Dnes Prague Edition

Pražští politici Huawei nevěří

Radní a starostové, kteří odpověděli v anketě, nepoužívaj­í telefony Huawei. Často záměrně

- Radní Prahy pro bydlení a transparen­tnost starosta Prahy 3 starosta Prahy 4 primátor Prahy starosta Prahy 6 starosta Prahy 8 starosta Prahy 9 starosta Prahy 12

PRAHA Redaktoři MF DNES se zeptali pražských radních a starostů městských částí, jakou značku mobilního telefonu používají a zda jde o služební, nebo soukromý přístroj. Další otázkou bylo, zda by při nákupu nového telefonu zvolili Huawei.

Tento výrobce je tajnými službami několika států považován za nástroj čínských tajných služeb. Firma údajně sbírala citlivá data uživatelů díky úmyslně zanechaným chybám v přístrojíc­h. Upozornil na to také Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/ STAN), náměstek primátora pro bezpečnost a životní prostředí, starosta Lysolají

Mám služební telefon Samsung od městské části. Nikdo z kolegů na úřadě v Lysolajích ani na magistrátu nemá telefon Huawei. Varování od NÚKIB je jasné, jedná se o bezpečnost­ní riziko státu. I z historický­ch zkušeností víme, že firma data odesílala do Číny. Ani v budoucnu bych si v žádném případě takový telefon nepořídil. Mám pouze soukromý telefon značky Xiaomi, žádný služební jsem si od magistrátu neobjednáv­al. Nyní bych se telefonu Huawei vyhnul, ale ani dříve jsem o něm při nákupu neuvažoval. Navíc nabídka je dnes dostatečně široká.

Jiří Ptáček (TOP 09/ STAN) Já používám svůj vlastní telefon typu iPhone. Bez ohledu na kauzu používám více než deset let telefony a počítače značky Apple. O nákupu telefonu Huawei jsem nikdy neuvažoval, jelikož preferuji odlišný operační systém. Mimo jiné i z důvodu bezpečnost­i.

Petr Štěpánek (Zelení) Používám pouze vlastní telefon Samsung. Magistrát cíleně nenakupova­l telefony od Huawei. V řádu jednotek kusů se tady ale mohou vyskytovat. Rozhodně se však nejedná o využití produktů Huawei v rámci kritické infrastruk­tury. Abych řekl pravdu, nevím, zda bych si tento typ pořídil. Kupoval jsem telefon, aby byl kompatibil­ní s hardwarem v mém autě. To je kritérium, podle kterého bych vybíral i příště. Používám služební telefon typu iPhone 6s. Jsem celoživotn­í uživatel výrobků Apple, takže otázka, zda bych si pořídil Huawei, je pro mě bezpředmět­ná. Mám dva telefony a oba jsou služební značky iPhone a BlackBerry. Telefon Huawei bych si nikdy nepořídil bez ohledu na aktuální kauzu. Za dva měsíce ve funkci jsem ještě neměl čas řešit telefon, takže používám svůj vlastní Nokia 5. Jsem s ním spokojený. Podezření na odposlech či šmírování dat by mne odradilo, ať jde o Huawei, nebo Apple. Používám svůj vlastní přístroj, a to starou tlačítkovo­u Nokii. Při nákupu nového telefonu bych si nechal poradit od odborníků. Nicméně jsem až paranoidně opatrný, tak bych se Huawei vyhnul minimálně do úplného vyjasnění kauzy.

 ??  ?? Zdeněk Hřib (Piráti),
Zdeněk Hřib (Piráti),
 ??  ?? Adam Zábranský (Piráti)
Adam Zábranský (Piráti)
 ??  ?? Ondřej Kolář (TOP 09)
Ondřej Kolář (TOP 09)
 ??  ?? Jan Adamec (Piráti)
Jan Adamec (Piráti)
 ??  ?? Ondřej Gros (ODS)
Ondřej Gros (ODS)
 ??  ?? Jan Jarolím (ODS/ Svobodní)
Jan Jarolím (ODS/ Svobodní)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Renata Chmelová (nezávislá, Koalice VLASTA) starostka Prahy 10
Renata Chmelová (nezávislá, Koalice VLASTA) starostka Prahy 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia