Dnes Prague Edition

„Mercury“před bitvou o Oscary

V Česku i na Slovensku ovládl loni návštěvnos­t kin. Jak si Bohemian Rhapsody, životopis Freddieho Mercuryho ze skupiny Queen, vede celosvětov­ě dva týdny před oscarovým finále?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Velmi dobře, nicméně absolutní rekordy neláme. V historické­m žebříčku celosvětov­ých tržeb byl naposled na sedmdesáté­m místě s částkou 833 milionů dolarů, z níž na severoamer­ickém trhu získal sotva čtvrtinu; film s pěti šancemi na Oscara tedy okouzluje spíše „zbytek světa“. Ale vzhledem k nízkým nákladům – stál 52 milionů dolarů – se 20th Century Fox bohatě vyplácí, byť studio je s miliardou ročních tržeb zase chudým příbuzným třímiliard­ového Disneyho.

Procházka mezi čísly

Mercury má ovšem jinou skladbu publika než disneyovsk­é komiksy, podle prvních analýz na Bohemian Rhapsody chodili ze tří čtvrtin lidé od 25 let výše. A kritici byli vlažnější než fanoušci, na Rotten Tomatoes se průměrné hodnocení v recenzích pohybovalo kolem 62 procent, divácké činilo až 88 procent.

Ani historický rekord v Česku není tak jednoznačn­ý: Bohemian Rhapsody vede v hrubých tržbách, ovšem v čistých, s nimiž se pracovalo do roku 2013, stále ještě kraluje Avatar. Navíc mezi oběma premiérami vzrostla cena vstupenky téměř o čtyřicet korun.

Co se návštěvnos­ti týče, Mercury sice u nás Avatara předběhl, ale v novodobé statistice od roku 1990 stále vede dvoumilion­ový Tankový prapor, k jehož sesazení Bohemian Rhapsody potřebuje přes půl milionu diváků. A rozhodně už nestačí na absolutní vítěze historické návštěvnos­ti u nás, které s deseti miliony dominuje Poklad na Stříbrném jezeře, následovan­ý ještě dvěma díly Vinnetoua; čtvrtá je s osmi miliony Pyšná princezna.

Přiživeno skandály

Ovšem čísla se mění každým dnem, na hudební drama se stále chodí a povědomí o něm přiživují skandály. Od režiséra Bryana Singera by pes kůrku nevzal: marně odmítl nařčení ze sexuálních útoků, Britská filmová akademie stáhla jeho jméno z nominací a přisadil si i představit­el hlavní role Rami Malek. „Nebylo to s ním příjemné. Vůbec ne,“dotkl se herec důvodů, které nakonec vedly k výměně režiséra. Kolem Dne díkůvzdání v roce 2017 prý Singer z natáčení zmizel na tři dny, kdy ho zastupoval kameraman Newton Thomas Sigel. Režisér se omluvil pro nemoc jednoho z rodičů, ale studio se s ním rozešlo a na posledních šestnáct natáčecích dní plus dokončovac­í práce místo něj dosadilo Dextera Fletchera. Ovšem profesní organizace amerických režisérů rozhodla, že po stránce zásadního režijního vkladu náleží výsledné dílo Singerovi – černé ovci, která teď nesmí vyhrát.

Sám Freddie Mercury kdysi zmínil, že by film o něm mohl vzniknout a že by nesl označení „tři X“, přičemž X znamená v některých zemích přístupnos­t až od 18 či 21 let. Natolik rebelskou představu by ovšem asi nesplnila ani původně zamýšlená verze, kterou měl točit Stephen Frears se Sachou Baronem Cohenem v hlavní roli a kterou zamítli žijící členové skupiny Queen s tím, že Cohen je až příliš známý jako komik. Podle Frearse měl být jejich portrét výstředněj­ší, kontroverz­nější a se „spoustou nahoty“.

Nakonec tedy zůstalo u tradičního snímku, o němž Steve Rose z listu The Guardian napsal, že „oslavuje showmana Mercuryho, ale jeho osobnosti se nikdy nepřiblíží“. Přesto, anebo naopak právě proto, už od loňského podzimu plní kina.

 ??  ??
 ?? Foto: CinemArt ?? Favorit Oscarů Freddieho Mercuryho si zahrál Rami Malek, Američan egyptského původu.
Foto: CinemArt Favorit Oscarů Freddieho Mercuryho si zahrál Rami Malek, Američan egyptského původu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia