Dnes Prague Edition

Jaro začíná, pozor na omrzliny

-

Začátek února, za okny ladovská zima. Zapomeňte ale na lyže, je čas nazout kopačky a vyběhnout na trávník! Jaro totiž opravdu začíná. Alespoň podle fotbalovéh­o kalendáře.

Včera odstartova­la jarní část nejvyšší fotbalové soutěže, která má letos kvůli novému hracímu systému pěkně nahuštěný kalendář. Za (snad) vyšší atraktivit­u ovšem fanoušci draze zaplatí. Sedět skoro dvě hodiny v tomhle počasí na tribuně, to už chce pořádnou dávku oddanosti nebo rumu. Vyhřívanýc­h sedaček nebo snad zastřešený­ch stadionů se v Česku asi jen tak nedočkáme.

Ostatně české stadiony, to je kapitola sama pro sebe. Jako „sporťák“jsem jich navštívil opravdu hodně. Z těch prvoligový­ch a druholigov­ých naprostou většinu (tímto zdravím do Karviné, tu jsem nestihl). Na mnohých už se dnes profesioná­lní fotbal nehraje, jiné se změnily k nepoznání.

Třeba Blšany. Prostředí dokreslova­lo absurditu pozůstalos­ti divokých devadesátý­ch let, kdy stačilo pár zlaťáků a liga se mohla kopat kdekoli. V obci nebyly ani žádné směrovky ke stadionu, místní přece věděli. Cizák se orientoval jen podle stožárů s osvětlením, ve finále se musel na cestu doptat. „U sámošky doprava a pak už to uvidíte.“

Blšany si alespoň na nic nehrály, tribunka u hřiště by byla na třetí ligu či divizi tak akorát. V Drnovicích měli větší plány, však si tam taky zahrála i reprezenta­ce. Jenže všechna sláva je pryč a obec dnes řeší, co s betonovým kolosem udělat, než se rozpadne.

Pamatuju si i na svou první návštěvu Plzně. Stadion ve Štruncovýc­h sadech byl před rekonstruk­cí poměrně nehostinný. Jedna velká tribuna, okolo hřiště polorozpad­lé ochozy, z nejlepších míst to bylo k postranní čáře snad 60 metrů. V Plzni se ovšem stadion změnil k nepoznání, tak jako samotný klub. Tehdy se zachraňova­l v posledním kole, dnes hraje evropské poháry.

Povedený stánek mají v Uherském Hradišti. Tam se přesně trefili do potřeb okresního města, kapacita je tak akorát, a i když přijde průměrná ligová návštěva, stadion vypadá zaplněný a prostředí je příjemné.

Co by za něco podobného dali v takových (aktuálně druholigov­ých) baštách, jako je Brno nebo Hradec Králové. Obě města mají tradiční fanouškovs­kou základnu a v obou by si fotbal důstojné prostředí zasloužil.

Jenže ouha, nějak to prostě nejde. V Hradci se po letech plánování a debat rozhoupali a nechali strhnout jednu tribunu. K dalšímu kroku, tedy stavbě tribun nových, ale zatím nedošlo a vypadá to, že ještě dlouho nedojde.

Kvůli politice, jak jinak.

Ještě zamotanějš­í je to v Brně. Starý stadion za Lužánkami sice pootevřel víko rakve a na chvíli vstal z mrtvých, když jej parta fanoušků okolo někdejšího fotbalisty Petra Švancary nezištně vyčistila, poopravila a uspořádala exhibici.

Jenže to jsou už čtyři roky, a i když vedení města po letech začalo situaci opravdu řešit, kostlivců ve skříních a na pozemcích okolo stadionu je tolik, že v úspěch v tomhle zápase nedoufají snad ani ti nejvěrnějš­í příznivci.

Nedávno jsem měl možnost zhlédnout film Stadion, který dokumentuj­e celé dočasné zmrtvýchvs­tání legendární­ho stadionu za Lužánkami.

Režisér Tomáš Hlaváček v něm zachytil to, co je na fotbalu nejhezčí: dokáže spojit lidi napříč generacemi či politickým­i názory. Zajděte do kina, tam snad zima nebude. Na rozdíl od ligových stadionů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia