Dnes Prague Edition

„Trefíš všechno, co chceš!“Siniaková si věří na hvězdu

- David Mrzena tenisový reportér MF DNES

Ovíkendu uplynou čtyři měsíce od chvíle, co se stala hrdinkou domácího finále Fed Cupu. Tehdy náramně zvládla zaskočit v roli týmové jedničky a českému výběru výrazně pomohla k šesté trofeji za posledních osmi let. „Vzpomínám na finále ráda, jako by to bylo včera. Ale každý zápas je úplně nový začátek,“říká Kateřina Siniaková, pro víkendové střetnutí s Rumunskem česká dvojka za Karolínou Plíškovou.

Základní čára v Ostravar Aréně je pro dvaadvacet­iletou slečnu dobře známé místo. Tady před dvěma lety debutovala. V 1. kole za rozhodnuté­ho stavu naskočila do čtyřhry po boku Lucie Šafářové proti Španělsku. „To byl skvělý týden,“vzpomíná.

Od té doby si Siniaková reprezenta­ční srazy oblíbila. A to i přesto, že platily spíš za ukázkový příklad známého rčení: Hoďte ji do vody, ať plave.

Pár měsíců po zmiňované premiéře v roce 2017 Siniaková odcestoval­a v roli jedničky na Floridu. Tehdy český tým do finále nedotlačil­a. Odplatu ale nachystala na loňský ročník, když proti americkým tenistkám zajistila dva body a poprvé v kariéře nad hlavu zvedla fedcupovou trofej.

Ve výběru kapitána Petra Pály tak vyrostla ve spolehlivo­u náhradnici superhvězd Plíškové a Kvitové. „Jsem ráda, čím jsem si ve Fed Cupu prošla,“hodnotí. „Náš sport je krásný v tom, že každý den můžete hrát úplně jinak. Tenisově se ale snažím neustále zlepšovat, proto se na herní stránku zpět příliš neohlížím.“

Získanou důvěru potvrzuje Pálova nominace. Po zahajovací­m duelu Plíškové s Buzarnescu­ovou právě Siniaková vyzve rumunskou jedničku a grandslamo­vou šampionku Halepovou. „Hrály spolu dvakrát a bilanci mají vyrovnanou. Vždy to navíc byla třísetová bitva. Je to jeden z důvodů, proč jsem vsadil právě na Katku,“vysvětlil Pála, v jehož výběru figuruje také Markéta Vondroušov­é a deblistka Barbora Krejčíková.

Na včerejším odpoledním tréninku Siniaková zůstala jako poslední. Nejdříve pilovala tvrdá podání proti Plíškové, tu následně nahradila Vondroušov­á. Na závěr si vyzkoušela i zkrácené údery těsně za síť. „Trefíš všechno, co chceš,“chválil kučeravou blondýnku Pála.

„Čekám dlouhý, těžký zápas, ve kterém můžu zvítězit. Mám na ni,“prohodila Siniaková před střetnutím s někdejší světovou jedničkou.

Zároveň Češka s ruskými kořeny doufá ve výsledkový zlom v zatím špatně rozjeté sezoně. Ze šesti odehraných duelů vyhrála pouze dva – oba v kvalifikac­i na turnaji v Sydney. Podobné rozpoložen­í by s leckým otřáslo. „V hlavě to samozřejmě mám. Ale věřím, že právě týmová soutěž může být rozhodujíc­ím bodem,“doufá Siniaková. „Člověk totiž nehraje pouze za sebe.“

O víkendu české tenistky požene vyprodaná Ostravar Aréna, jejíž kapacita pro tenisové duely čítá šest a půl tisíce míst. „Je skvělé, že jsem si burácející halu vyzkoušela právě při finále v Praze,“přidala Siniaková. Tam jí tehdy vstoje aplaudoval zhruba dvojnásobe­k příznivců.

A vůči těm všem cítí Siniaková obrovskou zodpovědno­st. Proto reprezenta­ční klání vnímá zcela odlišně než vandrování po turnajích. „Celý rok se zlepšujete jako jednotlive­c. Po boku Češek je to ale něco úplně jiného, konečně nejsme rivalky. Je skvělé, že se tolik hráček sejde a najde společný cíl.“

Ten víkendový v českém týmu zní jasně: přetlačit silné Rumunky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia