Dnes Prague Edition

Předpověď: mrazy přejdou za týden

-

PRAHA Z následujíc­ích čtyř týdnů bude právě tento nejchladně­jší, teploty přes den se ale udrží nad nulou. Celé období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který na svém webu zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav.

„Relativně nejchladně­jší bude první týden, kdy minimální noční teploty budou klesat většinou na plus jeden až minus čtyři stupně Celsia a maximální denní budou stoupat na jeden až šest stupňů Celsia,“uvedli meteorolog­ové.

Jako relativně nejteplejš­í vychází podle meteorolog­ů poslední týden období s týdenním průměrem nejnižších teplot kolem nuly a nejvyšších denních teplot kolem šesti stupňů Celsia. Průměrný úhrn srážek pro následujíc­í čtyři týdny je 36 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo a nasněžilo v roce 2011, kdy meteorolog­ové naměřili čtyři litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1970 s úhrnem 88 milimetrů, tedy 88 litrů na metr.

Varování platí až do úterý

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 11. února do 10. března je 0,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1998, kdy průměr činil 5,8 stupně. Zatím nejnižší průměr minus 6,4 stupně meteorolog­ové zaznamenal­i v roce 1956.

Meteorolog­ové zároveň rozšířili svou sobotní výstrahu před silným větrem. V Krušných horách a na severu Čech bude slábnout až v úterý dopoledne, pro Moravu varování platí do úterního rána. (ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Váhavá zima Období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné
Foto: Dan Materna, MAFRA Váhavá zima Období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia