Dnes Prague Edition

Kdy David Bowie slouží jako marketingo­vé lákadlo

O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky píše spisovatel Jean-Michel Guenassia.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Skok do vod genderové a LGBT problemati­ky může zlomit vaz i zkušenému autorovi. Obzvlášť pokud chce k látce přistupova­t s humorem a nadhledem. Přesto se Jean-Michel Guenassia rozhodl vstoupit na tenký led hyperkorek­tnosti. Ten se pod ním v knize Osudový vliv Davida Bowieho na holky neprolomil, jen nebýt uspěchanéh­o, nuceného a špatně uvěřitelné­ho závěru, mohl román dopadnout mnohem lépe. Jelikož však hlavní přikázání recenzento­vo zní, konec nevyzradíš, pojďme dál.

Vyrůstal v akváriu

Vypravěčem je šestnáctil­etý Paul. Heterosexu­ál s androgynní­m vzezřením. Jak v knize několikrát zmíní – prostě lesbičan. Proč je nutné to zmiňovat? Stojí na tom celý příběh.

Paula totiž vychovaly dvě lesby Léna – biologická matka, extravagan­tní milovnice harleyů – společně se střídmou a zásadovou exletuškou Stellou. O otci se nikdy nic nedozvěděl, nebýt vzdělávací­ho systému, jeho nepřítomno­sti by si ani nevšiml.

Léna totiž trpí nejen odporem k mužům, ale k heterosexu­álům obecně. Paul tak vyrostl v izolovaném světě, který, jak Léna doufala, nikdy neopustí. Jenže jej velmi brzy začaly přitahovat ženy a bylo jen otázkou času, kdy na to její předsudky zmítaná mysl přijde. Syn se mezitím pomalu snaží dostat za hranice svého světa, zjišťuje však, že v systému fungovat nemůže. Vzdá se vzdělání, večer začne hrát u Stelly v restauraci Baret na piano a ve dne dělá tzv. falešného zákazníka v McDonald’s. Jeho prožitky, stejně jako kapitoly, se začínají vázat k legendární­m písním včetně tklivé Con Te Partiro nebo In the Mood for Love. Poznává ženy, zamilovává se, snaží se pochopit, proč matka zanevřela na příbuzné, a musí se vůči všemu vymezovat. Přitom už jako teenager pochopil, že nejlépe se vymezí tím, když zůstane, kým je.

Film by to byl skvělý

Guenassia Paulovi na bedra naložil věku neúměrné břímě moudrosti. Naštěstí však také obdivuhodn­ou porci nadhledu a humoru. Bytostně existenciá­lní témata se tak rozmělňují v tragikomic­kou situační komedii, která by se na plátně vyjímala. Neumětelsk­ý coming out kamaráda Alexe, vyznání lásky i pokus o pohlavní styk nutí k úsměvu.

Stejně jako Paulova provokace zaměstnanc­ů McDonald’s. Autorův bezprostře­dní jazyk funguje na výbornou. Není divu, Guenassia je zkušeným scenáristo­u. V této knize však moc neexceluje v umění uzavřít vyprávění. Věta „je na čase, aby ses dozvěděl“pronesená na nemocniční­m lůžku jednoduše do knihy literáta Guenassiov­y velikosti nepatří.

Je laciná, a ačkoliv má Paulovi odpovědět na zásadní otázky, zcela se míjí účinkem. A co ten Bowie z názvu? Nakonec tam je, ale vlastně by vůbec nemusel. Jako marketingo­vé lákadlo funguje, jako literární prvek příliš ne, přesto nebýt jej, postava Paula by na svět asi nikdy nepřišla.

O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky

70%

 ?? Foto: www.davidbowie.com ?? Hudební vějička David Bowie se v knize se svým jménem v názvu objeví až na úplném konci.
Foto: www.davidbowie.com Hudební vějička David Bowie se v knize se svým jménem v názvu objeví až na úplném konci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia