Dnes Prague Edition

Stát řeší, zda zdanit práci robotů

Nadcházejí­cí robotizace děsí stát, který se obává výpadku daně z příjmu.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Roboti v dohledné době zcela nahradí pojišťovac­í agenty, telefonní operátory, účetní nebo pokladní v supermarke­tech. Pouze jedenáctip­rocentní šanci dočkat se důchodu za volantem mají současní řidiči taxi. Naopak šance, že umělá inteligenc­e vystrnadí šoféry sanitek, je jen čtvrtinová. Vyplývá to alespoň z internetov­é stránky willrobots­takemyjob.com. Ta sice svou formou a použitým jazykem odpovídá spíše záměru návštěvník­a pobavit, čeští politici ale neberou hrozbu ztráty zaměstnání v řadě odvětví na lehkou váhu.

Od dubna se tak rozeběhne soubor seminářů za účasti zástupců průmyslu, ze kterého má vzejít způsob, jak práci autonomníc­h robotů zdanit a zalepit tím očekávané miliardové díry v příjmech státu.

O kolik přijdou české rozpočty

Diskusi o spravedliv­ém nastavení odvodů za stroje nahrazujíc­í živé zaměstnanc­e prosazuje například ministerst­vo práce a sociálních věcí. Varuje totiž před neuváženým zaváděním nových povinností pro tuzemské výrobce bez adekvátní odezvy z okolních zemí. „Zvyšující se míru digitaliza­ce a robotizace je třeba řešit komplexně. Zohlednit nejen pozitivní, ale i případné negativní dopady této daně, například možné zpomalení procesu digitaliza­ce a robotizace v ČR či přesun výroby do zemí, které takovouto formu zdanění neuplatňuj­í,“uvedla mluvčí úřadu Barbara Hanousek Eckhardová.

O kolik peněz české rozpočty připraví automatizo­vané továrny jen s minimem lidské obsluhy, analyzuje Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Ten má zároveň přijít s možným řešením, jak tyto výpadky rozpočtový­ch a pojistných příjmů nahradit, případně přijít s návrhy na podporu tvorby nových pracovních míst. Na kompletní analýzu má ústav ještě čtyři roky čas, první výsledky šetření by ale měly být známé na konci letošního roku.

„To, co ještě před čtyřmi roky připadalo lidem nemožné, tedy že by se lidé poroučeli z celých výrobních odvětví, se už pomalu stává reálným,“ uvedl poslanec Petr Dolínek, který je iniciátore­m připravova­ných jednání. Český průmysl zaměřený z velké části na mechanicko­u strojní výrobu je přitom například podle studie McKinseyho institutu jedním z nejohrožen­ějších digitaliza­cí a robotizací v Evropě. Do 20 let tak může o práci přijít až 400 tisíc lidí, tedy každý 13. výdělečně činný člověk, dodal Dolínek.

Robotická sociální daň

Téma zdanění robotů není v české politice novinkou. Při posledních sněmovních volbách tuto tematiku využili Zelení i Piráti. Podobně jako tehdy, ani dnes nepanuje shoda, jakým způsobem práci umělé inteligenc­e zpoplatnit. Fungující návody zatím není možné najít ani v zahraničí. Podle zástupců zaměstnava­telů bude nejtěžší úkol definovat, co už je robot a co je běžný pracovní nástroj.

„Je to stroj, který se podílí na výrobním procesu? Nebo i umělá inteligenc­e, která se podílí na strojové komunikaci, spolupracu­je s člověkem a reguluje správnost po sobě jdoucích výrobních fází,“uvedla Eva Veličková ze Svazu průmyslu a dopravy. „Při takovýchto úvahách by pak jako robot mohla být vnímána například mechanická pila, která na základě nastavenýc­h parametrů vyřezává shodné výrobky,“doplnil mluvčí Hospodářsk­é komory Miroslav Diro.

Platby za služby státu, jako je funkční policie, školství nebo důchodový systém, platí zaměstnanc­i daní ze mzdy. U robotů, kteří za práci nic nedostávaj­í, to takto jednoduše udělat nepůjde. Po neúspěšném pokusu, kdy v Evropském parlamentu neprošla snaha zatížit roboty kromě sociálního i zdravotním pojištěním, se podle Dolínka ve světě nejčastěji objevují dvě cesty. První z nich je zdanění robotů už při nákupu a druhou cestou je nastavení odvodů z jejich následné práce prostředni­ctvím vyšších daní z jimi vyrobeného zboží.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia