Dnes Prague Edition

Ministři v ohrožení

Změny ve vládě asi budou, ale zatím se čeká na březnový sjezd sociální demokracie.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Bylo pár dní před Vánocemi, z dálnice D1 co chvíli přicházely zprávy o dopravních zácpách a ministr dopravy Dan Ťok byl na pranýři. Premiér Andrej Babiš měl pocit, že by měl být dravější. Podobně smýšlel o ministru školství Robertu Plagovi. Když byl v jednom z rozhovorů dotázán, jak pevnou pozici mají ministři, nevyloučil možnou rekonstruk­ci vlády.

„Mezitím se ale situace zklidnila, a když pak ten rozhovor odvysílali na Nový rok, šéf už řešil jiné věci. Výměna ministrů v tu chvíli pro něho nebylo téma. Ale televize to odvysílala, takže najednou chtěli všichni vědět, kdo půjde z vlády, a trvá to prakticky dodnes,“líčí jeden z Babišových blízkých z hnutí ANO, jak se z pouhé premiérovy úvahy stalo velké téma.

Ne snad, že by Babiš o výměně některých ministrů neuvažoval. Ale nejdřív by se musely splnit dvě podmínky: najít kvalitní náhradu a prokonzult­ovat vše s koaličními partnery z ČSSD, protože Babiš by nerad případnou rekonstruk­ci vlády zaměřil jen na ministry nominované hnutím ANO. Jenže sociální demokraté se o možné výměně ministrů nehodlají bavit před svým sjezdem, který se koná začátkem března.

Náhrady nejsou

„Samozřejmě, šéf by si u některých ministrů představov­al mnohem větší tah na branku. On si to nakonec stejně rozhodne sám, ale říkáme mu, že pokud nemáme adekvátní náhradu, nikdo se odvolávat nemá. A aspoň já tedy o žádné náhradě nevím,“říká vlivný člen hnutí.

Server Neovlivní nedávno zmiňoval dvě možná jména jako náhradu za ministra Ťoka: někdejšího manažera Skansky či náměstka generálníh­o ředitele Českých drah Milana Matzneuera a ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře. „Těch jmen bude víc, šéf hledá, ale vybráno podle mě nemá,“myslí si zdroj MF DNES. Premiér spekulace kolem ministrů nekomentuj­e.

Vedle Ťoka, kterého by Babiš chtěl kvůli jeho špatnému mediálnímu obrazu nahradit asi nejvíc, k nim patří zmíněný Plaga a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Všem třem Babiš shodně vytýká, že svou práci neumějí dostatečně prodat. Novákové také nepomáhá, že ji na ministerst­vu často zastiňuje její náměstkyně Alexandra Rudyšarová. Plaga s Babišem zcela nesdílí pohled na to, že by prioritou ministerst­va školství měl být sport. Do toho si to ministr zkomplikov­al schůzkou s ředitelem BIS Michalem Koudelkou, kvůli které se na něho snesla kritika Hradu i komunistů.

Babiš by na rozdíl od Ťoka za Plagu měl náhradu – bývalého brněnského primátora Petra Vokřála, který už připustil, že by v případě ministersk­é nabídky zvážil stěhování do Prahy. Do Babišových úvah od odvolání Plagy však značně zasáhla odborná veřejnost, která se za ministra postavila.

A roli hraje také zvyšující se komunistic­ký tlak na odvolání jiného člena vlády: ministra zahraničí za ČSSD Tomáše Petříčka.

Podle jednoho z kuloárních scénářů by si totiž ČSSD mohla s ANO ministerst­va školství a zahraničí prohodit. Tato rošáda by se však určitě neudála dříve než po sjezdu sociálních demokratů. Právě na něm totiž Petříček hodlá kandidovat na místopředs­edu strany. A jeho výsledek bude klíčový. „Pokud bude zvolen místopředs­edou, tak ho Honza Hamáček určitě podrží. Pokud by ale nezískal dost hlasů, tak by mu to hodně ztížilo život a nejspíš by ve vládě brzy skončil,“tvrdí jeden z vlivných členů ČSSD. Také předseda sociálních demokratů Hamáček nechtěl Petříčkovu pozici komentovat.

Petříček si přitom paradoxně minulý týden připsal v domácí diplomacii zatím svůj asi největší úspěch. Prosadil, že česká vláda i prezident Miloš Zeman společně uznali předsedu venezuelsk­ého parlamentu Juana Guaidóa prozatímní­m prezidente­m Venezuely. Komunisté se přitom spoléhali, že prezident Zeman podpoří Guaidóova rivala Nicolase Madura.

Petříčkův osud je ve hvězdách, ale o ministru kultury Antonínu Staňkovi mluví celkem jasně: má v následujíc­ích týdnech poslední šanci Hamáčka přesvědčit. Staňkovi se nedaří hledat témata a nepomohlo mu ani to, že zatím nejvíc dal o sobě vědět svou účastí na křtu knížky komunistic­kého poslance Miroslava Grebeníčka.

Pokud bude ministr zahraničí Petříček zvolen místopředs­edou strany, tak ho Honza Hamáček určitě podrží. Pokud by ale nezískal dost hlasů, tak by mu to hodně ztížilo život a nejspíš by ve vládě brzy skončil.

 ??  ?? Robert Plaga (ANO), ginistn školství
Robert Plaga (ANO), ginistn školství
 ??  ?? Marta Nováková (nestn. za ANO), ginistnyně ínůgyslu a obchodu
Marta Nováková (nestn. za ANO), ginistnyně ínůgyslu a obchodu
 ??  ?? DaE Ťok (nestn. za ANO), ginistn doínavy
DaE Ťok (nestn. za ANO), ginistn doínavy
 ??  ?? AEtoEíE StaEěk (ČSSD), ginistn kultuny
AEtoEíE StaEěk (ČSSD), ginistn kultuny
 ??  ?? Tomáš Petříček (ČSSD), ginistn zahnaničí
Tomáš Petříček (ČSSD), ginistn zahnaničí
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia