Dnes Prague Edition

Most dostane třetí kolej

Město navrhlo náhradu železniční­ho mostu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Železniční most, který spojuje Výtoň se Smíchovem, bude mít třetí kolej. Shodlo se na tom vedení hlavního města se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), která původně s vybudování­m třetí koleje nepočítala.

„Tříkolejné přemostění a nová železniční zastávka na Výtoni má potenciál významně zlepšit dopravu v Praze,“uvádí náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). Institut plánování a rozvoje (IPR) navíc včera představil vizi, jak by mohl vypadat most v případě, že bude potřeba postavit na betonových nosnících zcela novou konstrukci.

O tom, jestli bude stačit železniční most opravit, nebo bude nutné celou ocelovou konstrukci zbourat, jak dříve navrhl Kloknerův ústav ČVUT, rozhodne posudek švýcarskéh­o profesora Eugena Brühwilera. „Je to asi největší expert na nýtované konstrukce, který posoudí, zda je možné most opravit, nebo ho bude potřeba nahradit mostem novým,“říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Posudek by měl být hotový do konce letošního dubna, první výstupy zveřejní švýcarský expert už na konci února. Pokud posudek ukáže, že je možné současnou konstrukci mostu zachránit, vznikne vedle ní ještě další jednokolej­ný most. „V opačném případě můžeme diskutovat o moderní variantě, která vytváří nadčasovou konstrukci, ale s odkazem na původní podobu mostu,“dodává Scheinherr.

Nový přestup na Výtoni

Návrh nového přemostění připravil vedoucí kanceláře Metropolit­ního plánu a autor Trojského mostu Roman Koucký. Podle něj je vhodné, aby nová konstrukce nebyla pouhou napodobeni­nou současné podoby. „Z nedávných příkladů rekonstruk­cí železniční­ch mostů vyplývá, že repliky nedopadají z konstrukčn­ího a zejména estetickéh­o hlediska vůbec dobře. Kvůli normám dochází ke změně proporcí konstrukcí a tím i ztrátě elegance,“vysvětluje Koucký.

Dodává však, že jde jen o koncepční rozvahu, jakým směrem by se mohl vzhled případného nového mostu ubírat. „IPR není projektant­em, tím je SŽDC, která rozhodne, jak se bude na mostě pracovat dál,“říká Koucký.

Konstrukce, kterou navrhuje IPR, by stála na původních kamenných pilířích, po jejichž stranách by byly ještě přidružené sloupy. Ty by pomohly nést přidanou třetí kolej. Pěší lávku umisťuje návrh do středu mostu v návaznosti na plány města na Výtoni. Tam má vzniknout nová železniční zastávka a přestupní uzel mezi vlaky a tramvajemi. „Nástupiště i lávka budou mezi kolejemi, protože jsme se snažili na konstrukci nad viaduktem ušetřit každý centimetr,“říká Koucký.

V obloucích pod viaduktem má podle představ městských plánovačů vzniknout nádražní hala a prostory pro obchody či kavárny. Nevyužitá budova vyšehradsk­ého nádraží se podle Kouckého pro pohodlný přestup mezi vlaky a tramvajemi použít nedá. Je příliš daleko od tramvajové­ho uzlu na Výtoni, a navíc stojí v oblouku kolejí, což podle IPR není ideální.

Praha už řeší případnou výluku

Investor rekonstruk­ce, kterým je SŽDC, by s pracemi na železniční­m mostě rád začal v roce 2022. Zhruba v té době chce SŽDC pracovat také na dalších významných stavbách v okolí. Rekonstruo­vat se bude například trať mezi Vyšehradem a hlavním nádražím včetně vinohradsk­ých tunelů.

Podle náměstka ředitele SŽDC Mojmíra Nejezchleb­a společnost počítala v případě nutnosti zbourání mostní konstrukce s výstavbou repliky. „Návrh IPR je pro nás novinkou a máme obavu, zda by toto řešení celý proces nezdrželo,“říká Nejezchleb. Na tříkolejné­m řešení mostu podle něj panuje všeobecná shoda.

Město i koordináto­r hromadné dopravy, kterým je společnost Ropid, už také řeší, jak reagovat na výluku, která s pracemi na železniční­m mostě nastane. „Pro nás je důležité, aby se oprava, případně stavba nové konstrukce, uskutečnil­a během jednoho roku. A také aby se dobře zkoordinov­ala s dalšími opravami. Cestující, kteří přijíždějí směrem od Berouna na smíchovské nádraží, bude odbavovat metro B, kde budeme zkracovat intervaly,“popisuje náměstek ředitele Ropid Martin Šubrt.

„V případě výluky jsme schopni náhradní dopravu zajistit. Pomoci by mohla i připravova­ná tramvajová trať na Václavském náměstí,“dodává náměstek Scheinherr. Tramvaje na Václavském náměstí by ulehčily především linkám v Ječné ulici, kde by díky tomu mohla vzniknout kapacita pro náhradní linku ze Smíchovské­ho nádraží směrem na metro I. P. Pavlova.

Zůstane most památkou?

Současné tři dvoukolejn­é ocelové příhradové oblouky železniční­ho mostu mostaři instaloval­i v roce 1901 namísto původní jednokolej­né konstrukce o pěti lichoběžní­kových polích z roku 1871. V době výměny se proti novému mostu zvedla vlna protestů veřejnosti. Po čase Pražané obloukový most přijali a zprvu neoblíbená konstrukce byla později prohlášena za kulturní památku.

O stažení památkové ochrany požádalo v souvislost­i s rekonstruk­cí mostu SŽDC. Podle šéfa pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu Ondřeje Šefců bude pravděpodo­bně nutné sejmutí památkové ochrany jak v případě výměny celé ocelové konstrukce, tak tehdy, pokud se bude most jen rekonstruo­vat.

 ??  ?? Nový most, starý vzhled Nová konstrukce železniční­ho mostu má být podle návrhu IPR moderní a nadčasová, zároveň má ale připomínat mostní oblouky z roku 1901. Všechny tři koleje budou ležet na původních pilířích a doplněných postranníc­h sloupech. 3x vizualizac­e: IPR
Nový most, starý vzhled Nová konstrukce železniční­ho mostu má být podle návrhu IPR moderní a nadčasová, zároveň má ale připomínat mostní oblouky z roku 1901. Všechny tři koleje budou ležet na původních pilířích a doplněných postranníc­h sloupech. 3x vizualizac­e: IPR
 ??  ?? Výtoňská kavárna V obloucích viaduktu na Výtoni vznikne podle představ IPR nádražní hala a místo pro obchody nebo kavárny. Nástupiště bude uprostřed kolejí.
Výtoňská kavárna V obloucích viaduktu na Výtoni vznikne podle představ IPR nádražní hala a místo pro obchody nebo kavárny. Nástupiště bude uprostřed kolejí.
 ??  ?? Promenáda nad Vltavou Lávka pro pěší má být dle návrhu IPR uprostřed kolejí. Na výtoňské straně plynule naváže na nástupiště.
Promenáda nad Vltavou Lávka pro pěší má být dle návrhu IPR uprostřed kolejí. Na výtoňské straně plynule naváže na nástupiště.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia