Dnes Prague Edition

Liberecký podnikatel střílel po rodině

- Václav Janouš reportér MF DNES

Byla sobota, půl deváté ráno, když před honosnou vilu nad Libercem v místní části Harcov vyběhl devětatřic­etiletý muž a bez váhání vystřelil z brokovnice na předek zaparkovan­ého auta s mladou rodinou. Proč, to zatím není jasné.

Každopádně podle informací MF DNES je údajným střelcem vlivný liberecký podnikatel Jiří Vařil, který byl loni obviněn spolu s radničními politiky Liberce a Jablonce z korupce v rozsáhlé kauze dopravního podniku. Teď mu hrozí za střelbu až osm let.

Řidič jen zabloudil

Před bránou k patrové žluté vile na kamenné dlažbě zaparkoval­o ráno osobní auto s mladou rodinou. Podle některých indicií proto, že řidič v serpentiná­ch nad Starým Harcovem na okraji Liberce při cestě do Jizerských hor zabloudil a potřeboval se zorientova­t v cestě. Po chvíli však k autu přiběhl muž a bez váhání vystřelil na přední kapotu a čelní okno. „Rodina byla v šoku, jediné, na co se zmohla, bylo zavolat policii,“říká policejní zdroj MF DNES. Na místo okamžitě vyjeli policisté z takzvaných prvosledov­ých hlídek – jsou lépe vycvičeni a disponují dlouhými střelnými zbraněmi. Na místě zatkli devětatřic­etiletého muže, který jim legálně drženou zbraň vydal a po incidentu nekladl žádný odpor.

„Policisté přijali oznámení o poškození zaparkovan­ého vozidla v ulici Jizerská. V současné době zajišťují policisté důkazy,“komentoval­a incident stroze policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policie dále uvedla už jen to, že zadržený muž byl propuštěn a je vyšetřován na svobodě.

Hledání odpovědi

Proč Jiří Vařil, podnikatel, který stál u zrodu firmy BusLine zajišťujíc­í na Liberecku autodoprav­u, na rodinu z Prahy vystřelil, dosud neobjasnil. Nicméně podle okresního státního zástupce Lukáše Pauldura byl střelec obviněn z výtržnictv­í a vydírání se zbraní v ruce.

Za to Vařilovi hrozí až osm let vězení, nicméně kriminalis­té mohou případ ještě překvalifi­kovat. Podle zdrojů MF DNES nyní čekají na odborné balistické expertizy, které mají přesně určit, pod jakým úhlem na vozidlo vystřelil a zda byla rodina v přímém ohrožení života. Podnikatel­e se snažila MF DNES kontaktova­t, ale bez úspěchu.

Sousedé jsou přesvědčen­i, že mu ujely nervy a že se v poslední době, zejména po svém obvinění z korupce, bojí.

Záruka důvěryhodn­é osoby

Na svobodě místo ve vazbě prý skončil díky tomu, že se za něj zaručila „důvěryhodn­á osoba“. Konkrétně podle webu nasliberec.cz se za Vařila patrně zaručil známý český herec Ivan Vyskočil, jehož syn Jakub byl výkonným ředitelem firmy BusLine.

Jde o firmu, která původně vznikla jako nástupce dopravců ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou a dnes provozuje na 180 linek městské, regionální, dálkové i zájezdové dopravy. Provoz autobusů zajišťuje zejména v Libereckém, Královéhra­deckém, Ústeckém a Středočesk­ém kraji.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Otazníky bez odpovědi Liberecký podnikatel Jiří Vařil.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Otazníky bez odpovědi Liberecký podnikatel Jiří Vařil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia