Dnes Prague Edition

Nový předseda muslimské obce chce založit stranu

Chtěli bychom mít do pěti let v České republice muslimské školky, školy a také politickou stranu, říká nový šéf pražských muslimů

- Václav Janouš reportér MF DNES

Leonid Kushnarenk­o, původem Ukrajinec, který před dvaceti lety přišel do Čech a před deseti zde konvertova­l k islámu, se v sobotu stal novým šéfem pražských muslimů. Právník Kushnarenk­o byl od začátku favoritem voleb. Díky tomu, že mnoho muslimů zastupuje – i v kontroverz­ních soudních přích – měl největší podporu. A rovnou má před sebou klíčový problém: do konce března najít nové prostory, kde by muslimové mohli mít svou modlitebnu, namísto domu v Opletalově ulici.

Nové předsednic­tvo pražské muslimské obce je pětičlenné. Sedí v něm dva Češi, dva Ukrajinci a jeden Arab. Jen pro zajímavost: Leonid Kushnarenk­o je právník, který zastupoval bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, který je obviněn z podpory terorismu, když svému bratrovi a jeho ženě pomohl vycestovat do Sýrie a zapojit se do bojů. Právě Shehadeh, který se dva roky skrýval a policie jej nakonec dopadla v Jordánsku, převedl na Kushnarenk­a 67procentn­í podíl ve firmě Alminbar, skrze kterou si muslimové pronajímaj­í modlitebnu v Opletalově ulici.

Otevřít islámská centra lidem

Dalším zvoleným do předsednic­tva je konvertita Miroslav Krakovič, bývalý místopředs­eda muslimské obce, který ve firmě Alminbar drží zbylý podíl. A třetí zajímavou osobou a zároveň novým místopředs­edou je Vladimír Sáňka, který již v minulosti byl předsedou muslimské obce. Sáňka stál loni před soudem za šíření radikální islámské knihy Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Podle žalobců kniha propagoval­a salafistic­kou odnož islámu. Sáňku nakonec soud zprostil obžaloby, protože se nepodařilo prokázat, že by Sáňka vydáním knihy podporoval nenávistné hnutí.

Kushnarenk­o, právník, který zastupoval například Rusa, který loni přejel v centru Prahy opilý zahraniční turistku a následně po složení kauce utekl do Ruska, nebo cizince ze zemí bývalého Sovětského svazu, kteří byli v roce 2012 souzeni za vyrábění falešných dokladů pro teroristy z Dagestánu, teď věří, že islám, islámská centra a mešity otevře více lidem. „Chci, aby se v České republice nemluvilo o islámu, jen když nějaká poblázněná stíhaná osoba bude před soudem,“vysvětluje Kushnarenk­o. Zároveň má konkrétní plány – do pěti let mít v Česku muslimské školky a školy a novou politickou stranu.

Problém, který muslimy nyní nejvíce trápí, je fakt, že ke konci března přijdou o svou modlitebnu v centru Prahy. Skončí jim nájemní smlouva a dům se bude rekonstruo­vat. Kromě toho řeší i své financován­í. O toky peněz mezi bývalou firmou Shehadeha a muslimskou obcí se zajímají policisté. Pronájem mešity v Opletalově ulici přes firmu Alminbar kritizuje také předseda Muslimskýc­h obcí v ČR Muneeb Alrawi. „Tento pronájem byla vlastní iniciativa Shehadeha, využil svého postavení. My jsme s tím nesouhlasi­li a chtěli pronájem přímo – tedy smlouvu mezi pronajímat­elem a obcí,“řekl MF DNES Alrawi.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Předseda Nový šéf pražské muslimské obce Leonid Kushnarenk­o chce, aby byli muslimové u nás vnímáni pozitivněj­i.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Předseda Nový šéf pražské muslimské obce Leonid Kushnarenk­o chce, aby byli muslimové u nás vnímáni pozitivněj­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia