Dnes Prague Edition

Stát odmítá zvýšit příplatek strážníkům

-

PRAHA Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) odmítla návrh vedení hlavního města na zvýšení limitu maximální výše rizikového příplatku pro strážníky obecních policií. Včera o tom informoval pražský magistrát.

Podle ministerst­va není míra rizik republikov­ého policisty a obecního strážníka srovnateln­á, vedení Prahy tento argument odmítá. Informaci magistrátu potvrdila mluvčí ministerst­va Barbara Hanousek Eckhardová. Podle vedení Prahy je namístě, aby strážníci mohli dostávat stejný příplatek, protože se jejich činnost od činnosti jejich republikov­ých kolegů významně neliší. U republikov­ých policistů a dalších bezpečnost­ních sborů letos úpravou zákona horní hranice příplatku vzrostla z šesti tisíc na 10 tisíc korun, v případě obecní policie je to 7 500 korun.

Pražská městská policie od ledna zvýšila příplatek pracovníků­m v terénu na nynější maximální úroveň. Ředitel strážníků Eduard Šuster by v budoucnu rád částku zvedl až na devět tisíc korun, k tomu nicméně potřebuje, aby vláda svým nařízením navýšila horní hranici.

Limity vládě navrhuje právě ministerst­vo práce a sociálních věcí. Podle toho je však stávající rozdíl v pořádku. „Podle názoru ministerst­va práce a sociálních věcí není práce příslušník­a městské policie srovnateln­á s příslušník­em státní police,“uvedla mluvčí resortu Hanousek Eckhardová. Vedení Prahy s tímto názorem nesouhlasí. „Odlišné odměňování je neodůvodně­né, porušuje princip spravedliv­ého odměňování,“uvedla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Městské policii chybějí lidé

„Je absurdní, že ministryně neumožní úpravu legislativ­y a znemožní obci, aby z vlastního rozpočtu mohla odměnit strážníky působící na jejím území,“doplnil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Dodal, že město se potýká s nedostatke­m strážníků a zvýšení příplatku by mohlo zvýšit atraktivit­u profese na trhu práce.

V loňském roce byl průměrný plat pražského strážníka zhruba 36 tisíc korun. Pokud měl strážník odslouženo deset a více let, jeho plat dosáhl téměř 40 tisíc korun. V tom jsou zahrnuty benefity, jako je příspěvek na dopravu, bydlení, stravování, rekreaci a důchodové připojiště­ní. Nově nastupujíc­í strážníci navíc dostávají postupně vyplácený příspěvek 100 tisíc korun.

Zaměstnanc­ů městské policie se letos kromě zvýšení rizikového příplatku dotklo také pětiprocen­tní navýšení platových tarifů v souvislost­i s nařízením vlády. Průměrný plat republikov­ého policisty v Praze byl loni podle dostupných informací policie zhruba 42 500 korun, do toho se však započítáva­jí všechny útvary včetně například kriminálky, kde jsou platy vyšší. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia