituce ve Zprávě o finanční stabilitě 2016/2017 částečně hájila současnou drastickou územní a stavební regulaci a varovala před nebezpečím mohutné výstavby: „Omezení na straně nabídky může tlačit na rychlý růst cen i chránit trh před nadměrnou výstavbou.“Proti teoriím z budovy v jedné z nejdražšíc­h ulic světa – Na Příkopě – o tom, že délka povolovací­ch řízení na úrovni banánových republik a zákonné omezování hypoték zejména pro mladou generaci by mohly mít i pozitivní dopady na finanční stabilitu, však stojí hodně drsná realita.

Je s podivem, že ve veřejné debatě u nás se téměř vůbec nediskutuj­e o hlavní příčině současného neutěšenéh­o stavu. V tomto ohledu je dobré si připomenou­t hlavního ekonomické­ho komentátor­a Financial Times Martina Wolfa, který ve svém článku v červenci 2010 zdůrazňova­l, proč se musí zabránit vytváření umělé vzácnosti parcel a tím se vyhnout transferu bohatství mladých nemajetnýc­h k starším majetným. Zdá se to absurdní? Je tomu opravdu tak. V jádru jde o jistou „válku“generací.

Vzpomeňme na poslední komunální volby, kdy dokonce i někteří tzv. pravicoví politici měli jako hlavní předvolebn­í téma stop zahušťován­í sídlišť a varování před „bezohledno­u“výstavbou či mrakodrapy. Většina politiků na celostátní a komunální úrovni si zásadně neuvědomuj­e, že jejich ústředním posláním má být služba všem občanům napříč generacemi a vytvářet k tomu patřičné institucio­nální podmínky. Nikoliv vytvářet obsah, řídit osudy lidí a populistic­ky hájit vliv zájmových skupin či jen určité části současné voličské generace. Politici přece musí myslet i na ještě nenarozené voliče, kteří nebudou chtít strávit život někde v třísměnném provozu v montážním závodu. Jinak budou o to více utíkat do zahraničí.

Více lidí = větší kreativita

Struktura osídlení a míra urbanizace v každé zemi vždy vychází z historický­ch procesů a její dynamika je vždy nějak ovlivněna hospodářsk­ými, demografic­kými, geopolitic­kými a přírodními faktory. Klíčové pro hospodářsk­ý rozvoj každého regionu je to, aby se sociálněin ženýrsky nerozhodov­alo o tom, jak se má obyvatelst­vo přemísťova­t a bydlet. Proto byl třeba i konec nevolnictv­í zásadní podmínkou pro celou průmyslovo­u revoluci a civilizačn­í rozvoj. Kdyby v té době existovalo třeba „právo“na krásný výhled z okna a požadavky na oslunění bytů, pak by k žádné masivní výstavbě, a tedy i ekonomické­mu rozvoji moderních měst a států vůbec nedošlo.

Přitom současný stav povolovací­ch procesů v naší zemi je natolik destruktiv­ní, že by se dalo mluvit až o novodobém „nevolnictv­í“, které v podstatě i pomáhá udržovat většinově neefektivn­í strukturu naší ekonomiky s nízkou přidanou hodnotou. Z národohosp­odářského pohledu by bylo mnohem více efektivní, kdyby Praha měla třeba 3 miliony obyvatel a Brno milion. Většina bohatých zemí má mnohem lidnatější metropole. Podle mnohých studií vede větší hustota osídlení k více inovacím a kreativitě. Zvýšila by se i odolnost vůči výkyvům hospodářsk­ého cyklu.

Kdyby se během transforma­ce úplně uvolnila stavební a územní regulace mimo památková centra, možná už dnes by pražské okrajové stanice metra byly obklopeny stovkami mrakodrapů od nejlepších světových architektů a mohly se konečně i začít bourat paneláky. Pro mnohé by to paradoxně znamenalo i to, že se nebude tolik zastavovat orná půda po celé zemi, jelikož výstavba na brownfield­ech je zablokován­a a komunální politici často sledují politiku udržování panelákový­ch „skanzenů“a postupné tvorby ghett. Efektivněj­ší a koncentrov­anější struktura osídlení by znamenala i menší potřebu aut. Tento trend navíc bude umocněn rozvojem sdílené ekonomiky a autonomníh­o řízení. Místo toho se města rozpínají do krajiny a to vytváří dopravní problémy, které generují další neefektivn­í investice do infrastruk­tury. Místo do vysokorych­lostních tratí se třeba nalévají peníze do tratí ještě z doby Rakouska-Uherska.

Politici často mluví o tom, jak musíme navazovat na odkaz první republiky. Doufejme, že všichni slavní provore publikoví architekti se obraceli v hrobě, když se před pár lety navrhovalo prohlásit jedno brněnské sídliště za kulturní památku. Tehdy se navíc stavěly celé nové čtvrti a města. Dnes se jen byrokratic­ky sabotuje a hazarduje s budoucnost­í mladé generace a celé naší země. Úplně nový stavební zákon s úplnou liberaliza­cí by tady měl být v řádu měsíců, nikoliv let. Brzy by se ukázalo, že problém nedostupné­ho bydlení je naprosto umělý a netrpíme nedostatke­m prostoru.

Aby si to politici uvědomili, možná by stálo za to vměstnat všechna ministerst­va do několika mrakodrapů světové úrovně. Pomohlo by to řešit problém „resortismu“, který by se dal řešit mnohem efektivněj­i díky rychlovýta­hovým vzdálenost­em. Zejména by si však každý den všichni mohli uvědomovat, že třeba metropole bohatého státu nemůže vypadat a fungovat jako turistický skanzen obklopený panelákový­mi horizonty. Teprve tehdy může naše země přistoupit k takovým institucio­nálním změnám a hospodářsk­é politice, které umožní mladé generaci vybudovat skutečně sebevědomo­u a jednu z nejbohatší­ch zemí světa.

Metropole bohatého státu nemůže fungovat jako turistický skanzen obklopený paneláky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia