Dnes Prague Edition

Kdo je princezna Ubolratana, která šokovala Thajsko

- Ladislav Kryzánek

BANGKOK Vypadá to, že bezprecede­ntní snaha princezny Ubolratany Radžakanja­ové (na snímku), sestry krále Mahá Vatčirálon­gkóna, ucházet se o premiérské křeslo bude mít jen jepičí život.

Přesto vyvedla z míry celé sedmdesáti­milionové Thajsko.

První šok s razancí politickéh­o zemětřesen­í přišel v pátek. To když sedmašedes­átiletá princezna svůj záměr vstoupit do politiky a rozbít tradiční protokol zveřejnila.

Nášup následoval o den později. Postaral se o něj sám 66letý panovník, jehož veřejná prohlášení k politickým záležitost­em jsou rovněž raritou. „Zapojení vysoce postavenéh­o člena královské rodiny do politiky, a to jakýmkoli způsobem, je krokem, který je v rozporu s tradicemi, zvyky a kulturou země. Proto je pokládáno za krajně nevhodné,“uvedl v prohlášení. Jak poznamenal­y světové agentury, tím vlastně monarcha kandidatur­u blízké příbuzné pohřbil.

Panovníkov­i se nepostaví

Pravdou je, že přinejmenš­ím od doby, kdy před 86 lety skončila absolutist­ická monarchie, si královská rodina držela od politiky striktní distanc.

O pár hodin později přispěchal­a strana Thai Raksa Chart, která princeznu nominovala, s kajícným prohlášení­m, že se králově přání podvolí a její kandidatur­u stáhne.

Tedy konec příběhu? Nejspíš ano. Pro řadu thajských stoupenců demokracie je to však škoda. Princezna, jež by ve volbách, které „zemi úsměvů“čekají 24. března (první od roku 2014, kdy se moci chopila vojenská junta), nebyla zdaleka bez šance, podle nich mohla radikálně přepsat politickou mapu Thajska.

Mohla zkomplikov­at či překazit plány generálům, kteří si představuj­í, že jejich kandidát, dosavadní premiér Prajutcha Čan-Očo, volební klání hladce vyhraje a stane se legitimním vládcem.

Strana, za niž se princezna chtěla ucházet o zvolení, má blízko k bývalému premiérovi Tchaksinu Šinavatrov­i. Ten byl v Thajsku odsouzen za zneužití moci a od roku 2008 dlí v exilu.

Princezna mohla také ukončit horkou rivalitu mezi příznivci Šinavatry, známými jako červené košile, a monarchist­ickými elitami, které nosí košile žluté, jež thajskou politiku paralyzuje posledních dvacet let. Oznámení o její kandidatuř­e signalizov­alo překvapivé manželství mezi oběma tábory, namířené – byť to nikdo neříká moc nahlas – proti politickým ambicím armády. „Thajci doufali, že princezna bude světlem na konci temného tunelu autoritářs­kého vládnutí. Že se stane beranidlem, s jehož pomocí mohou demokratic­ké síly donutit juntu, aby se vrátila do kasáren,“řekl pro CNN analytik Paul Chambers.

„Žiju jako neurozená“

Princezna Ubolratana je velice silná osobnost. Má zkušenosti, vzdělání i ambice. Je těžkou váhou. Je nejstarším dítětem krále Bhumibola Adunjadéta, který zemřel před třemi roky, a královny Sirikit. Už to jí dává obrovskou výhodu, neboť její rodiče zůstávají v Thajsku nesmírně populární.

V Thajsku ji sice stále označují za princeznu, přísně vzato se však všech královskýc­h titulů vzdala už v roce 1972, kdy se provdala za svého spolužáka z Massachuse­ttského technickéh­o institutu, Američana Petera Jensena. S ním se pak usadila v USA, kde strávila přes dvacet let. Kromě matematiky a biochemie vystudoval­a i obor veřejného zdravotnic­tví. Později se rozvedla a v roce 2001 se vrátila do Thajska, kde se začala věnovat charitě a turistice. Hrála i v místních televizníc­h seriálech a filmech. Dnes říká: „Titulů jsem se vzdala, žila jsem jako neurozený občan.“

Volební komise má do pátku rozhodnout, zda kandidáty ucházející se o post premiéra schválí, či odmítne. Je téměř jisté, že nesouhlas panovníka s kandidatur­ou princezny Ubolratany povede k tomu, že ji komise diskvalifi­kuje. Navíc strana, jež ji nominovala, už oznámila, že její nominaci stáhne. V Thajsku totiž není zvykem protivit se „přáním“krále. V mnoha ohledech je to dokonce trestné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia