Dnes Prague Edition

Nezdolná Sáblíková Rychlobrus­lařka má 19. titul

Desátý světový titul Martiny Sáblíkové na trati 5000 m. Proč je na ní nejlepší?

- Reportér MF DNES v Německu

Triumf V čase 6:44,85 zvítězila rychlobrus­lařka Martina Sablíková na pětikilome­trové trati na světovém šampionátu v německém Inzellu. O 1,28 sekundy porazila olympijsko­u vítězku Esmee Visserovou z Nizozemska. Na pětce byla zlatá podesáté a zároveň se stala devatenáct­inásobnou mistryní světa.

Tomáš Macek

VCollalbu 2007, kde senzačně dosáhla na první titul mistryně Evropy, zaskočila teenagerka Martina Sáblíková reportéry sdělením: „Občas si při pětce zpívám trenérovy sprosté písničky. Když je od něj čtvrt hodiny před startem slyším, nic jiného mi ani nezbývá. Ta písnička se vám usadí v hlavě.“

V sobotu na mistrovstv­í světa v Inzellu pro změnu před kláním na 5000 metrů přiznala: „Někdy se za jízdy zaposlouch­ám i do melodie, kterou při závodě v hale hrají, a ta pětka mi líp utíká.“

Poté, co se v poslední rozjížďce pustila na dálku do souboje s famózním časem 6:46,14 Nizozemky Esmee Visserové, pustili němečtí organizáto­ři do reprodukto­rů hity skupiny ABBA z muzikálu Mamma mia. Ale tentokrát si nepobrukov­ala. Bojovala na krev do posledního metru. Každičký detail rozhodoval. „Radši jsem se soustředil­a, abych dobře rozdýcháva­la celé tělo.“Proťala cíl ve druhém čase historie 6:44,85, porazila Visserovou a podesáté v řadě usedla na trůn světové šampionky na trati 5000 metrů. Nejdelší ženský závod zůstává největším klenotem v koruně triumfů české třicátnice. Jenže proč právě on? „Na pětku musíte léta postupně rozpracová­vat tělo, což jsem s Martinou odmalička dělal. Jak? To je mé tajemství,“říká kouč Petr Novák. „Chystal jsem ji systematic­ky na úspěchy na pětce, naopak pětistovka nám byla ukradená. Že pak vyhrávala i čtyřboj, do nějž patří také pětistovka, byl trochu zázrak.“

Mnohé hvězdy v čele s Ireen Wüstovou se v minulosti při snaze o průlom na pětce zahltily. „Nedovedly svá těla rozbudovat,“soudí Novák.

Sáblíková má pro pětku ideální somatotyp, ovšem i ona vykládá, jak může ukrutně bolet: „Nejvíc bývá cítit stehno na levé noze. Dvanáct kol v podřepu je strašně dlouhých a poslední metry je bolest v zatáčkách tak silná, že si jen říkáte: Hlavně nepadni! Pětka je o srdci, o rozumu a ke konci často jen o vůli.“

Vyždímat ze sebe vše. To umí.

Na pokraji bezvědomí

Když ve vysokohors­ké hale v Salt Lake City v roce 2007 překonala světový rekord na 5000 metrů, za cílem se zhroutila, plazila se po zemi. „Ještě nikdy mi nebylo hůř. Ani zamávat lidem nedokážu,“říkala.

A co potom její olympijský triumf ve Vancouveru 2010, po bitvě s Němkou Beckertovo­u? Poslední kolo tehdy podle svých slov objela na hraně bezvědomí, a přece zvítězila. Novák před ní smekl, ale ona jen hlesla: „Jsem mrtvá.“Musel jí rozvázat tkaničky, sundat brusle. Sesula se na lavičku a udělalo se jí špatně. „Neskutečně jsem si tehdy hrábla,“vzpomíná ještě dnes. Rovněž v sobotu bylo nezbytné, aby vydolovala ze svého těla veškeré zbytky sil.

Pokud zůstávala v letech 2007 až 2017 zdravá, většinou na pětce platilo: Sáblíková je neporazite­lná. Až loni, v sezoně mnohých zranění, ji na hrách v Koreji sesadila 22letá Visserová. V ní dorostla Češce protivnice schopná udolat ji na trati 5000 metrů i ve dnech, kdy Sáblíkovou nic nebolí.

V Inzellu nasadila Visserová ve čtvrtém páru laťku nesmírně vysoko. „Na ten její čas nemám,“pomyslela si v první chvíli Sáblíková. Ve skutečnost­i se však právě na takový výkon s koučem chystali. „Můžeš zajet ještě rychleji,“ujistil ji Novák.

Volba správné strategie je klíčová. „Začátek nesmíte přepálit, abyste přežili, ale zároveň musíte pětku dostatečně rychle rozjet,“podotkla Sáblíková. Dříve jí kouč měřil po trénincích laktáty a podle výsledků určovali, jakého tempa bude při závodě schopná. „Později už jsme to dokázali poznat i podle Martininy tepové frekvence.“

Proto Novák stanovil strategii: velmi rychlý rozběh na úvodních 200 metrů a pak držet jednotlivá kola po celý závod za 32,0. Výsledným součtem by měl být čas 6:44.

Šlo o brutální plán. „Připadal mi až neuskutečn­itelný,“doznala Sáblíková. Ale přijala jej. V duchu hesla „Jsem bojovnice“přistoupil­a na vabank hru o zlato. Buď to dokážu, nebo někde na trati vykapu.

Kameny místo nohou

„Soustředit se, udržet čistou hlavu i disciplínu a jet pořád technicky dokonale je při pětce vážně kumšt,“tvrdí Novák. Jakmile by Sáblíková začala narovnávat záda, nebo mávat rukama, bylo by zle.

Nic takového se však nedělo. V ledovém thrilleru se vedení přelévalo. „Skutečně se mi dařilo držet rytmus a časy kol u 32 vteřin,“řekla. Na metě 3400 metrů hala ohromeně vydechla. Měla s Visserovou na setinu stejný mezičas.

Čtyři kola před cílem začal Novák při průjezdech Sáblíkové tleskat. Šlo o dohodnutý signál: „Vedeš.“Ale věděla to i bez něj, po očku zvládala sledovat videostěnu.

Do posledního kola si vezla 0,49 sekundy k dobru. Jen se koncentruj, abys technicky ustála i poslední zatáčku, připomínal­a si v mysli poslední nástrahu.

Brzy poté začaly bujaré oslavy titulu. Nehroutila se jako ve Vancouveru, předvedla roznožku na stupních vítězů. Únava, přebitá dočasnou euforií, se dostavila až posléze v podobě silných křečí. „Místo nohou mám teď dva kameny.“

Visserová oplakala své stříbrné zklamání, načež odhodlaně pronesla: „Aspoň zůstanu díky tomu hladová na příští sezonu.“

Za rok se opět stane vyzyvatelk­ou české vládkyně při další vrcholné bitvě o trůn na bolavé trati, vysávající z těl síly fyzické i psychické.

 ?? Foto: Sport Invest ??
Foto: Sport Invest

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia