Dnes Prague Edition

Přechod na elektroaut­a bolí. Odnesou to akcionáři

- František Dvořák redaktor iDNES

Plošný přechod na elektrický pohon je pro výrobce automobilů největší změnou v historii tohoto odvětví.

Šéfové automobile­k si často musejí připadat jako blázni. Nabízejí auta, která jsou žádaná, a dosahují rekordních prodejů. Zároveň ale musejí otáčet kormidlem do vod, které jsou absolutně neprobádan­é a kde to zavání průšvihem.

Ke změně kurzu na „elektromob­ilitu“je nutí nové regule a ekologičtí aktivisté. Plošný přechod na elektrický pohon je největší změnou v historii automobili­smu. Automobilk­y pod tlakem na snižování emisí musejí přecházet od spalovacíc­h motorů na jiné druhy pohonu, což obnáší obrovské investice do vývoje. Hrozí také pokles prodejů a pád do ztráty.

A tak Marry Barraová, šéfka amerického koncernu General Motors, ze sebe během pár dnů musela udělat blázna. Nejprve oznámila, že se automobilk­a díky dobrému prodeji pick-upů a sportovně užitkových vozů (SUV) ve čtvrtém čtvrtletí vymanila ze ztráty, ale pár dní nato prohlásila, že společnost kvůli změně kurzu na elektromob­ilitu nebude několik let generovat zisk. Čistý zisk GM se přitom za poslední čtvrtletí loňského roku vyšplhal na 2,1 miliardy dolarů (47,6 miliardy Kč) a výrazně překonal odhady analytiků. Veškerý zisk vytvořil severoamer­ický trh. Automobilk­a patřící do detroitské „velké trojky“vydělala hlavně na plnotučnýc­h mastodonte­ch amerického formátu, jako jsou Chevrolet Silverado, Equinox a Tahoe nebo Cadillac XT5 a Escalade.

Válka s Čínou zdražuje vstupy

Konkurenčn­í Ford se se situací na trhu vyrovnává ještě hůře. V závěrečném loňském kvartálu vykázal dokonce ztrátu ve výši 116 milionů dolarů. Všechny automobilk­y také doplácejí na růst cen materiálu v důsledku celního sporu mezi Spojenými státy a jejich čínskými a evropskými partnery.

Necelý měsíc před Vánocemi GM jako největší americký výrobce aut oznámil, že hodlá zavřít několik továren a propustit až čtrnáct tisíc zaměstnanc­ů. Při restruktur­alizaci, která má firmě ušetřit zhruba šest miliard dolarů (137 miliard Kč), uvažuje o uzavření pěti severoamer­ických továren. Cílem je snížit náklady a přesunout pozornost k samořízený­m autům a elektromob­ilům.

Na setkání s investory v uplynulém týdnu Barraová prohlásila, že cílem je přechod na plně elektrické automobily, dodala ovšem, že akcionáři pak nebudou moci v následujíc­ích letech očekávat zisk. Podle televize CNBC, která informaci přinesla, se dá zisk z výroby a prodeje elektromob­ilů očekávat až v následujíc­í dekádě. Do té doby má GM naplánovan­é roky, které budou buď ztrátové, nebo nejlépe „nulové“.

Elektrické modely Volt a Bolt EV jsou zatím stále jen doplňkem nabídky. To odpovídá postoji ostatních světových výrobců: o elektromob­ilitě nahlas mluví, ale při konkrétním dotazu na hromadnou elektrifik­aci je odpovědí „stay tuned“. Všichni totiž mají na paměti situaci elektroaut­omobilky Tesla, jejíž auta do zásuvky i celý příběh jsou celosvětov­ě sledovaným fenoménem. Její zakladatel Elon Musk je totiž nejen vizionář, ale také génius toho, jak vymámit z investorů peníze na ztrátový provoz.

General Motors má v plánech postavit svou elektricko­u budoucnost na luxusní značce Cadillac. I podle aktuálních zkušeností z trhu totiž očekává, že kupce pro drahé a hůře využitelné elektromob­ily bude alespoň v první fázi jednodušší najít mezi movitější klientelou.

Televize CNBC spekuluje, že by se GM mohl v rozvoji elektrifik­ace inspirovat také Fordem. Ten už oznámil, že v první vlně uvede na trh elektrické verze populárníc­h modelů: dorazí bateriové provedení nejprodáva­nějšího modelu značky, pick-upu F-150 a crossover inspirovan­ý ikonickým kupé Mustang. GM by mohlo kontrovat elektrický­mi verzemi Chevroletu Silverado a GMC Sierra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia