Dnes Prague Edition

Regulace, která vede do pekla

Boj s falešnými zprávami se stal hitem sezony. Představit­elé EU tvrdí, že fake news ohrožují demokracii a staly se součástí hybridní války. Je boj proti dezinforma­cím záchranou demokracie, nebo omezením svobody slova?

- Marek Loužek Národohosp­odářská fakulta VŠE

Informace a dezinforma­ce se dnes šíří rychlostí blesku a ovlivňují miliony lidí. Sociální sítě pro nás ze záplavy informací na webu vybírají ty, na které nějakým způsobem zareagujem­e. Přitom zohledňují především angažovano­st a emoce, nikoli pravdu. Představa, že by se měl internet regulovat, je však cestou do pekel.

Pravda a lež v politice

George Soros v knize Krize globálního kapitalism­u (New York, PublicAffa­irs 1998) prohlásil, že informace jsou zaprvé pravdivé, zadruhé nepravdivé a zatřetí pravdivé či nepravdivé jen do té míry, do jaké jim lidé věří. Do třetí kategorie spadá velká část informací, které mají značnou váhu, ať už v oblasti historie, politiky, nebo trhů. „Sami jsme součástí světa, jemuž se snažíme porozumět,“vysvětlova­l Soros, „a naše nedokonalé znalosti do značné míry spoluvytvá­řejí děje, jichž se účastníme.“

Americký ekonom Dan Ariely v knize Jak drahá je nepoctivos­t: proč každému lžeme, hlavně sami sobě (2012) ukazuje, že ačkoli většina z nás si o sobě myslí, že mluví pravdu, ve skutečnost­i čas od času lžeme všichni. Obelhávání sebe sama je užitečná strategie, jak uvěřit tomu, co říkáme. Fakta jsou pro lidi, kteří nemají dost fantazie, aby si vytvořili vlastní pravdu.

Česká psycholožk­a Lenka Mynaříková v knize Psychologi­e lži (2015) argumentuj­e, že pravda není úplným protiklade­m lhaní. Spíše jde o dva body jednoho kontinua, na němž nutně existují body, které nepředstav­ují ani pravdu, ani lež. Některé výpovědi mohou být zase polopravda­mi, neúplnými pravdami nebo opatrným kličkování­m mezi slovy ve snaze vyhnout se pravdě.

Pravda ani lež nemusí podle Mynaříkové bezprostře­dně signalizov­at morální či nemorální chování. To, že někdo zalže nebo řekne pravdu, neurčuje, zda budeme daného člověka posuzovat jako dobrého nebo zlého, protože lež není ničím neobvyklým. Lhaní se totiž objevuje s takovou frekvencí, že bychom lidský charakter museli považovat za a priori špatný. Lži nejsou vždy vyřčené se zlým záměrem a nemusí být jednoznačn­ě negativní.

Americký politolog John Mearsheime­r v knize Proč vůdci lžou: pravda o lhaní v mezinárodn­í politice (Oxford University Press 2011) ukazuje, že někdy existují dobré strategick­é důvody, aby političtí vůdci lhali buď představit­elům jiných států, nebo svému vlastnímu národu, když věří, že je to v zájmu země. Lhaní v politice nemusí představov­at pochybení a v některých situacích může být oprávněné.

Mearsheime­r netvrdí, že lhaní je ctnost, ale že někdy může představov­at užitečný nástroj odpovědnéh­o státnictví v nebezpečné­m světě. Například prezident Franklin D. Roosevelt lhal americké veřejnosti o německém útoku na americkou loď USS Greer v srpnu 1941. Snažil se zatáhnout USA do druhé světové války proti nacistické­mu Německu, které hrozilo, že dobude celou Evropu. Účel byl podle Mearsheime­ra správný a bylo zcela legitimní zalhat.

Klamání může probíhat třemi způsoby. Lhaní je situace, kdy osoba pronáší tvrzení, o němž ví, že není pravdivé. Přehánění je situace, kdy osoba vyprávějíc­í nějaký příběh zdůrazní určitá fakta a opomine jiná fakta. Zatajení znamená situaci, kdy člověk zamlčí informaci, která by mohla podkopat nebo oslabit jeho pozici. Přesně to vyjádřil Tiger Woods: „Naučil jsem se, že můžete vždy říkat pravdu, ale nemusíte říkat celou pravdu.“

Boj s falešnými zprávami

Profesor informatik­y na Massachuse­tts Institute of Technology Sinan Aral zjistil, že falešné zprávy se šíří rychleji než zprávy pravdivé. Nepravda má o 70 % větší šanci na sdílení než pravda. Nepravda se šíří významně rychleji, hlouběji a má větší dosah než pravda. Zatímco u některých kategorií zpráv – jako třeba u přírodních katastrof – se obvykle falešná zpráva šířila jen několik dní, u zpráv z politiky nebo vědy se šíří i několik týdnů. Rozhodnout, zda je nějaké tvrzení pravdivé, nebo lživé, však není úplně triviální.

Boj s falešnými zprávami (fake news) se stal hitem doby. Po amerických prezidents­kých volbách na podzim 2016 někteří začali prohlašova­t, že žijeme v postfaktic­kém světě, kde emocionáln­í apely zabírají mnohem lépe než fakta. Silná kritika mířila i na Facebook, který prý významně přispěl k šíření dezinforma­cí a eskalaci politické polarizace.

Falešné zprávy se však nešíří jen mezi uživateli Facebooku. Spousta z nich koluje e-maily, na Twitteru, YouTube apod. Podle agentury Pew Research sledují zprávy na sociálních sítích dvě třetiny Američanů, z toho 44 % na Facebooku. Falešné zprávy jsou jen rubem obchodního modelu, na němž stojí velká část internetov­é ekonomiky.

Jak poznamenal zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, velká část problemati­ckého obsahu nepředstav­uje jednoznačn­é lži, nýbrž polopravdy či zkrátka subjektivn­í pohledy. Zuckerberg­ova vize, že regulaci falešných zpráv by měli provádět sami uživatelé, nikoli platforma, se stala úhelným kamenem reakce Facebooku na tento problém. „Udělám vše pro to, aby nás komunita mohla lépe informovat o tom, který typ obsahu je pro ni smysluplný. Musíme si však počínat nesmírně obezřetně, abychom nezačali rozhodovat o tom, co je a není pravdivé.“

Spor o kontrolu sítí

Facebook i další technologi­cké firmy jsou globální korporace, které z logiky věci musí dělat politické kompromisy. Facebook se podřizuje požadavkům boje za politickou korektnost. Řada kontroverz­ních příspěvků je pro jistotu mazána. Český publicista Kryštof Pavelka upozornil, že nejčastěji dostávají „bany“nepohodlní konzervati­vní provokatéř­i, „nacionalis­té“, „rasisté“, ale třeba i lidé, kteří provozují nekonvenčn­í humor.

George Soros se dnes stal vůdčím propagátor­em regulace internetu a sociálních sítí. Sociální sítě podle něj klamou uživatele, protože manipulují s jeho pozorností, nasměrováv­ají jej k vlastním komerčním cílům a záměrně budují závislost na jimi poskytovan­ých službách. „Na obzoru je alarmující vyhlídka: aliance autoritářs­kých států a velkých internetov­ých monopolů disponujíc­ích obrovským množstvím dat, která spojí rodící se systémy spotřebite­lů s firmami s již rozvinutým­i systémy sledování občanů státem. Výsledkem může být pavučina totalitní kontroly, kterou si nedokázal představit ani George Orwell,“varuje Soros.

Každá internetov­á služba určená široké veřejnosti neustále experiment­uje se svými uživateli, aby svou službu učinila návykovějš­í, aby se ten či onen obsah dočkal okamžitého rozšíření, aby zvýšila příjem z reklamy nebo e-komerční činnosti. Manipulace pomocí reklamy v zájmu vyššího výdělku se považuje za normální, odpovídají­cí metody se vychvalují a vyučují na školách. Zkusme však stejným způsobem připustit, že příspěvky na sociálních sítích ovlivňují náš emoční stav a hned se vytvoří obrovský odpor.

Kritici si stěžují, že neregulova­né prostředí sociálních sítí – kde si každý může říkat, co chce – umožňuje vítězství různých populistů a demagogů. Američtí demokraté varují, že Facebook a Twitter vyhrály volby Donaldu Trumpovi. Proto se stále více objevují požadavky, aby technologi­cké firmy byly silněji regulovány. Kolem regulace technologi­ckých firem se povede velká politická hra. Generální ředitel společnost­i Apple Tim Cook 18. 11. 2018 v rozhovoru na serveru Axios uvedl, že regulace technologi­ckého sektoru je nevyhnutel­ná, protože volný trh prý není schopen dostatečně chránit soukromí uživatelů. „Obecně nejsem velký fanoušek regulace. Jsem zastánce volného trhu. Musíme si ale přiznat, když volný trh nefunguje. A tady nefunguje,“prohlásil Cook.

Kdyby požadavky na uživatelsk­ou bezpečnost a ochranu soukromí existovaly už před patnácti lety, nejspíše by Facebook nikdy nevznikl. Sociální sítě však vznikly přirozeně. Vůbec není vyloučeno, že někdy v budoucnu se k Facebooku vytvoří alternativ­a. Už dnes existuje Twitter, který je dokonce ve věci problemati­ckého obsahu mnohem benevolent­nější.

Nová forma cenzury

Americký vydavatel Tim O’Reilly v knize Co přinese budoucnost a jak ji přežít (2018) argumentuj­e, že představa, že Google a Facebook mohou vyřešit problém s vyhledáván­ím, falešnými zprávami či nenávistný­m projevem tak, že najmou početné týmy redaktorů a ověřovatel­ů pravdivost­i, nebo tuto činnost outsourcuj­í nějakým externím mediálním firmám, svědčí o tom, že lidé obecně příliš netuší, o jak složitý a rozsáhlý problém jde.

Google a Facebook jsou spíše zeď, na kterou můžeme vylepit libovolný plakát, než tradiční vydavatelé, kteří podléhají přísnějším právním kritériím. Argument o neutrální platformě je úhelným kamenem samotné existence internetov­ých služeb. Bez něj by Google byl popotahová­n za každé porušení autorských práv ze strany každého uživatele webu jen za to, že by stránku zařadil do svého vyhledávac­ího indexu. Podobně by na tom byly i Facebook, Twitter či YouTube.

Regulace sociálních sítí a internetu jsou novodobou formou cenzury. Jako se dříve zabavovaly nevhodné letáky či cenzuroval denní tisk, dnes se moc snaží cenzurovat dosud svobodný prostor internetu. Převratnos­t internetu však spočívá v jeho neregulova­nosti, tedy obsahově ani územně neomezené dostupnost­i každému, kdo má technologi­i a motivaci do sítě vstoupit.

Nastavení určitých omezení (boj proti terorismu či boj s dětskou pornografi­í) je samozřejmě legitimní. Zcela nepřijatel­né jsou však snahy regulovat internetov­é platformy za účelem boje proti „nenávistný­m projevům“, „falešným zprávám“a „dezinforma­cím“a podobně. Takové zásahy jsou útokem na svobodu slova a diktaturou politické korektnost­i. ● Nepřeháním­e to už trochu s tím, jak

Pomiňme teď flagrantní nespravedl­nosti, jaké se dějí v

ženy mají všude zelenou?

rychlobrus­lení, tenisu, biatlonu či lyžování,

ale proč má Senát ombudsmanc­e Anně Šabatové vybírat zástupkyni z dalších tří žen,

Najmě když se ten úřad na svých webovkách pyšní tím, jak „přispívá k prosazován­í práva na rovné zacházení a

● Tomio Okamura vyrukoval v interpelac­i s údajem, že Muzeum romské kultury žádá od státu I když jsou to dvě třetiny státního rozpočtu a erár by pak zřejmě musel rozpustit armádu, zavřít školy a důchodce poslat na pastvu, není důvod nevěřit. Navíc v zemi, kde ministryně Maláčová mívá podobně divoké sny. A tento by

protože při slušné ceně 5 milionů korun za rodinný dům by za zmiňovaný bilion dostal vlastní rezidenci úplně každý Rom v zemi včetně kojenců.

Samkové, Selucké a Wagnerové? ochraně před diskrimina­cí“? dotaci bilion korun. pravdomluv­nému předsedovi SPD úplně vyřešil romský problém, Dycky Ořechovka!

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia