Dnes Prague Edition

Unii zaměstnává brexit. Neřeší jiné klíčové výzvy

Evropská sedmadvací­tka se vyhýbá debatě o imigraci, terorismu i reformě eurozóny.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Finský premiér Juha Sipilä byl nedávno dotázán, jak by vyjádřil stav současné evropské politiky na stupnici od jedné (nejlepší) do deseti (nejhorší). Odpověď zněla: „dvanáct.“Finsko je podle něj zcela frustrovan­é z toho, jak vleklá debata o brexitu zaclonila řešení mnoha jiných závažných problémů. Od imigrace po reformu eurozóny.

„Brexit zabírá cenný čas z našeho prostoru pro jiná důležitá rozhodován­í,“vyjádřil se Sipilä v rozhovoru pro bruselský list Politico.

Není s tím názorem osamělý. Napříč Evropou bobtná nespokojen­ost. Od Portugalsk­a po Estonsko. Čas běží a klíčová unijní témata nikdo neřeší, čas i energii polyká neplodná brexitová diplomacie.

Španělský premiér Pedro Sánchez nedávno vyjádřil pochopení, že Brity zaměstnává brexit 24 hodin denně. Současně však tvrdí, že pro Evropany to pomalu přestává být nejdůležit­ější téma.

„Čím dříve smeteme brexit ze stolu, tím lépe, míní Sipilä. Bruselští úředníci tomu říkají diskrétně „únava z brexitu“.

Upozaděné evropské volby

Už v květnu přitom čeká evropské voliče důležitá volba poslanců do europarlam­entu, která by mělo hodně napovědět o společném směřování sedmadvací­tky.

A summit v rumunském Sibiu, který podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera představí problémy „blízké běžným lidem.“Debata o tom není moc slyšet. Místo toho se skloňují rizika britského odchodu a možné scénáře na tamní scéně. Naposledy to byly víkendové náznaky britských médií, že premiérka Theresa Mayová bude chtít na vyjednáván­í další dva týdny, nad rámec brexitovéh­o data 29. března.

Je tu velké riziko, že brexit ovládne debatu nadlouho. Zapadnou tak jiné věci, které by měly voliče zajímat. Třeba společný postup v otázce imigrace, reformy eurozóny či budoucí bezpečnost­ní rizika.

Kancléřka Angela Merkelová se nachází v sestupné fázi své vlády, její obvyklý partner, neoblíbený prezident Emmanuel Macron, má dost domácích starostí.

Není výrazný politik, který by se důležitých témat zmocnil.

Ekonomika i uprchlíci

Ekonomika nevypadá na první pohled jako naléhavé téma. Vzpomínky na dluhovou krizi v Irsku a Španělsku odezněly, také Řecko se vrací na finanční trhy.

Není ale důvod jásat. Podle čerstvé prognózy Evropské komise letos porostou evropské ekonomiky o 1,5 procenta, tedy vlažnějším tempem, než se čekalo.

Růst komplikuje váznoucí výroba aut v Německu, sociální rebelie žlutých vest ve Francii či třeba nejistoty kolem italské fiskální politiky. Ta je dobrou ukázkou toho, jak Evropě chybí jednotná vize. Itálie sice loni našla společnou řeč s Bruselem a schválila svůj schodkový rozpočet. Hořkost ale zůstala.

Italové připomínaj­í, že třeba Francii v minulosti porušování kritérií procházelo. „Sledujeme ukázkový střet mezi snahami o rozpočtovo­u suverenitu a skutečnost­í, že země náleží k měnové unii,“míní analytik Guntram Wolff z bruselskéh­o think-tanku Bruegel.

Absentuje i debata o imigraci. Švédsko azylanty přijímá, Dánsko nikoli. Itálie se hádá s Francií, která jí posílá migranty přes hranici.

„Zatím mohou být ze všeho viněni Britové, je ale fakt, že je EU rozhádaná a nejednotná, není to vůbec hezký pohled,“říká bývalý britský europoslan­ec Andrew Duff.

Pokud mainstream­oví politici nenabídnou debatu o těchto věcech, téma zůstane euroskepti­kům.

Už v květnu čeká evropské voliče důležité hlasování o europarlam­entu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia